Főoldal Hírek Átólzéig Culinary World Cup 2014 – A keddi termés

Culinary World Cup 2014 – A keddi termés

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,299
 ehaccp_topbanner3.jpg
Update 2014.11.25. 9:38
Megérkeztek a verseny negyedik napi magyar eredményei: 
Nemzeti Válogatott hideg program – bronz érem, Nemzeti Katonai Válogatott – ezüst érem, Cukrászat: Takács Bernadett – bronz, Cukrászati artisztika: Erdős Hanna – arany, Tóth Annamária – ezüst, Tóth László – bronz, Szakács: Szabó Csaba és Németh Tibor – bronz, Szakács artisztika: Patkó Károly – ezüst
 
Update 2014.11.24. 21:36
A Katonai válogatott hidegkonyhai programját az MNGSZ facebook profiljának híre szerint ezüstéremmel jutalmazta a zsűri.
 
Update 2014.11.24. 18:46
 
 
A facebookon látható fotók szerint a zsűri már értékelte a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász válogatott hidegkonyhai produkcióját. Amíg az eredményről nem érkezik hír, nézzük meg, milyen szempontok alapján történik a bírálat?
Ahogy a nyílt gasztronómiai versenyeken általában, úgy a Culinary World Cup alkalmával is az érmek színe nem feltétlenül jelent első, második, vagy harmadik helyezést. Az idei kiírásban foglaltak szerint a Nemzeti Válogatottak versenyében a pontszámokat a zsűri az alábbiak szerint ítéli oda:
 
Mise en place max. 10 pont
Előkészítés, higiénia max. 25 pont
Munka, technika, konyhai mozgás max. 5 pont
Prezentáció max. 10 pont
Íz max 50 pont
Összesen: maximum 100 pont
 
A melegkonyhai program esetében a zsűri ennek megfelelően pontozza az előételt, a főételt és a desszertet. Így maximum 300 pont szerezhető meg, ezt elosztják hárommal (átlagolják), így kapjuk meg a melegkonyhai munka végső pontszámát, amely maximum 10 pont lehet. A midegkonyhai bemutató pontozása hasonlóan történik.
A hivatalos értékelés szerint a csapatok által elért pontszámok alapján öt kategóriába sorolják a résztvevőket. Aranyérmes besorolást a 90-99,99 pontot elért csapatok kapnak, ezüstérmet a 80-89,99 pontot, bronzérmet a 70-79,99 pontot szerzett csapatok. A 30-69,99 pontos teljesítményért oklevél jár.
A meleg- és hidegkonyhás pontszámok összege alapján alakul ki a csapatok végső sorrendje. A 2010-es Culinary World Cup versenyén a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrászválogatott mindkét kategóriában ezüstérmes minősítést szerzett.

***

Update 2014.11.24 23:51

 

A hétfői termés: Magyar Szabolcs aranyérem, Békés Megyei Culinary Team ezüstérem, Gajdán Antal és Borda Attila bronzérem.

***

***

Update 2014.11.23. 21:59

A vasárnap versenyző, egyéni induló magyar szakácsok közül Gajdán Attila és Rékási Tibor ezüst, Borda Attila és Mezei Zoltán bronzérmes minősítést kapott. A helyezésekről és pontszámokról még nincs információ. A Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott hidegkonyhai versenyére kedden kerül majd sor. (forrás: facebook/MNGSZ, vatel.lu)

***

Update 2014.11.23. 19:14

Megszületett az első magyar aranyérem Kiss Podmaniczky Krisztina D2 kategóriában!  Gratulálunk! (forrás: MNGSZ)

***

Update 2014.11.23. 13:21

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség facebook profiljáról származó információ szerint a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatottat a Meleg konyhai programját BRONZ éremmel jutalmazta a zsűri. Annyiban mindenképpen peches volt a csapat, hogy az első napon versenyzett, és ilyenkor még egy kicsit ,,spórol’’ a zsűri az arany- és ezüstérmekkel. Ennek megfelelően öt válogatott bronzérmet érdemelt ki, az USA-nak adtak egyedül aranyérmet – fogalmaz a beol.hu tudósítása.

***

2014. 11.22.

Ma megkezdődött a 2014-es szakácsvilágbajnokság, a Culinary World Cup. A hagyományosan Luxemburgban rendezett versenyen részt vesz a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott és több egyéni versenyző. A csapat tagjai: Ambrus György, ifj. Ambrus György, Elek Richárd, Garaczi Zoltán, Kiss Dániel, Kostyál Gábor, Szilágyi Gábor, Tímár András, Tímár Attila, Toókos Ferenc, Turóczi Anita (cukrász) és Volenter István. A magyarok mellett szombaton öt válogatott lép a konyhába: az USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia együttese.

A magyar válogatott háromfogásos luxembourgi versenymenüje a következő.

Előétel: vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek-szőnyeggel borítva, citrusokkal aromatizált rizottókrokettel. Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine sült kelvirághabbal.

Főétel: mangalicaszűz füstölt libamájas és rókagombás ,,nercben” sütve, makóihagyma-variációval. Malacpofa- és fülsajt pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával. Véreshurka royale-wasabis zöldalmagéllel, pirított polentával.

Desszert: tésztafánk-különlegesség tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve, akácmézes krémszalag tokaji aszús tápióka gyöngyökkel, tejcsokoládés kapszula ganache-zsal, pisztáciás piskótarolád fehércsokival, málnasorbet pirosgyümölcs-salátával, zselélepellel, vargabéles vanília espumával.

A 110 adagos ételsort 18 óráig kell elkészíteni, ezután két és fél óra alatt tálalni. (forrás: beol.hu, kép: facebook)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…