Főoldal Hírek Csőposta Megalakult a Szakmai Zsűri

Megalakult a Szakmai Zsűri

16 perc átlagos olvasási idő
0
3,278
 ehaccp_topbanner3.jpg

     Az utóbbi időben gyakran kapnak egyesületünk tagjai felkéréseket, különböző főző versenyen zsűrizésre. Sajnos egyre többször tapasztaljuk, hogy hozzá nem értő emberek zsűriznek, lejáratva így a szakembereket. Az eredmények sokszor tükröznek baráti kapcsolatokat, a valós teljesítménnyel szemben.

    Rég óta gondolkodunk olyan csoport megalapításában, amely kizárólag szakmai alapokon bírálja az elkészült ételeket, és a főzés folyamatát. A végső indíttatást az a botrányos zsűrizés adta, melyről képek jelentek meg. Több rendezvény szervezőjének kérésére, végre megléptük régi tervünket. Az újonnan alakult „Szakmai Zsűri”, a MNGSZ zsűrijéhez hasonlóan, azzal együttműködve szeretné végezni munkáját, és védeni Nemzeti Gasztronómiánk értékeit.

    Szabályzatunkból egyértelműen kiolvasható, hogy el kívánunk határolódni azoktól a vadhajtásoktól, melyek sajnos gyakran vannak jelen a különböző rendezvényeken. Szigorú öltözködési, és viselkedési etikett mellet tevékenykedünk, és aki alkalmatlanná válik, attól megvonjuk a jogot az értékelésre.

   A ma divatos társadalmi zsűrikkel együtt dolgozunk, de értékelésünket külön tesszük meg, és mindenki számára jobbító szándékú elemzést kívánunk tartani. Valószínűleg nem fognak minket mindenhová hívni, hiszen nem fogadjuk el a meglévő szokásokat, és nem engedünk szakmai kérdésekben. Nem is szeretnénk mindenhol ott lenni, és nem kívánunk mindenkivel egy zsűriben szerepelni. Aki hozzánk hasonlóan fontosnak tartja a valós szakmai eredmények jutalmazását, azzal mi is szívesen dolgozunk.

 

*****

 

Szakmai Zsűri

Szabályzat

 

2016.09.31

 

Cél:

       Egyesületünk tagjait gyakran kérik fel főzőversenyeken zsűrizésre, és gyakran szembesülünk szakmaiatlan, etikátlan, gyakran felháborító viselkedéssel. A „Szakmai Zsűri” csoport megalakításával szeretnénk deklarálni, hogy valódi aktív szakemberek végzik a minősítést, és döntésüket szakmai érvekkel meg tudják védeni. El kívánunk határolódni a barátilag megítélt díjaktól, és a szaktudást nélkülöző zsűrizési módszerektől.

 

Tevékenység feltételei:

      A szakmai zsűri tagsága akkor tesz eleget a felkérésnek, ha a felkérő személy, vagy szervezet elfogadja a zsűri feltételeit:

 • Munkáját kizárólag szakmai alapokon végzi, az értékelésnél figyel minden olyan szempontra, amely az ételkészítés része (szakszerűség, higiénia stb.)
 • Amennyiben a zsűrizést társadalmi zsűri is végzi, attól elkülönülve pontoz, és külön is értékel.
 • Minden versenyzőnek rendelkezésre áll, és elmondja a hibákat is. Célja, hogy aki komolyan gondolja, az fejlődjön, és tanuljon hibáiból.
 • Mindig vezeti a pontozólapokat, és archiválja azokat.
 • Kérésre segít az értékelés szempontjainak összeállításában, és a zsűriben.
 • A zsűrizés szabályait mindig előre egyezteti a többi zsűritaggal. Ha visszaélést tapasztal a rendezőnek jelzi, és felfüggeszti tevékenységét

 

Szakmai zsűritaggal szemben támasztott követelmények:

 • Tiszta, ápolt megjelenés. Ruházatával is megtiszteli a versenyzőket. Minden esetben sötét nadrágot, sötét cipőt, szakácskabátot (Étrend logóval ellátva), szakácssüveget visel. Ezt egészíti ki a szakmai zsűri plakett. Nem zsűrizik civilben, hiányos, vagy szennyezett öltözékben.
 • Nem fogyaszt alkoholt. Munkája közben fokozottan ügyel arra, hogy megőrizze szakmai tekintéjét. Példaként viselkedik.
 • A versenyzők számára segítséget nyújt, munkájukat személyesen értékeli. Ha igény tapasztalható, akkor javaslatokat tesz. Nem vonul félre, és várja az eredményeket. Mindenkit megtisztel azzal, hogy meglátogatja munka közben is.
 • Segíti hagyományaink ápolását, és külön értékeli az ilyen teljesítményeket.
 • Soha nem csomagol a kóstolt ételekből, és nem értékel kóstolás nélkül ételt. Amennyiben az étel alkalmatlan a kóstolásra, azt jelzi a versenyzőnek.

 

Szakmai zsűri tagjai:

      A zsűri tagságát az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöksége adományozza. A jelölteknek ismerniük kell a feltételeket, és aláírásukkal el kell fogadniuk azt.

    Tagság feltételei:

 • Legalább 20 éves szakmai tapasztalat
 • Aktív szakmai tevékenység
 • Feddhetetlen szakmai múlt

 Amennyiben a zsűritag bizonyítottan vét a szabályok ellen, tagsága visszavonható.

 

Kinevezés:

      Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete tagsága állít jelölteket a Szakmai Zsűri címre. A jelöltekről az elnökség dönt, a szakmai életút, és jelenlegi szakmai munka, valamint a jelölt személyisége alapján. A megválasztott zsűritag Egyesületünket képviseli, ezért fontos a személyisége is.

    A megszavazott tagok Szakami Zsűri plakettet kapnak kék bársony szalaggal, és kinevező oklevelet.

    A kinevezés után aláírásra kerül a szabályzat, melyet a kinevezett önmagára nézve kötelezően elfogad.

 

 

 

Alapító tagok:

 • Némedi József Étrend egyesület elnök
 • Ferenczi István Étrend egyesület alelnök
 • Végh Tamás Étrend egyesület alelnök
 • Szathmári János Étrend egyesület tag
 • Szathmári Zoltán Étrend egyesület tag
Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…