Főoldal Hírek Ajánló Meghirdették a “Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” országos közétkeztetési szakácsversenyt

Meghirdették a “Magyarország étele 2018” és az „OKÉS” országos közétkeztetési szakácsversenyt

25 perc átlagos olvasási idő
0
1,627
 ehaccp_topbanner3.jpg

Budapest, 2018. január 11. – Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) első ízben, ám hagyományteremtő jelleggel meghirdeti a „Magyarország étele 2018” elnevezésű szakácsversenyt. Egyúttal 2018-ban hetedik alkalommal rendezik meg az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében. Mindkét országos megmérettetés célja a hazai gasztro kultúra továbbfejlesztése, a fenntartható és innovatív megoldások széles körű bemutatása.

 

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) meghirdeti a „Magyarország étele 2018” országos melegkonyhai szakácsversenyt, melynek  győztese lesz „Magyarország étele 2018” cím jogos használója. Az első ízben, ám hagyományteremtő jelleggel megrendezésre kerülő verseny egyedülálló kezdeményezés „Hazai ízek, reális jövő!” mottója egyértelműen kifejezi a rangos, szakértői zsűri elvárását, vagyis elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyen elkészíthető, ám a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételt várnak a verseny szervezői.

A 2 fordulós versenyre 2018. március 16-ig az ÉTRENDhez eljuttatott nevezési lapon jelentkezhet minden vendéglátásban tevékenykedő személy, aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele 2018” megalkotásához. Az első fordulóból 12 csapat jut majd a 2018. május 26-i döntőbe.

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok a bio hajdina (pohánka) és a makói vöröshagyma.

 

Egyúttal 2018-ban hetedik alkalommal rendezik meg az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND, valamint az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében, amelynek kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Az értékes tárgynyeremények mellett a verseny győztese az OKÉS 2018 Bajnok Csapata címmel büszkélkedhet majd. A verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A 2 fordulós versenyre 2018. március 16-ig az ÉTRENDhez eljuttatott nevezési lapon jelentkezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fős szakács és 1 fő segítő). Az első fordulóból  továbbjutott 12 csapatnak a 2018. június 16-i döntőben az első fordulóba nevezett menüsort kell elkészítenie majd kitálalnia.

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok a köles és a csirkecomb.

 

További információk a „Magyarország étele 2018” szakácsversenyről a www.magyarorszagetele.hu weboldalon.

 

Az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyről bővebb információk, valamint a versenykiírás a https://etrendegyesulet.hu/okes/ linken érhető el.

 

 

“Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyről bővebben:

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) meghirdeti a „Magyarország étele 2018” országos melegkonyhai szakácsversenyt, amelynek győztese lesz „Magyarország étele 2018” cím jogos használója. Az első ízben, ám hagyományteremtő jelleggel meghirdetésre kerülő verseny egyedülálló kezdeményezés „Hazai ízek, reális jövő!” mottója egyértelműen kifejezi a rangos, szakértői zsűri elvárását, vagyis elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyen elkészíthető, ám a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételt várnak szervezők.

 

A verseny győztese jogosulttá válik a „Magyarország étele 2018” készítője cím használatára. A szervezők a nyertes receptet közzéteszik további melegkonyhás egységek számára, akik a győztes ételt – a meghatározott feltételek teljesítése esetén – 2018. június 10-től árusíthatják. A verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a bio hajdina (pohánka) és a makói vöröshagyma.

 

Kik nevezhetnek?

A versenyre benevezhet minden vendéglátásban tevékenykedő személy, aki érez magában kellő ambíciót „Magyarország étele 2018” megalkotásához. Maximum 2 fős csapatok jelentkezését várjuk (1 fő szakács és 1 fő segéd, utóbbi maximum 21 éves, felnőttképzés esetén 25 éves lehet. Minden csapat maximum két ételt nevezhet a versenyre.

 

Nevezési határidő:

A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, amely elérhető a www.magyarorszagetele.hu weboldalon.

 

Szakmai Zsűri:

Zsűri elnöke:

 • Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.

Zsűri tagjai:

 • Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Hidvégi Hedvig: a BGE delegáltja, szakoktató, főiskolai tanársegéd, oktatás támogatási koordinátor, élelmiszermérnök
 • Kelemen Helmut: mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
 • Kerekes Sándor: Csókafészek étterem kreatív séf, Őshonos delikát tulajdonos, Szakácskönyv a magyar szürkéhez szerzője
 • Nemeskövi Dénes: háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács
 • Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

 

Verseny menete:

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a szakértő zsűri a beérkező pályaművek domkuemtációját, leirását értékeli, vagyis a versenyre nevezett ételsort 10 felnőtt adagról, a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készült fotóval. A versenyen egy elfogadható (nettó 1 500 Ft/adag) nyersanyagnormából kell majd főételt készíteni.

Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve továbbjut a második fordulóba, ahol lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére a 2018. május 26-i döntőben.

Az ételek elkészítésére és tálalására összesen 4 óra áll rendelkezésére minden csapatnak. A versenyben 15 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni. A rangos zsűri mellett a látogatók is megkóstolhatják a versenyműveket. Fontos kitétel, hogy a versenyre benevezett ételnek főételnek kell minősülnie és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat. Ezen túlmenően a recepthez használandó alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók. A verseny során fűszer és ízesítő megkötés nincs, így azok előre egyeztetve szabadon felhasználhatók. A mennyiségeket tíz felnőtt étkező számára kell kalkulálni, és a kalkulációban meg kell jelölni a késztermék mennyiségét (összes súly, vagy térfogat) 1 adagra vetítve.

 

Nevezési Díj:

A nevezési díj 25 000.- Ft ételenként.

 

Díjak, különdíjak:

A győztes és helyezett csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek.

Díjkategóriák:

 • Magyarország étele 2018. Bajnok Csapata
 • Magyarország étele 2018. II. helyezett Csapata
 • Magyarország étele 2018. III helyezett Csapata

 

Különdíj kategóriák:

 • BGE KVIK klülöndíj
 • Hungary Card különdíj
 • Oldalas magazin különdíj
 • További támogatói díjak

 

 

A VII. „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyről bővebben:

A verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

2018-ban hetedik alkalommal rendezik meg az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND, az Egyetem, valamint az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében, amelynek kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől.

Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, mely során 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol.

 

A verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a köles és a csirkecomb.

 

Kik nevezhetnek?

A versenyre benevezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével. (Cégenként több csapat is nevezhet.)

 

Nevezési határidő:

A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, amely elérhető a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon.

 

Szakmai Zsűri:

Zsűri elnöke:

 • Ortó Gyula: több hazai-, és nemzetközi versenyt megjárt gyakorló séf

Zsűri tagjai:

 • Friedrich Antal: mesterszakács, szakoktató, a Friedman ház tulajdonosa
 • Hidvégi Hedvig: a BGE delegáltja, szakoktató, főiskolai tanársegéd, oktatás támogatási koordinátor, élelmiszermérnök
 • Kelemen Helmut: mesterszakács, szakoktató, az ÉTREND Egyesület alelnöke
 • Nemeskövi Dénes: háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács
 • Tégel Imre: a Hotel Benczúr séfje
 • Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

 

Verseny menete:

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a szakértő zsűri a beérkező pályaművek dokumentációját, leírását értékeli, vagyis a versenyre nevezett ételsort 20 felnőtt adagról a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készített fotókat. A versenyen a kötelező alapanyagok, a köles és a csirkecomb felhasználásával kell majd egy 3 fogásból (előétel vagy hideg/meleg leves, főétel, desszert) álló menüt elkészíteni. Ezen túlmenően a recepthez használandó alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók.

A 3 fogásos menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke 1 adagra számítva összesen nem haladhatja meg a nettó 350 Ft-ot. A mennyiségeket egy felnőtt étkező számára kell kalkulálni, és a kalkulációban meg kell jelölni a késztermék mennyiségét (összes súly, vagy térfogat), tápanyagértéket 1 adagra vetítve.

A menüvel szemben alapkövetelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával 4 óra alatt, egy átlagosan felszerelt konyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetők legyenek, akár több száz fogyasztó részére. Elvárás továbbá, hogy a menü minden eleme közétkeztetési körülmények között is jól kitálalható legyen.

Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve továbbjut a második fordulóba, ahol lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére a 2018. június 16-i döntőben. A nevezett menüsor elkészítésére és tálalására összesen 4 óra áll rendelkezésére minden csapatnak. A versenyben 20 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni.

 

Nevezési Díj:

A második fordulóban a nevezési díj csapatonként 20 000 Ft.

 

Díjak, különdíjak:

A győztes és helyezett csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek.

Szakmai zsűri díjkategóriák:

 • OKÉS 2018. Bajnok Csapata
 • OKÉS 2018. II. helyezett Csapata
 • OKÉS 2018. III helyezett Csapata

 

Gyermek zsűri díjkategória:

 • OKÉS Junior 2018 Bajnok csapata

 

Egyéb díjkategóriák:

 • OKÉS 2018. BGE KVIK különdíj
 • OKÉS 2018. Hungary Card különdíj
 • OKÉS 2018. Élosz különdíj
 • OKÉS 2018. Oldalas magazin
 • További támogatói díjak
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…