Főoldal Hírek Kultúra Élővé kell tenni értékeinket és hagyományainkat

Élővé kell tenni értékeinket és hagyományainkat

4 perc átlagos olvasási idő
0
593
 ehaccp_topbanner3.jpg

Értékeink számbavételén túl fontos feladat, hogy élővé tegyük ezeket – jelentette ki az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa pénteken Várpalotán.

V. Németh Zsolt Nemzeti kódjaink a hungarikumok című előadásában kiemelte: 70 hungarikum és 163 kiemelt nemzeti érték létezik, amelyeket a nemzeti értékpiramis foglal magában. Szavai szerint ezeket nem elég számon tartani, hanem meg kell fogalmazni, hogy mi lehet fontos bennük a mai kor számára.    

Kifejtette: az értékpiramisban helyet kap a helyi értéktár, a megyei, az ágazati és a külhoni nemzetrész értéktár is. Az egyes ágazatok által képviselt értékek között megemlítette a pálinkát, a csabai kolbászt, valamint Szőce település  kezdeményezését, hogy helyi mákos receptek alapján készült ételekkel gazdagítsák az Őrség gasztronómiai kínálatát. Példaként hozta azt is, hogy a magyar kutyafajtákat polgárőrök melletti járőrözésre használják a fajta népszerűsítése céljából.    

V. Németh Zsolt beszélt a négy éve útjára indított Folktrend programról, amelynek a lényege, hogy a népi díszítőművészet elemeit megjelenítik a viseleti kultúrában.    

 Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy egy évtizedes szünet után az idén második alkalommal rendezik meg a Vár Expót, amely az információcsere és a közösségépítés kiváló terepe.    

A vásáron a helyi és környékbeli értékekkel és termékekkel találkozhatnak a látogatók, a szombat estig tartó rendezvényen családi programok is várják az érdeklődőket.  

MTI/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…