Főoldal Hírek Csőposta Bővülő kiskereskedelem

Bővülő kiskereskedelem

5 perc átlagos olvasási idő
0
801
 ehaccp_topbanner3.jpg

Júniusban a nyers adat szerint 6,5 százalékkal, míg naptárhatással kiigazítva 6,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel ezelőttihez képest, ami ugyan lassulást mutat 7,1 százalékos, illetve 7,7 százalékos növekedéshez képest, de továbbra is dinamikus növekedést tükröz.

 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékhoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

 

Forrás: Pixabay.com

 

A szakértő szerint a tavalyi összességében 5,3 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,2 százalékos növekedés követhet, ami érdemben hozzájárulhat a GDP növekedésének gyorsulásához is. Mint mondta, a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autóeladások pedig az első hét hónapban 29 százalékkal emelkedtek.

 

Forrás: OPH

 

Suppán Gergely úgy véli, a kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozással, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,6 százalékos, vagy akár annál gyorsabb GDP növekedésre számítanak. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, így a GDP növekedése is meghaladhatja a várakozásokat. 2015 átlagához képest 17,2 százalékkal, 2010-hez képest pedig 28,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom – tette hozzá.

 

 

Takarékbank/OPH Kép: Pixabay
  • 3,0 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom májusban

    Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,0 százalékkal, naptárha…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…