Főoldal Hírek Csőposta Bővülő kiskereskedelem

Bővülő kiskereskedelem

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,641
 ehaccp_topbanner3.jpg

Júniusban a nyers adat szerint 6,5 százalékkal, míg naptárhatással kiigazítva 6,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel ezelőttihez képest, ami ugyan lassulást mutat 7,1 százalékos, illetve 7,7 százalékos növekedéshez képest, de továbbra is dinamikus növekedést tükröz.

 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékhoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

 

Forrás: Pixabay.com

 

A szakértő szerint a tavalyi összességében 5,3 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,2 százalékos növekedés követhet, ami érdemben hozzájárulhat a GDP növekedésének gyorsulásához is. Mint mondta, a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autóeladások pedig az első hét hónapban 29 százalékkal emelkedtek.

 

Forrás: OPH

 

Suppán Gergely úgy véli, a kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozással, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,6 százalékos, vagy akár annál gyorsabb GDP növekedésre számítanak. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, így a GDP növekedése is meghaladhatja a várakozásokat. 2015 átlagához képest 17,2 százalékkal, 2010-hez képest pedig 28,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom – tette hozzá.

 

 

Takarékbank/OPH Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…