Főoldal Hírek Átólzéig Szepesi Iván: A zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA

Szepesi Iván: A zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,572
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

Az idei zsidó év utolsó ünnepe a HANUKA,mely dec.17-25.ig tart. Miután ott 28 napos holdnaptár van,nem mindíg esik egybe a keresztény karácsonnyal.(2013ban-nov.28-dec.6 és 2015-ben,dec.7-15.ig.) Ami egyforma,hogy mindig 8 napig tart.Ezért is különbözik a gyertyatartó is a hagyományos hét ágú, u.n. Menórától. Annak ágai minden napra szolgálnak.A hanukáé  nyolc ágú,jelezve,hogy ez ünnepi,mely nyolc napig tart. a mellékelt képen látható egy kilencedik ága is,( ezt Samesznek-szolgának hívják) melyet először gyújtanak és minden nap erről gyújtják meg a következő napi ágát.Ezen az ünnepen, összegyűlik a család és együtt szórakoznak, ünnepelnek,és étkeznek. Az ünnepre való tekintettel, főleg az édesség dominál, de a hagyományos sólet sem hiányozhat az asztalról.

 

Íme néhány recept:

 

A sólet ahogy én szeretem,(gazdagon) 4 személyre!

Hozzávalók:  

  • nagyszemű fehér bab (ha nincs,jó a tarka is)  
  • 0.40 kg árpagyöngy (gersli)
  • 0.15 kg füstölt tarja  (vagy comb,izlés szerint)  
  • 2 db libacomb 
  • 10 dkg libazsír 
  • 0,5 kg vöröshagyma  
  • 0.10 dkg fokhagymagerezd
  • 4-5db pirospaprika
  • só, őrölt bors, ízlés szerint.

 

 Elkészítés:

A tisztított, finomra vágott hagymát, libazsíron üvegesre piritva, zúzott fokhagymával és a piros paprikával elkeverve, hideg vizzel (kb.bő1literrel) felengeni. Beletéve a beáztatott babot,felforralni, majd ízlés szerint ízesíteni. Ezután beletenni a húst, a libacombot, és óvatosan a jól megmosott tojásokat, majd a tetejére szórni a gerslit. Fedővel letakarva, előmelegített (165-170C) sütőben másfél-két órát sütni. A babtól függ mennyi idő kell, és ha sükséges, lehet kissé a vizet pótolni. Ez alatt csak rázo gatni szabad, hogy a tojáshéj ne törjön. Ha hús és bab puha,(már a levét beszívta) kivéve a sütőből, óvatosan a tojásokat kiemelni, leöblítve megpucolni. A húst vigyázva négy szeletre vágni, a libát meg ketté. Tálaláskor egy szelet húshoz fél libacombot tenni, és a keménytojásokat végybe vágva köré”dísziteni”. (Lehet beletenni még töltött libanyakat is, de az kicsit komplikált.)Az igazi sóletet nem főzni hanem sütni kell!

 

 
 

A szallagos (farsangi)  fánk: 12 db.

 

Hozzávalók:

  • liszt 1kg,
  • tojás 4db,
  • cukor 0.06,
  • vaniliás 1cs,
  • rum 1/2 dl,
  • tej 0.5l,
  • élesztő 1cs,
  • porcukor 0.03,
  • ízlés szerinti lekvár 1-1 kávéskanál/ fánk.
  • Sütéshez olaj 1l.

 

Elkészítés:

a lisztet egy nagyobb keverő tálba tenni,1 dl langyos tejbe morzsolva az élesztőt, hozzátéve a cukrot, és hagyjuk, hogy felfutni. Ráönteni a lisztre,hozzáütni a tojásokat,a maradék langyos tejjel és rummal, jól összedolgozni, míg hólyagosan fényes lesz és elválik az edény falától. Vékonyan meghintve lisztel,letakarni és langyos helyen pihentetni, míg kétszeresre dagad. Ez után lisztezett deszkán, 2-3cm- res vastagra nyújtani és lisztezett kiszúróval kszaggatni, majd ismét letakarva,megint pihentetni (kb.30perc). az olajat felforrósítani, majd a fánkokat egyenként, két újjal finoman benyomva, az aljával felfelé az olsba tenni. kettő percig sütni majd (ha jó a tészta magától fordul) megfordítva készre sütnve egy törlőpapirra kiszedni, hogy az olajat felitassa. Tálaláskor porcukorral lehintve, 1-1 kanál lekvárral a közepén, feltálalni.

 

 

 

Flódni, a családnak is kedvence. Kb.12 szelet.

 

Hozzávalók:  

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 60 dkg cukor,
  • 3 tojássárgája,
  • 7 dl bor,
  • 1 kg alma,
  • 20 dkg darált dió,
  • 20 dkg darált mák,
  • 1 üveg szilvalekvár,
  • 1 csomag mazsola,
  • 1 szelet reszelt csokoládé,
  • 2 evőkanál baracklekvár,
  • fahéj,
  • őrölt szegfűszeg.
  •  

Elkészítés:

A lisztet, a margarint, a tojássárgáját ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrni, majd öt részre osztani.( az egyik kicsit nagyobb legyen a többinél!) A darált mákot borral felfőzöm, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt adok bele. A szeletekre vágott almát, borban párolni. A darált diót borral, cukrot mazsolát hozzáadva felfőzni.A nagyobb tésztát kinyújtva,egy sütőtepsit kibélelni,majd a már kihűlt töltelékekkel, sorban betölteni. Először a diós, majd a mákos, utána az almás töltelékkel, végül, a szilvalekvárral megkenni és az utolsó lapot rátéve, tojássárgával megkenni. előmelegített sütőben (180C) kb.50-60percig sütni. ( villa próba,hogy belül is megsült e) A sütőből kivéve pihentetni, majd olvasztott csokoládéval bevonni. Kihülés után felvágni.

 

Szepesi Iván / Kép: Internet

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…