Főoldal Hírek Ajánló Magyarország Tortája 2017, és Magyarország Cukormentes Tortája verseny

Magyarország Tortája 2017, és Magyarország Cukormentes Tortája verseny

17 perc átlagos olvasási idő
0
3,923
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyarország Cukormentes Tortája verseny

 

Az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ismét meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik.

Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz: számukra nem javasolt a hozzáadott cukorral készült édességek fogyasztása. A program azonban a cukorbetegek mellett azoknak is alternatívát kínál, akik szeretik az édességeket, de fontos nekik, hogy ne cukorral és finomított fehér liszttel készült desszertet válasszanak.

A program célja ezen felül a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, ennek érdekében ÚJ, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

A verseny nyílt: olyan cukrászdák is pályázhatnak, melyek nem ipartestületi tagok. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A nyertes torta lesz a 2017. évi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, amelyet elsőként augusztus 20-án, a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen lehet árusítani.

A nyertes torta az állami ünneptől kezdődően országszerte árusítható lesz azokban a cukrászdákban, amelyek csatlakoznak a programhoz, és aláírják az ehhez kapcsolódó megállapodást az alapítvánnyal illetve az ipartestülettel. Az alapítvány továbbá (mint a projekt ötletgazdája) vállalja, hogy széles körben ismertté teszi a programot, és országos kommunikációval támogatja annak népszerűsítését.

Új, kreatív ötleteket, elsősorban hazai alapanyagokból készülő, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk. A bírálati szempontok között szerepel többek közt a szénhidrát- és energiatartalom, az adalékanyag felhasználás, valamint az előállítási költség is.

A versenyre csak olyan tortával lehet nevezni, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának (ld. 1924/2006/EK rendelet, rövid kivonat a 2. számú mellékletben). A nevezett torták megfelelését a recept alapján a program dietetikusa bírálja el, a győztes tortát pedig független élelmiszerlaboratóriumban vizsgálják be. A rendeleti kategória megnevezése és rövid leírása megjelenik a győztes torta kommunikációjában.

 

Magyarország Cukormentes Tortája verseny

Pályázati kiírás 2017.

A nevezést a torta zsűrizése előtt elektronikus formában kell elküldeni. A nevezésben szerepelnie kell a cukrászda és a tortát készítő cukrász (1 fő) nevének.

A nevezés tartalma: recept (torta neve, alapanyagok pontos megnevezése és mennyisége, technológia, méret és szeletszám), az egész torta és a tortaszelet fotója.

A receptben kérjük feltüntetni a felhasznált élelmiszeripari termékeken feltüntetett, illetve a termék gyártói specifikációjában olvasható tápanyagtartalmat (energiatartalom, fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom, azon belül cukortartalom), ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a termék típusát (pl. kakaópor kakaóvaj tartalma, tejszín zsírtartalma).

 

***********

 

Magyarország Tortája – Versenykiírás 2017.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2017. évre is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt.

 

A pályázat továbbra is nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák. A versenyre azonban csak cukrászdák, vagy vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások nevezhetnek, magánszemélyek nevezését nem fogadjuk.

 

Minden versenyző maximum 2 db tortával nevezhet.

 

A nevezési díj ipartestületi tagok számára 2016. december 31-ig: 5.000 Ft / torta.

2017. január 1-31. között 10.000 Ft / torta.

Nem ipartestületi tagok számára a nevezési díj 30.000 Ft / torta.

 

A nyertes torta lesz 2017. év „Magyarország Tortája”.

A nyertes receptet tagcukrászdáink számára biztosítjuk a későbbiekben meghatározott feltételek szerint, akik a tortát augusztus 20.-tól árusíthatják.

 

Új, kreatív ötleteket, elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk.

 

Külön felhívjuk a nevezők figyelmét, hogy NE már évek óta árusított tortáikkal nevezzenek, a verseny egyik célja, hogy új, kreatív magyar receptek és sütemények keletkezzenek általa. A korábbi években a versenyre már nevezett tortával nem lehet nevezni!

 

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:

– aromákat

– fondokat

– növényi habot

– margarint

– modell burkolóanyagot.

 

A nevezett torták:

– 22-24 cm átmérőjű kerek alakúak lehetnek

– minimum 3, maximum 5 textúrát tartalmazzanak

– magassága max. 8 cm + dekoráció lehet.

 

Értékelési szempontok: íz/ ízek harmóniája, küllem, Magyarországhoz való köthetőség, kreativitás/innováció, praktikum és ár/érték arány.

 

Az első zsűrizési körből 10 torta jut tovább a következő fordulókba. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén kell majd elkészíteni.

 

Az első tíz továbbjutó torta kiválasztását 2017. februárjában tartjuk, későbbiekben meghatározott időpontokban. Az első fordulóban értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem az esetleges közönség előtt nem ismertek.

 

A recepteket a nevezési laphoz mellékelni kell, a nevezési határidő betartásával! A receptekben az elkészítés technológiáját is le kell írni.

 

Nevezései határidő: 2017. január 31.

 

A nevezési lap honlapunkról (www.cukraszat.net) letölthető.

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…