Főoldal Hírek Ajánló Megjelent Lukács István Séf című könyve

Megjelent Lukács István Séf című könyve

24 perc átlagos olvasási idő
0
7,292
 ehaccp_topbanner3.jpg

2016. 09. 23. Ez volt az a dátum, amely szerintem még jó sokáig benne marad a köztudatban, ugyanis ezen a napon jelent meg Lukács István Séf, ugyanazon című életrajzi könyve.

A rendezvény helyszínéül a Novotel Budapest Centrumot választották a szervezők, hiszen ez a korábbi Palace szálló, ahol Lukács István 62 esztendővel ezelőtt megkezdte tanulóéveit, azaz itt kezdte a szakmát. Éppen ezért a szervező Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület úgy gondolta, hogy ez a méltó helyszín, hogy megünnepelje Séf úr nem mindennapos pályafutását és egyben a életrajzi könyvének a megjelenését.

A könyvbemutatóra nagy számban érkeztek Lukács István tisztelői és barátai. A százötvenet is meghaladó létszám mindenképpen figyelemre méltó, jó érzés volt látni ekkora tömeget a vendéglátóipari rendezvények általában ennél jóval szerényebb látogatottsága ismeretében.

Az ünnepi ceremónia, megemlékezéssel kezdődött, ugyanis ez a nap, szeptember 23-a jeles dátum a hazai vendéglátás történetében. Ezen a napon született Gundel Károly, a magyar gasztronómia és vendéglátás valaha élt legnagyobb alakja, akinek szerepe és jelentősége még ezen a napon sem vitatható. Egyik feljegyzett mondása szerint:

„A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, márpedig népünk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos.”

Ennek a „megmunkálásnak” az igényével született meg most a Lukács István Séf című könyv, amely a Gundel Károly utáni korszak kiemelkedő, kortárs konyhafőnökének, Lukács István séf úrnak önéletrajzi ihletésű műve.

A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével Dr. Kiss János, a szakácstudományok doktora, a Hyatt Corporation nyugalmazott alelnöke, a könyv előszavának szerzője, Dr. Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója, Dr. Bolgár András, a Danubius Hotels Group korábbi vezérigazgató helyettese és dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi turizmusért felelős helyettes államtitkára.

A szervezők külön köszöntötték az összes jelen lévő kollégát, és valamennyi szponzor és támogató képviselőjét, akik nagyvonalú támogatása nélkül ez a kiadvány nem készülhetett volna el.

 

lukacs_istvan_sef_konyv_tamogatok

 

Ezek után a Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület elnökeként, valamint a projektmenedzserként tevékenykedő Asztalos István köszöntötte a jelen lévőket.

„A könyv egy társadalmi problémára ad választ, ami égetően fontos kérdés a vendéglátásban – mondta az elnök. – Úgy gondolom, az a filozófia, melyet Séf úr képvisel mindenképpen fent kell maradjon. Ma már többnyire csak az üzlet és az érdekek mentén lehet érvényesülni. De bármilyen fontos az anyagi haszon, nem szabad teljesen háttérbe szorítani a szakmaiságot sem, mert akkor lélektelenné válik a világ.”

Dr. Kiss János elmondta, hogy milyen szoros barátság köti Lukács Istvánhoz. Elmondta, hogy határozott véleméyne szerint a Séf Magyarország elsőszámú szakembere volt évtizedeken át, de hiszi, hogy világviszonylatban is a legszűkebb élvonalba tartozott.

A könyv szerzője Kolbe Gábor kiemelte, hogy a könyv Magyarország első szakács életrajzi könyve, ilyet a korábbiakban még soha nem íródott. Készültek kiadványok, főként a Gundel családról, de teljes életutat bemutató, szakmai és társadalmi összefüggéseket is feltáró életrajz nem került az olvasókhoz.”

Az ünnepelt Lukács István, láthatóan meghatódva mondta el, hogy számára egészen meglepő volt látni, hogy ennyien eljöttek a könyvbemutatóra, nem számított ilyen pozitív fogadtatásra. Rövid beszédében az összefogásra az egymás segítésére szólította fel a jelen lévőket. A háromszoros Oscar díjas szakács szavait percekig tartó vastaps köszöntötte, a jelen lévők felállva ünnepelték szavait és a könyv megjelenését.

