Főoldal Hírek Csőposta Petárdastopot-ot kérnek az állatvédők Szilveszterre

Petárdastopot-ot kérnek az állatvédők Szilveszterre

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,228
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak – figyelmeztet közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Kiemelte, hogy Házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 km-t (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja a háziállat tulajdonosoknak, hogy a kutyában lévő mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető továbbá a kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost. Seres Zoltán hozzátette, hogy a baj megelőzése érdekében december 30- január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.

A szakember továbbá azt javasolja, hogy otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart), a sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is lehet gondoskodni a petárdázások idejére.

 

Orpheus Állatvédő Egyesület/OPH Kép: orpheus
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…