Főoldal Hírek Átólzéig Már csak három nap és indul az V. Jubileumi Sörfesztivál!

Már csak három nap és indul az V. Jubileumi Sörfesztivál!

11 perc átlagos olvasási idő
0
561
 ehaccp_topbanner3.jpg

Már csak három nap és indul az V. Jubileumi Sörfesztivál!

 

Három nap múlva ismét a Budai Várban ünnepelhetünk az ország első számú sör- és gasztrofesztiválján. A június 11-14. közöttzajló V. Jubileumi Sörfesztivál 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Budai Várban. Az idei vendégország Belgium, kiemelt szerepet kap a streetfood, és, természetesen a SÖR. A fesztivál szervezői a Magyar Sörgyártók Szövetségének közreműködésével öt olyan, sörrel kapcsolatos érdekes tényre hívják fel a figyelmet, amelyet a magyar sörfogyasztó közönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismer.

 

Öt dolog, amit nem tudtál a sörről

 

Mindössze 4 összetevőből 40.000 különféle sör készül világszerte. A legtöbb sör alapja az árpa, a komló, az élesztő és a víz, ezek a sör legfontosabb összetevőit. Számos világos és sötét maláta, sokféle komló létezik, és a sörfőzés bonyolult folyamatának minden lépése befolyásolja a végeredményt. A gyümölcsök és a fűszerek is kulcsfontosságú összetevők egyes sörfajtákban.
 

A sör tetején levő habot habkoronának hívjuk, mely a sörivás élményének fontos része.A jól levágott habkorona megakadályozza, hogy a buborékok eltávozzanak és védi a sört a levegő oxigénjétől.  Az oxigén ugyanis befolyásolhatja a sör ízét, minőségét, ezért is olyan fontos a habkorona. A jó sörhöz a lehető legtisztább pohár szükséges. A megfelelően tiszta pohár falán minden korty után visszamarad egy habkarima, a sör föle.
 

A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. A sör alacsony kalóriatartalmú ital, 100 ml típustól függően kb. 50 kalória, továbbá nem tartalmaz zsírt. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség.
 

Ugyanaz a sör, más pohárban másképp ízlik. A különböző stílusú sörökhöz saját stílusú pohár tartozik. Az erőteljes, zamatos sörök jobban ízlenek a széles, kehely formájú poharakban, melyek lehetővé teszik, hogy a fűszeres jelleg áttörjön a felszínen. A magas, egyenes, henger alakú pohárból általában a tisztább aromájú söröket isszák.
 

Sokan úgy tartják, hogy a sör jobban illik a sajtokhoz, mint a bor.A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Emellett snackekhez, főételekhez, sőt levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern desszertekhez is találhatunk megfelelő sörfajtát.

 

Az V. Jubileumi Sörfesztivál hazai sörfőzdék és az ország vezető sörgyártóinak számos termékét vonultatja fel. A nemzetközi ízkavalkádot cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök erősítik, a lágyabb ízek kedvelőit pedig a Cider Liget várja, így a rendezvény a lehető legszínesebb palettát kínálja a magyar és az egyre inkább növekvő létszámú külföldi sörkedvelő közönség számára.

„Az idei sörszezon más, mint az eddigiek. Ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá, és pontosan ez az, amire az V. Jubileumi Sörfesztivál is épül.  Számunkra ez a nyár arról szól, hogy minél szélesebb körben mutassunk be izgalmas társításokat, így reméljük, sokan kapnak majd kedvet a kísérletezéshez” – mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kap a streetfood, így olyan közismert és közkedvelt streetfoodosok települnek ki, mint az Attaboy, a Bakker Food, a Bud Dog, a Császári Morzsa, a Kolbice, a Kőváry Grill, a Motenegrói Gurman, a Paneer, a Twist & Chips vagy a Szarvaskolbász és Libatepertő.

„Az ötödik jubileumunkon azt a célt tűztük ki, hogy a végtelenül gazdag sör kínálat mellett a gasztronómiát, ezen belül a streetfood-ot is bemutassuk a résztvevőknek. Bízunk benne, hogy ezáltal még vonzóbbá tehetjük az eseményt, és minél többen ünnepelhetünk együtt a sör ünnepén, a Budai Várban” – mondta Kurucz Dániel,az V. Jubileumi Sörfesztivál egyik főszervezője.

A környezettudatosság jegyében a vendégek betétdíjas korsókból fogyaszthatjáka minőségi söröket, a hölgyek kedvéért pedig idén először limitált számban kapható majd a 4 dl-es pohár is. A rendezvényre napijegy és teljes bérlet egyaránt váltható. A szervezők idén is sok hazai és külföldi látogatóra számítanak. Az izgalmas sör- és gasztroélmények mellett hamisítatlan, hajnalba nyúló utcabál hangulat várja a szórakozni vágyókat. A teljes program itt található: https://www.sorfesztival.hu/

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…