Főoldal Hírek Csőposta Ismét lüktetni fog Budapest „legpárizsibb” főutcája

Ismét lüktetni fog Budapest „legpárizsibb” főutcája

18 perc átlagos olvasási idő
0
1,572
 ehaccp_topbanner3.jpg

Közösségi és városszépítő programokkal készül az idei ELEVEN Tavasz fesztiválra a Bartók Béla út fellendítését menedzselő Kulturális Tizenegy Egyesület. Május harmadik hétvégéjén Buda kedvenc főutcáján ezúttal is dizájnvásárok, workshopok, gasztroprogramok és galériaséták is lesznek a számos zenei és közösségi program mellett – hangzott le a májusi kulturális-közösségi eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a Hadik kávéházban.

Az idei ELEVEN Tavasz programjaiba és a Bartók Béla út megszépítésébe szeretnék bevonni a környékben élő, és itt dolgozó embereket is – mondta el Faur Zsófia. Hozzátéve, hogy az idei eseményen a Bartók Béla Boulevard elsősorban önmagát szeretné megmutatni. Ezúttal a városszépítő közösségi programok kapják a nagyobb hangsúlyt, de a zenei programkavalkád miatt is két napra még izgalmasabb hely lesz „Budapest legpárizsibb utcája” , a Bartók Béla Boulevard. A fesztivált szervező egyesület elnöke közölte: mintegy 20 helyszínen több mint 60 programmal várják az érdeklődőket.

A 11. kerület önkormányzata is támogatja a rendezvényt, hiszen ez a program nagyban segíti a kerület vezetésének azon törekvését, hogy a Bartók Béla utat kulturális főutcává alakítsák – mutatott rá Hőnyi Gyula. Az Újbudai Központ Kft igazgatója kiemelte, hogy szeretnének a fesztiválra minél több érdeklődőt átcsábítani a belvárosból.

Hőnyi Gyula elmondta még, hogy a 11 kerület tervei szerint a kulturális főutca programhoz illeszkedve rövidesen megindul a Kosztolányi Dezső tér felújítása is. A kerület vezetése ugyanis szeretné,a Bartók Béla Boulevard további meghosszabbítását egészen idáig. Mint mondta, erre nagy igény mutatkozik a művészvilág és a kerület lakói részéről is.

Az eseményen Cita Högnabba-Lumikero a Finn Agora Kulturális Intézet igazgatója arról beszélt, hogy nagy örömmel csatlakoztak az ELEVEN Tavasz fesztiválhoz, mivel ősszel Finnországot látja vendégül a Bartók Béla Boulevard a finn államiság 100. évfordulója alkalmából. A finn szakember rámutatott: a finn nagykövetség és kulturális intézet is közelsége miatt szinte együtt élnek ezzel a területtel. A tavaszi fesztiválon egy kis ízelítőt mutatnak be az északi ország kultúrájából, hagyományaiból.

 

Fotó: OPH

 

Házibuli a társasházakban

A közösségi programok már május 19-én megkezdődnek. Pénteken házi receptverseny, háziállatok kutyák, macskák ügyességi versenye, valamint közös társasjátékozás és örömzenélés várja a Bartók Béla úti társasházak lakóit. A program egyik érdekessége, hogy a lakók legjobb süteményeit másnap feltálalják a Bartók Béla út kávézóiban.

 

Megszépül a Bartók

Május 20-án színes virágokkal ültetik tele a szervezők és a lakók a Bartók Béla Boulevard-t, . Szombaton készül el az a hatalmas installáció, amit a Gárdonyi téren állítanak majd fel, és amelynek elkészítésében a Bartókon sétálók vesznek részt. De nemcsak a téren, hanem a Bartók Béla Boulevard több pontján is találkozhatunk majd járdára festett tangramszerű street art alkotásokkal. Az utca szépítésében, festésében helyi diákok – például a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói – is részt vesznek, mivel hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak a helyi oktatási intézmények a Bartok Béla Boulevard-ral.

 

Egy napra a zene főutcája

Szombat délután valódi zenefolyammá válik a Bartók Béla út. A Szent Gellért tértől egészen a Móricz Zsigmond körtérig gospel kórusok, együttesek, szólisták, táncosok lépnek fel a legkülönbözőbb zenei stílusokban és természetesen az utcán. A Gárdonyi téren este az Oláh Dezső Trio és a Half Note City játszik, utánuk igazi utcabuli kezdődik, a zeneszámokat Clubber Johnny keveri.

 

Fotó: OPH

 

Ízek, séták, ékszerek

De a két nap során nemcsak a zenéről szól majd a Bartók és az ELEVEN Tavasz. Pénteken egyedi ékszerkiállítás nyílik a Kredencben, ahova origami workshopra is el lehet másnap látogatni. A Bartók legszínesebb kávézójában, a La Nube-ban akusztikus koncerttel és vintage garázsvásárral is találkozhatunk. Faur Zsófi galériája pedig két napra jógaközponttá alakul, a kortárs remekművek között lehet lazítani a testet és a lelket.

A városrész 8 legizgalmasabb galériát is meg lehet majd tekinteni Schneller János művészettörténész idegenvezetésével. A túra végén a Bor és Kézműves Műhely és Galériában meglepetés program várja a résztvevőket. De másfajta séta is lesz: W. Wieger Mariann barokk ihletésű kollekciójában sétálnak majd modellek a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között. Szombaton a Tranzitban pedig egy esti koncert mellett egészségnapot tartanak sok-sok érdekes előadással.

 

Soppa, avagy a finnek már a konyhában vannak

A fesztivál különleges íze egy finn pop-up étterem lesz, ahol Finnország kultúrájából lehet majd kapni egy nem kevés kóstolót. A Finn Nagykövetség udvarán ugyanis egy pop-up étterem nyílik szombaton. A menü hagyományosan finn lazacleves és finnes desszert lesz, ami idén répatorta és rebarbarás sütemény lesz vaníliasodóval. Az északi ételek mellett finn zenészek gondoskodnak a jó hangulatról. Velük a Bartók Béla úti utcazenélésen is lehet majd találkozni.


Az ELEVEN Tavasz beharangozó videóját ide kattintva tekintheti meg.

Az ELEVEN Tavasz részletes programjait a fesztivál honlapján találja.

 

OPH Kép: OPH

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…