Végül Asztalos István beszédében kifejtette, hogy szeretnék, ha az a fajta filozófia minél többekhez eljuthatna, ezért egy országjáró road-show keretében a következő hetekben elviszik a könyvet több nagyvárosba, ahol egyúttal az iskolákat is meglátogatják, hogy a diákok találkozhassanak a nagybetűs SÉFfel. Ehhez örömmel fűzte hozzá, hogy az első állomásokra Dr. Kiss János is velük fog tartani. Ezzel ritka lehetőséghez jutnak a program vendégei, hiszen a Hyatt Corporation nyugalmazott alelnöke az év nagy részét Amerikában tölti, kivételes alkalom tehát, hogy a szakma képviselői találkozhassanak vele.

Asztalos István beszélt még a következő lépcsőben megvalósítandó, az egyik meg nem nevezett, de már létező szakmai szervezetben való tömörülésről, melyben Lukács István Tiszteletbeli Elnök posztot vállat. Elmondta, hogy a tapasztalt kollégákat szeretnék, a még mozdítható fiatalokkal egy platformra helyezni, hogy egy ütőképes csapatot alkotva dolgozhassanak tovább.

Ezután Dr. Kiss János kérte magához a mikrofont és elmondta, hogy számára milyen fontos, hogy az idősebb kollégák lehetőségeikhez mérten segítsék a fiatalokat. Szerinte ez nyerő kombináció lehet, mellyel megmenthető a valódi vendéglátás filozófiája.

lukacs_istvan_sef_konyvborito

A könyv már rendelhető 3300.- Ft-os áron a webshopból! IDE KATTINTVA elérhető!

A közös Garamvári pezsgővel való koccintást követően a büféasztalról válogathattak a jelen lévők, melyen megtalálható volt a Borjú Oscar, az a fogás, amellyel a Séf első Oscar díját nyerte az 1968-as frankfurti szakácsolimpián. A vendégek kóstolhatták a Régi és Új Tanyacsárda pogácsáit, a Bergmann cukrászda süteményeit, a Kurucz Agro Kft. és  SeaFood kft termékeiből készült finger foodokat. Az ételek elkészítéséről Rácz Ferenc és Lányi Gábor séfek gondoskodtak, Pető Attila, Kutasi András és Lipták György közreműködésével.

Az ételeket Lajsz András által kínált koktélokkal kísérhették le Túri Anikó és Göblyös Imre prezentálsában. (ezúton kívánunk jó egészséget, mielőbbi gyógyulást az igazoltan távol lévő koktélkirálynak). A Novotel Budapest Centrum részéről Gábris Levente, Flandera Richárd és csapatuk voltak a segítségünkre.

A Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület nevében ezúton is köszönjük a munkáját mindenkinek, aki a rendezvényünkön ott volt, dolgozott, vagy csak valamilyen formában segítette a munkánkat. 

 

Köszönjük továbbá a támogatását szponzorainknak, segítőinknek:

•      az Aranyhomok Business City Wellnes Hotel;

•      az Assur kft,

•      a budai Nadiház

•      Budai Tamás úr

•      a Bergmann cukrászda;

•      a Bugac puszta Kft.

•      a Csintex Kft.

•      a Danubius Hotels Group

•      az Egészséges Táplálkozásért Egyesület

•      az Élelmezés újság

•      a Garamvári pince

•      a Hotelinfo Kft. és a Hungary Card

•      a Hunguest Hotels Zrt.

•      a Kompót Bisztró

•      Kunszentmiklós Város Önkormányzata

•      a Kurucz Agro Kft.

•      a L. A. Bodegita étterem

•      a Novotel Budapest Centrum

•      a Nemzeti Egység Klaszter

•      az Oldalas magazin

•      a Prémium Kakas Hungary kft.

•      az R. A. Trade Kft.

•      az Unio SeaFood Kft.

•      és végül, de nem utolsó sorban a régi és az új Tanyacsárda

 

Tetszett amit eddig olvastál? Dobj egy lájkot az oldalunkra, ha eddig még nem tetted! Köszönjük!

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…