Ajánló A hír igaz, három fogás 350 forintból Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-01-13 14 perc átlagos olvasási idő 0 2,901 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép egy korábbi OKÉS versenyen készült. A hír igaz. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében 2018-ban immáron hetedszer rendezi meg az „OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsversenyt, amelynek kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, mely során 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol. A verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a köles és a csirkecomb. A versenyre benevezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével. (Cégenként több csapat is nevezhet.) NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, amely elérhető a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon. A versenykiírás során <az előző évek tapasztalata alapján> tudatosan készültek arra, hogy olyan, a hazai nyersanyagnormához is igazítható ételek szülessenek, melyek beépülhetnek a közétkeztetésbe, növelve az abban elérhető ételek kínálatát. A kiírás is eszerint készült, mint ahogyan a zsűrizés során is figyelembe veszik, hogy mennyi idő alatt készül el, miként főzi le a versenyző, mennyire könnyen elkészíthető az étel, milyen az alapanyagválasztás, és mennyi idő alatt lehet azt kitálalni, mert ugye ebben a szegmensben ezt is vizsgálni kell, hiszen több száz-, vagy akár ezer adag ételt kitálalásának ideje is számít. Ez a fajta újítás lehet az alapja annak, hogy a túlterhelt élelmezésvezetőknek és a konyhákon dolgozó szakácsoknak, betanított munkásoknak azzal is segíteni tudnak, hogy a verseny során begyűjtött és teljesen kidolgozott recepteket díjmentesen átadják. Ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy új étel bevezetése során az adminisztrációs terhek hatalmasok, akkor így már egy apró lépést tesznek. A nettó 350 forintos ebédnorma, melyből 3 fogást kell elkészíteni <bár megosztotta a szakmát>, mégis ez a közétkeztetésben a realitás, sőt, sokan bármennyire is hihetetlen, de még ennél is kevesebből gazdálkodhatnak. A legnagyobb közösségi portálon egy neves séf oldalán az alábbi felhívást vettük észre: „Tisztelt Kollégák, Szakma! Az első olvasásra engem is felháborított ez a 350ft-ból kiírt közétkeztetési szakácsverseny, főleg, hogy ezért az összegért 3fogást kell produkálni!! Ha jobban belegondolok most is felháborít!! Azonban valaki utána érdeklődött annak, hogy mi a célja? Elmondom, hogy milyen információkat tudtam meg néhány hiteles helyről, közétkeztetési élelmezésvezetőktől! Napi nettó anyag norma 160-300ft/fő/főétkezés! Kb 30fajta levest, főételt és desszertet variálnak 1év alatt! Pillanatnyilag ez a helyzet! Na uraim!!! Most lehet szidni a rendszert az alacsony bérért közétkeztetésben dolgozó kevés szaktudással rendelkező szakácsokat, stb-stb!! A helyzet az, hogy ők etetik a gyermekeinket az óvodában, iskolában és a hozzátartozóinkat vagy akár minket is ha ne adj isten kórházba kerülnek!! Ezen verseny célja az, hogy a beérkezett munkák alternatívákat adjanak az élelmezésvezetőknek változatosabb étrend összeállítására! Úgy gondolom, hogy mindent félretéve a kollégáim nagy részének nem okozna problémát/miután szakmai képzettségük magasan az átlag fölött áll/némi számolás és ötletelés után 1-2 fantáziadús, szerethető, normál emberi léptekkel lefőzhető menü összeállítása! Megváltani a világot nem tudom, de úgy gondolom, hogy „MI” így tudunk segíteni! Naivnak tarthattok és mondhatjátok, hogy min változtat ez az egész!? Ezt majd a jövő dönti el. Talán egyszer valamelyikünk gyermeke úgy jön haza az óvodából vagy az iskolából, hogy -„Apa! Képzeld, ma a Te menüdet ettük….!” Hát rajtam ne múljon! Nem keresek kifogásokat………!” Az első segítő visszajelzések már beérkeztek, az Étrend Egyesület éppen ezért azt szeretné, ha a versenynek figyelemfelkeltő hatása is lenne, ennek köszönhetően pedig hasznos receptek születhetnének, ezért a reális megközelítés, a versenykiírás elkészítése során alapcél kellett, hogy legyen. Az Egyesület szerény lehetőségei ezt a fajta segítséget engedik meg, de remélik, és kíváncsian várják, hogy kik, miként segítik majd a közétkeztetés jobbá tételét… Az Étrend Egyesület elnöke megjegyezte: „Bár tudtuk, hogy mindenkinek nem tudunk megfelelni, mégis meglepődve, de örömmel tapasztaltuk, hogy mennyien felszólaltak, akik nem, vagy csak részben érintettek a közétkeztetésben. Ez a hatalmas érdeklődés a versenyünk iránt megtisztelő számunkra. Szerintem két féle versenyzés létezik, az egyik, melyben megkötés nélkül, vagy nagyon tág szabályok között gondolkozhatunk, és csak a csillagok adják a határt, bármit lehet, de az a végén a legjobb legyen. Míg a másik, amikor korlátok közé szorítva hoz létre valamit az ember, de az legyen a legjobb és beilleszthető egy korlátok közé zárt rendszerbe. Mi az idei évben, ezt az utóbbit választottuk a versenykiírás során, mentségünkre szolgáljon, legalább próbáltunk valamit tenni az ügyben. A lényeget már elértük, hogy ez téma legyen a szakmában… ezt már az első lépésnek tekintem, hiszen bármekkora hegyet is akarjunk megmászni, az mindig az első lépéssel kezdődik.” Rétvári Bence méltatta a csütörtökön meghirdetett szakácsversenyt és a hasonló kezdeményezéseket, melyeken egyebek mellett új receptek alapján még egészségesebb ételeket tudnak készíteni a fiataloknak. Az pedig már csak a ráadás, hogy a verseny célja éppen egybe esik a kormány célkitűzésivel, melyet a verseny sajtótájékoztatóján államtitkár úr közvetített a sajtó képviselői részére: „Kevesebb mesterséges, több természetes!”
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Milyen állapot előzi meg a cukorbetegséget? Terheléses vércukorvizsgálatra készül? Már végeztek önnél ilyet? Előfordulhat, hogy a cukorbetegség előállapotában van az …
AM: több ütemben pályázhatnak az élelmiszeripari üzemek Egy 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat indul júniustól az élelmiszeripari mikro- és kisvállalkozásoknak – …