Főoldal Hírek Átólzéig Szepesi Iván: A zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA

Szepesi Iván: A zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,355
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

Az idei zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA,mely dec.17-25.ig tart. Miután ott 28 napos holdnaptár van,nem mindíg esik egybe a keresztény karácsonnyal.(2013ban-nov.28-dec.6 és 2015-ben,dec.7-15.ig.) Ami egyforma,hogy mindig 8 napig tart.Ezért is különbözik a gyertyatartó is a hagyományos hét ágú, u.n. Menórától. Annak ágai minden napra szolgálnak.A hanukáé  nyolc ágú,jelezve,hogy ez ünnepi,mely nyolc napig tart. a mellékelt képen látható egy kilencedik ága is,( ezt Samesznek-szolgának hívják) melyet először gyújtanak és minden nap erről gyújtják meg a következő napi ágát.Ezen az ünnepen, összegyűlik a család és együtt szórakoznak, ünnepelnek,és étkeznek. Az ünnepre való tekintettel, főleg az édesség dominál, de a hagyományos sólet sem hiányozhat az asztalról.

 

Íme néhány recept:

 

A sólet ahogy én szeretem,(gazdagon) 4 személyre!

Hozzávalók:  

  • nagyszemű fehér bab (ha nincs,jó a tarka is)  
  • 0.40 kg árpagyöngy (gersli)
  • 0.15 kg füstölt tarja  (vagy comb,izlés szerint)  
  • 2 db libacomb 
  • 10 dkg libazsír 
  • 0,5 kg vöröshagyma  
  • 0.10 dkg fokhagymagerezd
  • 4-5db pirospaprika
  • só, őrölt bors, ízlés szerint.

 

 Elkészítés:

A tisztított, finomra vágott hagymát, libazsíron üvegesre piritva, zúzott fokhagymával és a piros paprikával elkeverve, hideg vizzel (kb.bő1literrel) felengeni. Beletéve a beáztatott babot,felforralni, majd ízlés szerint ízesíteni. Ezután beletenni a húst, a libacombot, és óvatosan a jól megmosott tojásokat, majd a tetejére szórni a gerslit. Fedővel letakarva, előmelegített (165-170C) sütőben másfél-két órát sütni. A babtól függ mennyi idő kell, és ha sükséges, lehet kissé a vizet pótolni. Ez alatt csak rázo gatni szabad, hogy a tojáshéj ne törjön. Ha hús és bab puha,(már a levét beszívta) kivéve a sütőből, óvatosan a tojásokat kiemelni, leöblítve megpucolni. A húst vigyázva négy szeletre vágni, a libát meg ketté. Tálaláskor egy szelet húshoz fél libacombot tenni, és a keménytojásokat végybe vágva köré”dísziteni”. (Lehet beletenni még töltött libanyakat is, de az kicsit komplikált.)Az igazi sóletet nem főzni hanem sütni kell!

 

 
 

A szallagos (farsangi)  fánk: 12 db.

 

Hozzávalók:

  • liszt 1kg,
  • tojás 4db,
  • cukor 0.06,
  • vaniliás 1cs,
  • rum 1/2 dl,
  • tej 0.5l,
  • élesztő 1cs,
  • porcukor 0.03,
  • ízlés szerinti lekvár 1-1 kávéskanál/ fánk.
  • Sütéshez olaj 1l.

 

Elkészítés:

a lisztet egy nagyobb keverő tálba tenni,1 dl langyos tejbe morzsolva az élesztőt, hozzátéve a cukrot, és hagyjuk, hogy felfutni. Ráönteni a lisztre,hozzáütni a tojásokat,a maradék langyos tejjel és rummal, jól összedolgozni, míg hólyagosan fényes lesz és elválik az edény falától. Vékonyan meghintve lisztel,letakarni és langyos helyen pihentetni, míg kétszeresre dagad. Ez után lisztezett deszkán, 2-3cm- res vastagra nyújtani és lisztezett kiszúróval kszaggatni, majd ismét letakarva,megint pihentetni (kb.30perc). az olajat felforrósítani, majd a fánkokat egyenként, két újjal finoman benyomva, az aljával felfelé az olsba tenni. kettő percig sütni majd (ha jó a tészta magától fordul) megfordítva készre sütnve egy törlőpapirra kiszedni, hogy az olajat felitassa. Tálaláskor porcukorral lehintve, 1-1 kanál lekvárral a közepén, feltálalni.

 

 

 

Flódni, a családnak is kedvence. Kb.12 szelet.

 

Hozzávalók:  

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 60 dkg cukor,
  • 3 tojássárgája,
  • 7 dl bor,
  • 1 kg alma,
  • 20 dkg darált dió,
  • 20 dkg darált mák,
  • 1 üveg szilvalekvár,
  • 1 csomag mazsola,
  • 1 szelet reszelt csokoládé,
  • 2 evőkanál baracklekvár,
  • fahéj,
  • őrölt szegfűszeg.
  •  

Elkészítés:

A lisztet, a margarint, a tojássárgáját ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrni, majd öt részre osztani.( az egyik kicsit nagyobb legyen a többinél!) A darált mákot borral felfőzöm, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt adok bele. A szeletekre vágott almát, borban párolni. A darált diót borral, cukrot mazsolát hozzáadva felfőzni.A nagyobb tésztát kinyújtva,egy sütőtepsit kibélelni,majd a már kihűlt töltelékekkel, sorban betölteni. Először a diós, majd a mákos, utána az almás töltelékkel, végül, a szilvalekvárral megkenni és az utolsó lapot rátéve, tojássárgával megkenni. előmelegített sütőben (180C) kb.50-60percig sütni. ( villa próba,hogy belül is megsült e) A sütőből kivéve pihentetni, majd olvasztott csokoládéval bevonni. Kihülés után felvágni.

 

Szepesi Iván / Kép: Internet

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Új lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó nyolcadikosok előtt

Ösztöndíj és széles körű lehetőségek várják a szakképzést választó nyolcadikosokat –…