Főoldal Hírek Életmód Mit tehetünk a magány ellen?

Mit tehetünk a magány ellen?

7 perc átlagos olvasási idő
1
1,010
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az ünnepek mindig ráirányítják a figyelmet az emberi magányosság kérdésére. Csehák Hajnalka pszichológus a Rádió Orienten segített tisztázni a magányhoz kapcsolódó fogalmakat, valamint adott néhány fontos tanácsot arra vonatkozóan, milyen módon kerülhetjük el a magányosság érzését az ünnepek alatt.

Akkor beszélünk magányról, amikor az egyén ürességet, elhagyatottságot, kirekesztettséget érez, azt éli meg, hogy senkije nincs – fogalmazott a szakértő. Aki egyedül érzi magát, annak érzelmi sivárság, levertség, kínzó érzés jut osztályrészül. Társtalanak tarthatják magukat olyan személyek is, akikhez kapcsolódnak házastársak, családtagok, barátok, mégis magányosnak érzik magukat, mert ezek a kötődések már nem nyújtanak számukra érzelmi biztonságot, tartalmas életet. Ezt nevezzük társas magánynak. Vannak olyan élethelyzetek, amikor pillanatnyi cselekedeteinkben vagyunk magányosak, egyedül kell véghezvinnünk valamit. Ilyen lehet például egy vizsgahelyzet, a gyermekszülés, vagy az egyéni sportteljesítmény. Ezek rövid ideig tartó magányosságok – mutatott rá a pszichológus.

Csehák Hajnalka szerint általánosságban elmondható, hogy

a társas magány jelensége inkább a mai korhoz köthető és globális probléma.

Korosztálytól függetlenül kerülnek egyre többen bizonytalan, elidegenedett élethelyzetbe. Noha az ember természeténél fogva társas lény, élete során valószínűleg rövidebb-hosszabb ideig megtapasztalja a magányt. Az időtartam nagyon fontos tényező.

A pszichológus beszélt

a magányhoz is kapcsolható „burnout”-ról, a hosszú távú érzelmi és fizikai kiégésről,

vagy másképpen a mókuskerék szindrómáról is. Azt a folyamatot jelenti, amikor bedarál bennünket a megfelelési kényszer, amikor életünk több frontján folyamatosan nagy terhelésnek vagyunk kitéve. Ez lehet munka, magánélet. A kiégés lelki folyamat, amely egyre inkább elveszi az ember energiáját és szinte elkerülhetetlen a fizikai összeomlás is. Igen gyakori, hogy a kiégett ember függőséget okozó szerekhez nyúl, hogy enyhítsen a gondjain.

A magány bármilyen formája egy tartósan fennálló stresszhelyzet, amely végül egészségügyi károkat okoz.

A szorongást tehát mindenképp oldani kell. A módszerek egyéntől függenek.

Csehák Hajnalka hangsúlyozta, az ünnep közelsége miatt a decemberi időszakban például a szokásosnál is több figyelem terelődik az emberi kapcsolatokra, és ilyenkor a magányosok még inkább rosszul érzik magukat. A főbb problémák között a ki nem beszélt félreértéseket említette, amelyek útjukban állnak az érintkezéseknek. A hajtásban nincs idő a másik embert meghallgatni, megölelni, megérteni, elsodornak bennünket az előkészületek, a vásárlások, a különböző ideáknak való megfelelések – tette hozzá a szakember, felhívva a figyelmet, hogy ilyenkor segíthetünk egymásnak az ünnepi teendők megtervezésében, a lebonyolítás megszervezésében és a növekvő mennyiségű feladatok elvégzésében is.

OPH Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…