Csőposta Megalakult a Szakmai Zsűri Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-10-19 16 perc átlagos olvasási idő 0 3,311 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Facebook; A kép illusztráció! Az utóbbi időben gyakran kapnak egyesületünk tagjai felkéréseket, különböző főző versenyen zsűrizésre. Sajnos egyre többször tapasztaljuk, hogy hozzá nem értő emberek zsűriznek, lejáratva így a szakembereket. Az eredmények sokszor tükröznek baráti kapcsolatokat, a valós teljesítménnyel szemben. Rég óta gondolkodunk olyan csoport megalapításában, amely kizárólag szakmai alapokon bírálja az elkészült ételeket, és a főzés folyamatát. A végső indíttatást az a botrányos zsűrizés adta, melyről képek jelentek meg. Több rendezvény szervezőjének kérésére, végre megléptük régi tervünket. Az újonnan alakult „Szakmai Zsűri”, a MNGSZ zsűrijéhez hasonlóan, azzal együttműködve szeretné végezni munkáját, és védeni Nemzeti Gasztronómiánk értékeit. Szabályzatunkból egyértelműen kiolvasható, hogy el kívánunk határolódni azoktól a vadhajtásoktól, melyek sajnos gyakran vannak jelen a különböző rendezvényeken. Szigorú öltözködési, és viselkedési etikett mellet tevékenykedünk, és aki alkalmatlanná válik, attól megvonjuk a jogot az értékelésre. A ma divatos társadalmi zsűrikkel együtt dolgozunk, de értékelésünket külön tesszük meg, és mindenki számára jobbító szándékú elemzést kívánunk tartani. Valószínűleg nem fognak minket mindenhová hívni, hiszen nem fogadjuk el a meglévő szokásokat, és nem engedünk szakmai kérdésekben. Nem is szeretnénk mindenhol ott lenni, és nem kívánunk mindenkivel egy zsűriben szerepelni. Aki hozzánk hasonlóan fontosnak tartja a valós szakmai eredmények jutalmazását, azzal mi is szívesen dolgozunk. ***** Szakmai Zsűri Szabályzat 2016.09.31 Cél: Egyesületünk tagjait gyakran kérik fel főzőversenyeken zsűrizésre, és gyakran szembesülünk szakmaiatlan, etikátlan, gyakran felháborító viselkedéssel. A „Szakmai Zsűri” csoport megalakításával szeretnénk deklarálni, hogy valódi aktív szakemberek végzik a minősítést, és döntésüket szakmai érvekkel meg tudják védeni. El kívánunk határolódni a barátilag megítélt díjaktól, és a szaktudást nélkülöző zsűrizési módszerektől. Tevékenység feltételei: A szakmai zsűri tagsága akkor tesz eleget a felkérésnek, ha a felkérő személy, vagy szervezet elfogadja a zsűri feltételeit: Munkáját kizárólag szakmai alapokon végzi, az értékelésnél figyel minden olyan szempontra, amely az ételkészítés része (szakszerűség, higiénia stb.) Amennyiben a zsűrizést társadalmi zsűri is végzi, attól elkülönülve pontoz, és külön is értékel. Minden versenyzőnek rendelkezésre áll, és elmondja a hibákat is. Célja, hogy aki komolyan gondolja, az fejlődjön, és tanuljon hibáiból. Mindig vezeti a pontozólapokat, és archiválja azokat. Kérésre segít az értékelés szempontjainak összeállításában, és a zsűriben. A zsűrizés szabályait mindig előre egyezteti a többi zsűritaggal. Ha visszaélést tapasztal a rendezőnek jelzi, és felfüggeszti tevékenységét Szakmai zsűritaggal szemben támasztott követelmények: Tiszta, ápolt megjelenés. Ruházatával is megtiszteli a versenyzőket. Minden esetben sötét nadrágot, sötét cipőt, szakácskabátot (Étrend logóval ellátva), szakácssüveget visel. Ezt egészíti ki a szakmai zsűri plakett. Nem zsűrizik civilben, hiányos, vagy szennyezett öltözékben. Nem fogyaszt alkoholt. Munkája közben fokozottan ügyel arra, hogy megőrizze szakmai tekintéjét. Példaként viselkedik. A versenyzők számára segítséget nyújt, munkájukat személyesen értékeli. Ha igény tapasztalható, akkor javaslatokat tesz. Nem vonul félre, és várja az eredményeket. Mindenkit megtisztel azzal, hogy meglátogatja munka közben is. Segíti hagyományaink ápolását, és külön értékeli az ilyen teljesítményeket. Soha nem csomagol a kóstolt ételekből, és nem értékel kóstolás nélkül ételt. Amennyiben az étel alkalmatlan a kóstolásra, azt jelzi a versenyzőnek. Szakmai zsűri tagjai: A zsűri tagságát az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöksége adományozza. A jelölteknek ismerniük kell a feltételeket, és aláírásukkal el kell fogadniuk azt. Tagság feltételei: Legalább 20 éves szakmai tapasztalat Aktív szakmai tevékenység Feddhetetlen szakmai múlt Amennyiben a zsűritag bizonyítottan vét a szabályok ellen, tagsága visszavonható. Kinevezés: Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete tagsága állít jelölteket a Szakmai Zsűri címre. A jelöltekről az elnökség dönt, a szakmai életút, és jelenlegi szakmai munka, valamint a jelölt személyisége alapján. A megválasztott zsűritag Egyesületünket képviseli, ezért fontos a személyisége is. A megszavazott tagok Szakami Zsűri plakettet kapnak kék bársony szalaggal, és kinevező oklevelet. A kinevezés után aláírásra kerül a szabályzat, melyet a kinevezett önmagára nézve kötelezően elfogad. Alapító tagok: Némedi József Étrend egyesület elnök Ferenczi István Étrend egyesület alelnök Végh Tamás Étrend egyesület alelnök Szathmári János Étrend egyesület tag Szathmári Zoltán Étrend egyesület tag Summary 0 % Az Ön értékelése Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Séfklub – Éves közgyűlés – 2022 Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2022. május 02. 15:00 órára közgyűlést hív össze.A közgyűlés …
Idegenforgalmi fejlesztések a Nógrád megyei erdőkben Idegenforgalmi fejlesztések a Nógrád megyei erdőkben (MTI) – Három Nógrád megyei helyszínen, …