Főoldal Hírek Ajánló Magyarország Tortája 2017, és Magyarország Cukormentes Tortája verseny

Magyarország Tortája 2017, és Magyarország Cukormentes Tortája verseny

17 perc átlagos olvasási idő
0
3,837
 ehaccp_topbanner3.jpg

Magyarország Cukormentes Tortája verseny

 

Az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ismét meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik.

Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz: számukra nem javasolt a hozzáadott cukorral készült édességek fogyasztása. A program azonban a cukorbetegek mellett azoknak is alternatívát kínál, akik szeretik az édességeket, de fontos nekik, hogy ne cukorral és finomított fehér liszttel készült desszertet válasszanak.

A program célja ezen felül a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, ennek érdekében ÚJ, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

A verseny nyílt: olyan cukrászdák is pályázhatnak, melyek nem ipartestületi tagok. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A nyertes torta lesz a 2017. évi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, amelyet elsőként augusztus 20-án, a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen lehet árusítani.

A nyertes torta az állami ünneptől kezdődően országszerte árusítható lesz azokban a cukrászdákban, amelyek csatlakoznak a programhoz, és aláírják az ehhez kapcsolódó megállapodást az alapítvánnyal illetve az ipartestülettel. Az alapítvány továbbá (mint a projekt ötletgazdája) vállalja, hogy széles körben ismertté teszi a programot, és országos kommunikációval támogatja annak népszerűsítését.

Új, kreatív ötleteket, elsősorban hazai alapanyagokból készülő, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk. A bírálati szempontok között szerepel többek közt a szénhidrát- és energiatartalom, az adalékanyag felhasználás, valamint az előállítási költség is.

A versenyre csak olyan tortával lehet nevezni, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának (ld. 1924/2006/EK rendelet, rövid kivonat a 2. számú mellékletben). A nevezett torták megfelelését a recept alapján a program dietetikusa bírálja el, a győztes tortát pedig független élelmiszerlaboratóriumban vizsgálják be. A rendeleti kategória megnevezése és rövid leírása megjelenik a győztes torta kommunikációjában.

 

Magyarország Cukormentes Tortája verseny

Pályázati kiírás 2017.

A nevezést a torta zsűrizése előtt elektronikus formában kell elküldeni. A nevezésben szerepelnie kell a cukrászda és a tortát készítő cukrász (1 fő) nevének.

A nevezés tartalma: recept (torta neve, alapanyagok pontos megnevezése és mennyisége, technológia, méret és szeletszám), az egész torta és a tortaszelet fotója.

A receptben kérjük feltüntetni a felhasznált élelmiszeripari termékeken feltüntetett, illetve a termék gyártói specifikációjában olvasható tápanyagtartalmat (energiatartalom, fehérje-, zsír-, szénhidráttartalom, azon belül cukortartalom), ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a termék típusát (pl. kakaópor kakaóvaj tartalma, tejszín zsírtartalma).

 

***********

 

Magyarország Tortája – Versenykiírás 2017.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2017. évre is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt.

 

A pályázat továbbra is nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák. A versenyre azonban csak cukrászdák, vagy vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások nevezhetnek, magánszemélyek nevezését nem fogadjuk.

 

Minden versenyző maximum 2 db tortával nevezhet.

 

A nevezési díj ipartestületi tagok számára 2016. december 31-ig: 5.000 Ft / torta.

2017. január 1-31. között 10.000 Ft / torta.

Nem ipartestületi tagok számára a nevezési díj 30.000 Ft / torta.

 

A nyertes torta lesz 2017. év „Magyarország Tortája”.

A nyertes receptet tagcukrászdáink számára biztosítjuk a későbbiekben meghatározott feltételek szerint, akik a tortát augusztus 20.-tól árusíthatják.

 

Új, kreatív ötleteket, elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk.

 

Külön felhívjuk a nevezők figyelmét, hogy NE már évek óta árusított tortáikkal nevezzenek, a verseny egyik célja, hogy új, kreatív magyar receptek és sütemények keletkezzenek általa. A korábbi években a versenyre már nevezett tortával nem lehet nevezni!

 

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:

– aromákat

– fondokat

– növényi habot

– margarint

– modell burkolóanyagot.

 

A nevezett torták:

– 22-24 cm átmérőjű kerek alakúak lehetnek

– minimum 3, maximum 5 textúrát tartalmazzanak

– magassága max. 8 cm + dekoráció lehet.

 

Értékelési szempontok: íz/ ízek harmóniája, küllem, Magyarországhoz való köthetőség, kreativitás/innováció, praktikum és ár/érték arány.

 

Az első zsűrizési körből 10 torta jut tovább a következő fordulókba. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén kell majd elkészíteni.

 

Az első tíz továbbjutó torta kiválasztását 2017. februárjában tartjuk, későbbiekben meghatározott időpontokban. Az első fordulóban értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem az esetleges közönség előtt nem ismertek.

 

A recepteket a nevezési laphoz mellékelni kell, a nevezési határidő betartásával! A receptekben az elkészítés technológiáját is le kell írni.

 

Nevezései határidő: 2017. január 31.

 

A nevezési lap honlapunkról (www.cukraszat.net) letölthető.

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…