Főoldal Hírek Életmód Mit tehetünk a magány ellen?

Mit tehetünk a magány ellen?

7 perc átlagos olvasási idő
1
1,135
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az ünnepek mindig ráirányítják a figyelmet az emberi magányosság kérdésére. Csehák Hajnalka pszichológus a Rádió Orienten segített tisztázni a magányhoz kapcsolódó fogalmakat, valamint adott néhány fontos tanácsot arra vonatkozóan, milyen módon kerülhetjük el a magányosság érzését az ünnepek alatt.

Akkor beszélünk magányról, amikor az egyén ürességet, elhagyatottságot, kirekesztettséget érez, azt éli meg, hogy senkije nincs – fogalmazott a szakértő. Aki egyedül érzi magát, annak érzelmi sivárság, levertség, kínzó érzés jut osztályrészül. Társtalanak tarthatják magukat olyan személyek is, akikhez kapcsolódnak házastársak, családtagok, barátok, mégis magányosnak érzik magukat, mert ezek a kötődések már nem nyújtanak számukra érzelmi biztonságot, tartalmas életet. Ezt nevezzük társas magánynak. Vannak olyan élethelyzetek, amikor pillanatnyi cselekedeteinkben vagyunk magányosak, egyedül kell véghezvinnünk valamit. Ilyen lehet például egy vizsgahelyzet, a gyermekszülés, vagy az egyéni sportteljesítmény. Ezek rövid ideig tartó magányosságok – mutatott rá a pszichológus.

Csehák Hajnalka szerint általánosságban elmondható, hogy

a társas magány jelensége inkább a mai korhoz köthető és globális probléma.

Korosztálytól függetlenül kerülnek egyre többen bizonytalan, elidegenedett élethelyzetbe. Noha az ember természeténél fogva társas lény, élete során valószínűleg rövidebb-hosszabb ideig megtapasztalja a magányt. Az időtartam nagyon fontos tényező.

A pszichológus beszélt

a magányhoz is kapcsolható „burnout”-ról, a hosszú távú érzelmi és fizikai kiégésről,

vagy másképpen a mókuskerék szindrómáról is. Azt a folyamatot jelenti, amikor bedarál bennünket a megfelelési kényszer, amikor életünk több frontján folyamatosan nagy terhelésnek vagyunk kitéve. Ez lehet munka, magánélet. A kiégés lelki folyamat, amely egyre inkább elveszi az ember energiáját és szinte elkerülhetetlen a fizikai összeomlás is. Igen gyakori, hogy a kiégett ember függőséget okozó szerekhez nyúl, hogy enyhítsen a gondjain.

A magány bármilyen formája egy tartósan fennálló stresszhelyzet, amely végül egészségügyi károkat okoz.

A szorongást tehát mindenképp oldani kell. A módszerek egyéntől függenek.

Csehák Hajnalka hangsúlyozta, az ünnep közelsége miatt a decemberi időszakban például a szokásosnál is több figyelem terelődik az emberi kapcsolatokra, és ilyenkor a magányosok még inkább rosszul érzik magukat. A főbb problémák között a ki nem beszélt félreértéseket említette, amelyek útjukban állnak az érintkezéseknek. A hajtásban nincs idő a másik embert meghallgatni, megölelni, megérteni, elsodornak bennünket az előkészületek, a vásárlások, a különböző ideáknak való megfelelések – tette hozzá a szakember, felhívva a figyelmet, hogy ilyenkor segíthetünk egymásnak az ünnepi teendők megtervezésében, a lebonyolítás megszervezésében és a növekvő mennyiségű feladatok elvégzésében is.

OPH Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…