Főoldal Hírek Átólzéig Már csak három nap és indul az V. Jubileumi Sörfesztivál!

Már csak három nap és indul az V. Jubileumi Sörfesztivál!

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,185
 ehaccp_topbanner3.jpg

Már csak három nap és indul az V. Jubileumi Sörfesztivál!

 

Három nap múlva ismét a Budai Várban ünnepelhetünk az ország első számú sör- és gasztrofesztiválján. A június 11-14. közöttzajló V. Jubileumi Sörfesztivál 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Budai Várban. Az idei vendégország Belgium, kiemelt szerepet kap a streetfood, és, természetesen a SÖR. A fesztivál szervezői a Magyar Sörgyártók Szövetségének közreműködésével öt olyan, sörrel kapcsolatos érdekes tényre hívják fel a figyelmet, amelyet a magyar sörfogyasztó közönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismer.

 

Öt dolog, amit nem tudtál a sörről

 

Mindössze 4 összetevőből 40.000 különféle sör készül világszerte. A legtöbb sör alapja az árpa, a komló, az élesztő és a víz, ezek a sör legfontosabb összetevőit. Számos világos és sötét maláta, sokféle komló létezik, és a sörfőzés bonyolult folyamatának minden lépése befolyásolja a végeredményt. A gyümölcsök és a fűszerek is kulcsfontosságú összetevők egyes sörfajtákban.
 

A sör tetején levő habot habkoronának hívjuk, mely a sörivás élményének fontos része.A jól levágott habkorona megakadályozza, hogy a buborékok eltávozzanak és védi a sört a levegő oxigénjétől.  Az oxigén ugyanis befolyásolhatja a sör ízét, minőségét, ezért is olyan fontos a habkorona. A jó sörhöz a lehető legtisztább pohár szükséges. A megfelelően tiszta pohár falán minden korty után visszamarad egy habkarima, a sör föle.
 

A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. A sör alacsony kalóriatartalmú ital, 100 ml típustól függően kb. 50 kalória, továbbá nem tartalmaz zsírt. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség.
 

Ugyanaz a sör, más pohárban másképp ízlik. A különböző stílusú sörökhöz saját stílusú pohár tartozik. Az erőteljes, zamatos sörök jobban ízlenek a széles, kehely formájú poharakban, melyek lehetővé teszik, hogy a fűszeres jelleg áttörjön a felszínen. A magas, egyenes, henger alakú pohárból általában a tisztább aromájú söröket isszák.
 

Sokan úgy tartják, hogy a sör jobban illik a sajtokhoz, mint a bor.A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Emellett snackekhez, főételekhez, sőt levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern desszertekhez is találhatunk megfelelő sörfajtát.

 

Az V. Jubileumi Sörfesztivál hazai sörfőzdék és az ország vezető sörgyártóinak számos termékét vonultatja fel. A nemzetközi ízkavalkádot cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök erősítik, a lágyabb ízek kedvelőit pedig a Cider Liget várja, így a rendezvény a lehető legszínesebb palettát kínálja a magyar és az egyre inkább növekvő létszámú külföldi sörkedvelő közönség számára.

„Az idei sörszezon más, mint az eddigiek. Ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá, és pontosan ez az, amire az V. Jubileumi Sörfesztivál is épül.  Számunkra ez a nyár arról szól, hogy minél szélesebb körben mutassunk be izgalmas társításokat, így reméljük, sokan kapnak majd kedvet a kísérletezéshez” – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kap a streetfood, így olyan közismert és közkedvelt streetfoodosok települnek ki, mint az Attaboy, a Bakker Food, a Bud Dog, a Császári Morzsa, a Kolbice, a Kőváry Grill, a Motenegrói Gurman, a Paneer, a Twist & Chips vagy a Szarvaskolbász és Libatepertő.

„Az ötödik jubileumunkon azt a célt tűztük ki, hogy a végtelenül gazdag sör kínálat mellett a gasztronómiát, ezen belül a streetfood-ot is bemutassuk a résztvevőknek. Bízunk benne, hogy ezáltal még vonzóbbá tehetjük az eseményt, és minél többen ünnepelhetünk együtt a sör ünnepén, a Budai Várban” – mondta Kurucz Dániel,az V. Jubileumi Sörfesztivál egyik főszervezője.

A környezettudatosság jegyében a vendégek betétdíjas korsókból fogyaszthatjáka minőségi söröket, a hölgyek kedvéért pedig idén először limitált számban kapható majd a 4 dl-es pohár is. A rendezvényre napijegy és teljes bérlet egyaránt váltható. A szervezők idén is sok hazai és külföldi látogatóra számítanak. Az izgalmas sör- és gasztroélmények mellett hamisítatlan, hajnalba nyúló utcabál hangulat várja a szórakozni vágyókat. A teljes program itt található: https://www.sorfesztival.hu/

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…