Átólzéig Szepesi Iván: A zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-11-22 10 perc átlagos olvasási idő 0 1,643 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az idei zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA,mely dec.17-25.ig tart. Miután ott 28 napos holdnaptár van,nem mindíg esik egybe a keresztény karácsonnyal.(2013ban-nov.28-dec.6 és 2015-ben,dec.7-15.ig.) Ami egyforma,hogy mindig 8 napig tart.Ezért is különbözik a gyertyatartó is a hagyományos hét ágú, u.n. Menórától. Annak ágai minden napra szolgálnak.A hanukáé nyolc ágú,jelezve,hogy ez ünnepi,mely nyolc napig tart. a mellékelt képen látható egy kilencedik ága is,( ezt Samesznek-szolgának hívják) melyet először gyújtanak és minden nap erről gyújtják meg a következő napi ágát.Ezen az ünnepen, összegyűlik a család és együtt szórakoznak, ünnepelnek,és étkeznek. Az ünnepre való tekintettel, főleg az édesség dominál, de a hagyományos sólet sem hiányozhat az asztalról. Íme néhány recept: A sólet ahogy én szeretem,(gazdagon) 4 személyre! Hozzávalók: nagyszemű fehér bab (ha nincs,jó a tarka is) 0.40 kg árpagyöngy (gersli) 0.15 kg füstölt tarja (vagy comb,izlés szerint) 2 db libacomb 10 dkg libazsír 0,5 kg vöröshagyma 0.10 dkg fokhagymagerezd 4-5db pirospaprika só, őrölt bors, ízlés szerint. Elkészítés: A tisztított, finomra vágott hagymát, libazsíron üvegesre piritva, zúzott fokhagymával és a piros paprikával elkeverve, hideg vizzel (kb.bő1literrel) felengeni. Beletéve a beáztatott babot,felforralni, majd ízlés szerint ízesíteni. Ezután beletenni a húst, a libacombot, és óvatosan a jól megmosott tojásokat, majd a tetejére szórni a gerslit. Fedővel letakarva, előmelegített (165-170C) sütőben másfél-két órát sütni. A babtól függ mennyi idő kell, és ha sükséges, lehet kissé a vizet pótolni. Ez alatt csak rázo gatni szabad, hogy a tojáshéj ne törjön. Ha hús és bab puha,(már a levét beszívta) kivéve a sütőből, óvatosan a tojásokat kiemelni, leöblítve megpucolni. A húst vigyázva négy szeletre vágni, a libát meg ketté. Tálaláskor egy szelet húshoz fél libacombot tenni, és a keménytojásokat végybe vágva köré”dísziteni”. (Lehet beletenni még töltött libanyakat is, de az kicsit komplikált.)Az igazi sóletet nem főzni hanem sütni kell! A szallagos (farsangi) fánk: 12 db. Hozzávalók: liszt 1kg, tojás 4db, cukor 0.06, vaniliás 1cs, rum 1/2 dl, tej 0.5l, élesztő 1cs, porcukor 0.03, ízlés szerinti lekvár 1-1 kávéskanál/ fánk. Sütéshez olaj 1l. Elkészítés: a lisztet egy nagyobb keverő tálba tenni,1 dl langyos tejbe morzsolva az élesztőt, hozzátéve a cukrot, és hagyjuk, hogy felfutni. Ráönteni a lisztre,hozzáütni a tojásokat,a maradék langyos tejjel és rummal, jól összedolgozni, míg hólyagosan fényes lesz és elválik az edény falától. Vékonyan meghintve lisztel,letakarni és langyos helyen pihentetni, míg kétszeresre dagad. Ez után lisztezett deszkán, 2-3cm- res vastagra nyújtani és lisztezett kiszúróval kszaggatni, majd ismét letakarva,megint pihentetni (kb.30perc). az olajat felforrósítani, majd a fánkokat egyenként, két újjal finoman benyomva, az aljával felfelé az olsba tenni. kettő percig sütni majd (ha jó a tészta magától fordul) megfordítva készre sütnve egy törlőpapirra kiszedni, hogy az olajat felitassa. Tálaláskor porcukorral lehintve, 1-1 kanál lekvárral a közepén, feltálalni. Flódni, a családnak is kedvence. Kb.12 szelet. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, 7 dl bor, 1 kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 1 üveg szilvalekvár, 1 csomag mazsola, 1 szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg. Elkészítés: A lisztet, a margarint, a tojássárgáját ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrni, majd öt részre osztani.( az egyik kicsit nagyobb legyen a többinél!) A darált mákot borral felfőzöm, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt adok bele. A szeletekre vágott almát, borban párolni. A darált diót borral, cukrot mazsolát hozzáadva felfőzni.A nagyobb tésztát kinyújtva,egy sütőtepsit kibélelni,majd a már kihűlt töltelékekkel, sorban betölteni. Először a diós, majd a mákos, utána az almás töltelékkel, végül, a szilvalekvárral megkenni és az utolsó lapot rátéve, tojássárgával megkenni. előmelegített sütőben (180C) kb.50-60percig sütni. ( villa próba,hogy belül is megsült e) A sütőből kivéve pihentetni, majd olvasztott csokoládéval bevonni. Kihülés után felvágni. Szepesi Iván / Kép: Internet
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Európai együttműködés az élelmiszerhamisítás ellen Magyarország aktív közreműködésével ismét eredményesen zárult az „OPSON VI.” élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi művelet. A …
Júliusban a Horizonton túl, egy Távoli Galaxisban füstöltek a Séfek Az Étrend – Magyar Konyhafőnök Egyesülete július havi workshopjának az ürömi Öreg Sváb Étterem …