Csőposta Rekordszámú nevezéssel zárult a XV. Quintessence Pálinkaverseny! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 4 hét ezelőtt 10 perc átlagos olvasási idő 0 70 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A hétvégén Debrecenben, a Debreceni Egyetemen tartották a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny ünnepélyes díjkiosztó gáláját. A versenyre 2402 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai- és nemzetközi történetében. A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének. A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek! A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, míg Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar intézetvezetője dékánja és Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevező ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzen! Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, melyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aroma jegyei nem vagy alig ismerhetők fel. A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves-, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékek is díjazva lettek. Érdekes újításként a 10. főkategóriaként bevezetésre került a minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategória. A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet. Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategória győztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek. A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt. Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi, az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van. A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcs zsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%). A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből! 232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a verseny tételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január 23‒25-én, Ongán! A verseny nagydíjasai: „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB KERESKEDELMI FŐZDÉJE” I. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE II. HELYEZETT 1 CSEPP PÁLINKA KFT. III. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT. „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB PÁLINKÁJA” I. HELYEZETT KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK II. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS III. HELYEZETT BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETETT PÁRLATA” I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR II. HELYEZETT GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK SZŐLŐ III. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐ PÁRLATA” I. HELYEZETT DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA II. HELYEZETT VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK III. HELYEZETT LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETŐJE ÉS FŐZDEMESTERE” I. HELYEZETT CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN II. HELYEZETT PUCSOK SÁNDOR III. HELYEZETT GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐJE” I. HELYEZETT VASS CSONGOR II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN III. HELYEZETT DR. LUNCZER JÁNOS „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB NŐI MAGÁNFŐZŐJE” I. HELYEZETT TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET II. HELYEZETT DR. STANKOVICS ÉVA III. HELYEZETT TÁNDORNÉ HERMANN RITA „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZDÉJE” I. HELYEZETT MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA) II. HELYEZETT TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA) III. HELYEZETT SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK) „QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB ÉRTÉKELŐ/BÍRÁLÓ ZSŰRITAGJA” I. HELYEZETT KAIZER GÁBOR II. HELYEZETT MLADONICZKI ISTVÁN III. HELYEZETT VÉKONY TIBOR
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
„Citromba harapott” a Nébih Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós …
Higannyal szennyezett fagyasztott kardhalsteaket vonnak ki a forgalomból Higannyal szennyezett fagyasztott kardhalsteaket vonnak ki a forgalomból Higannyal szennyezett vietnámi …