Főoldal Hírek Életmód Jöhet a bor és a csoki

Jöhet a bor és a csoki

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,664
 ehaccp_topbanner3.jpg

Antioxidáns – ez az ami közös a csokoládéban és a vörösborban. A karácsonyi előtti céges vagy baráti ünneplések velejárója mindkettő, ennek apropóján beszélt a Magyar Kardiológusok Társasága élettani hatásaikról. Arra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan a magas kakaótartalmú étcsokoládéról és kimondottan a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásuk mértékkel ajánlott.

 

A karácsonyt megelőző napok mindenütt az ünneplés időszaka, amit leginkább a finom falatokkal és persze alkohollal színesítünk. A céges és baráti összejöveteleken mindenki oldottabb, elengedi magát, s ez igaz az evésre, ivásra is. Közben persze ott a lelkifurdalás, ha nem is feltétlenül a pluszkilók miatt fáj a fejünk, amiatt biztosan: az egészségünk látja majd kárát a dőzsölésnek. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot, de mértékletességre int.

 

„A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid-kiválasztás növekedéséből ered – olvashatók Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetőjének szavai a közleményben.

 

Hozzátette: az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták, ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség. Úgy fogalmazott: a szívelégtelenség javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Megjegyezte, a sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét – ehhez hozzátette, svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét, viszont a túlzott csokievéstől óvott mindenkit.

 

Fotó: Pixabay

 

Bor: élet és erő

„A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják – írta Vértes András a közleményben.

 

Ennek alátámasztására felidézte, hogy Sienna orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai korábban azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését: az eredmény magáért beszélt, a tesztalanyok által elfogyasztott igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. Konkrétan a valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött, így a vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette.

 

 

OPH/Hirado.hu Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …