Főoldal Hírek Csőposta Rekordszámú nevezéssel zárult a XV. Quintessence Pálinkaverseny!

Rekordszámú nevezéssel zárult a XV. Quintessence Pálinkaverseny!

10 perc átlagos olvasási idő
0
70
 ehaccp_topbanner3.jpg

A hétvégén Debrecenben, a Debreceni Egyetemen tartották a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny ünnepélyes díjkiosztó gáláját. A versenyre 2402 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai- és nemzetközi történetében. A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének. A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek!

 

A díjátadó gálát Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, míg Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar intézetvezetője dékánja és Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevező ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzen! Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, melyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aroma jegyei nem vagy alig ismerhetők fel. A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves-, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékek is díjazva lettek. Érdekes újításként a 10. főkategóriaként bevezetésre került a minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategória. A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.

Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategória győztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.

A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt. Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi, az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.

A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcs zsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%). A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből! 232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a verseny tételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január 23‒25-én, Ongán!

 

A verseny nagydíjasai:

 

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB KERESKEDELMI FŐZDÉJE” I. HELYEZETT

SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE

  II. HELYEZETT

1 CSEPP PÁLINKA KFT.

  III. HELYEZETT

KÖVÉR TRANS KFT.

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB PÁLINKÁJA” I. HELYEZETT

KÖVÉR TRANS KFT. – KAJSZIBARACK

II. HELYEZETT

SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE – PIROS VILMOS

III. HELYEZETT

BENARD SPIRIT KFT. – IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETETT PÁRLATA” I. HELYEZETT

CSEKE ZSOLT – IRSAI OLIVÉR

II. HELYEZETT

GÁL ZSOLT – ORANGERED KAJSZIBARACK

SZŐLŐ III. HELYEZETT

PUCSOK SÁNDOR – STARKING ALMA

QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐ PÁRLATA” I. HELYEZETT

DR. KÓSA LAJOS – JEROMINE ALMA

II. HELYEZETT

VASS CSONGOR – CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK

III. HELYEZETT

LIPCSEI ADRIÁN – SÁRGA VILMOS

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETŐJE ÉS FŐZDEMESTERE” I. HELYEZETT

CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN

II. HELYEZETT

PUCSOK SÁNDOR

III. HELYEZETT

GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐJE” I. HELYEZETT

VASS CSONGOR

II. HELYEZETT

MLADONICZKI ISTVÁN

III. HELYEZETT

DR. LUNCZER JÁNOS

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB NŐI MAGÁNFŐZŐJE” I. HELYEZETT

TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET

II. HELYEZETT

DR. STANKOVICS ÉVA

III. HELYEZETT

TÁNDORNÉ HERMANN RITA

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZDÉJE” I. HELYEZETT

MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA) 

II. HELYEZETT

TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA)

III. HELYEZETT

SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK)

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB ÉRTÉKELŐ/BÍRÁLÓ ZSŰRITAGJA” I. HELYEZETT

KAIZER GÁBOR

II. HELYEZETT

MLADONICZKI ISTVÁN

III. HELYEZETT

VÉKONY TIBOR

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Ültesd gyakorlatba tudásod, borítsd zöldbe kiskerted

Légy a kerted mestere a MATE felnőttképzésének segítségével Gödöllő, 2025. március 24. – A…