Főoldal Hírek Átólzéig A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje

A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,087
 ehaccp_topbanner3.jpg

A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje

 

A csípős ételeket kedvelő, s különösen a chilipaprikát rendszeresen fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük – erről győződtek meg vizsgálataik során a Grenoble-i Egyetem kutatói, akik eredményeket a Physiology and Behavior című amerikai szakfolyóiratban ismerteti.

A legfontosabb férfi nemi hormon hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. A tesztoszteron szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, az önbizalom és koncentrálási képesség kialakulásában, de a hormonnal olyan személyiségjegyeket is összefüggésbe hoznak, mint a vállalkozókedv vagy a kalandvágy – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A Laurent Begue professzor által vezetett vizsgálatban 114, 18 és 44 év közötti férfi vett részt. Az önkéntesek tesztoszteronszintjét a nyálmintákban vizsgálták, majd tört krumplit szolgáltak fel a résztvevőknek, arra kérve őket, hogy tetszés szerint ízesítsék étküket csípős chiliszósszal. Mint kiderült, azoknak a férfiaknak volt a legmagasabb a tesztoszteronszintjük, akik a legtöbb fűszert használták.

‘A hormon új élmények keresésére, kockázatvállalásra sarkall, ebben az esetben a rizikó a rendkívül csípős szósz fokozott alkalmazásában nyilvánult meg’ – mutatott rá Begue professzor, aki szerint az is lehetséges, hogy a fűszeres ételek rendszeres fogyasztása váltja ki a tesztoszteron fokozott kiválasztását, bár ezt az effektust eddig csupán a rágcsálókon végzett kísérletek során figyelték meg.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

2024-ben is indul a #vadateszem kampány

Manapság attól hangos a média, hogy az energiaválságot hogyan éli túl a turizmus, lesz-e e…