Kultúra Négy országból 1763 pálinka és párlat Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-02-03 9 perc átlagos olvasási idő 0 208 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 1763 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és ez alkalommal először Vietnámból. A pálinkák és párlatok értékelésére január 19‒21-én került sor Ongán. A háromnapos zsűrizés során egy 27 fős nemzetközi bíráló csapat formált véleményt a desztillátumokról, melyek közül az előbírálaton 76 tétel nem jutott tovább a főbírálatra. Az eredmények február 4-én, egy nagyszabású gála után lesznek nyílvánosak, akkor derül ki, hogy kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett a verseny abszolút legjobbja. A nevezett pálinkák és párlatok 230 nevezőtől, 153 településről származnak. Az értékelés újfent az egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver segítségével történt. A tavalyi évhez képest még összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával. A rendszer az eszközölt módosításokkal jól vizsgázott, jelentősen megkönnyítette a zsűri munkáját ‒ például a nagyaranyérmesek kiválasztását ‒, de a felelősség az értékelésnél továbbra a bírálókra hárult, ami nem könnyítette meg a lehető legobjektívebb értékelésre való törekvést. A bírálói munka elemzése is sokrétűbb lett, 14 területen mértük az értékelő-bírálók tevékenységét. Ennek az összesített eredménye is szombaton lesz nyilvános. Ami az eredmények ismerete előtt is elmondható, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lett a verseny. A korábbi évekhez képest jóval kisebb különbség döntött az egyes kategóriák győztesei és a nagydíjat nyertek között. A versenyre nevezett pálinkák és párlatok minősége sokat javult, csökkent a hibás tételek aránya. Ez annak is köszönhető, hogy a Quintessencere leginkább azok jönnek, akik, már elértek egy szintet, legyen szó kereskedelmi, bér- vagy magánfőzőről. Ez is volt a célunk, egy a pálinkát szerető, ahhoz értően, alázattal közelítő, előkelő, elit „klub” alakuljon ki a Kárpát-medencében, ahol mindene egyes érmes tételnek, különösen az aranynak kézzelfogható értéke és megbecsülése van. Egy nyitott kérdés van még, hogy az kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák közül melyik lesz a közönségdíjas pálinka. Ezt a társadalmi zsűri tagjai, a pálinkagála résztvevői február 4-én, Debrecenben választják ki. A verseny főbb mutatói a következők: Összes beérkezett minta: 1763 db, lebírált: 1754 (99,5 %), csúcs zsűrihez került 424 (24%), arany 265 (15 %), ezüst 491 (28 %), bronz 488 (28 %), kisebb hibákkal rendelkező: 280 (16 %), hibás 229 (13 %) minta. A kereskedelemben kapható minták közül 31 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 38 kategória győztes minta volt. XIII. QUINTESSENCE Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdető gála programja 2023. február 04 (szombat)Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.) 17.00: Ünnepélyes megnyitóA versenyt értékeli: Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója, az Ongai Kulturális Egyesület elnökeKöszöntőt mond: Dr. Nagy István, agrárminiszter17.15‒19.00: A pálinkák és párlatok ünnepélyes eredményhirdetéseMűsorvezető, az est házigazdája: Ördög NóraKözreműködik: Pénzügyőr Big Band fanfárosai19.00-tól: A kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák társadalmi zsűrizése, VIP állófogadás – svédasztalos vacsora19.00‒20.00: Pénzügyőr Big Band műsora20.00‒20.30: Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium artistáinak PÁR-LAT VARÁZSLAT bemutatója20.30‒21.30: Páratlan páros ének estje21.30: A társadalmi zsűri (közönségdíjas pálinka) eredményhirdetése21.35: Tombola22.30‒24.00: Pálinkabál a Zenegép zenekarral Bővebb információk:http://quintessence-palinka.hu/hu/www.okeonga.hutakacslaszo.onga@gmail.com Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat Megjelent az Oldalas magazin 2023. decemberi száma! Megnyílt a divatmárka kávézója és delikátesz üzlete Mit tehet a szülő, ha gyermekét hiperaktívnak bélyegzik? Éttermek tisztasága: csak a kórházakban várunk el szigorúbb higiéniát
Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Szilveszterkor Budapest az egyik legkeresettebb úti cél A magyar főváros a 12. legkeresettebb az európai utazók körében az európai …
A magyarok többsége eltörölné az óraátállítást A magyarok 80 százaléka, ötből négy ember eltörölné az óraátállítást – derült ki a …