Főoldal Hírek Színes Már 176 termék használhatja a HÍR védjegyet

Már 176 termék használhatja a HÍR védjegyet

6 perc átlagos olvasási idő
0
440
 ehaccp_topbanner3.jpg

A hazai agrártermékek a piacon elsősorban nem mennyiségükkel, hanem kiváló minőségükkel és egyediségükkel hívhatják fel magukra a figyelmet – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztériumban megrendezett Termelői közösségek Napján. Az államtitkár hozzátette: a szakirányítás földrajzi árujelzős oltalommal, védjegy programmal és szakmai díjak megítélésével szeretné ösztönözni ezt.

A minisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy programja 2010 óta következetesen és karakteresen képviseli küldetését: Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit és élelmiszereit jelölve minőségi garanciát nyújt a fogyasztók számára a termék hitelességéről. A HÍR védjegy pályázat eredményeként 2018-ra már összesen 92 pályázó 176 terméke nyerte el a használati jogot.

A tavaly először meghirdetett „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” miniszteri díjpályázattal a szakirányítás célja a hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutása érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerése és példaképül állítása.

A termelői csoportosulások megléte a földrajzi árujelzős oltalmi rendszerek eredményes működtetésének egyik sarokpontja. Az Agrárminisztérium célja, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be oltalom iránti kérelmet és éljenek az ezáltal nyújtott lehetőségekkel, élvezzék azok előnyeit. 2015-2018 között a termelői csoportosulások eddig összesen 31 új kérelmet nyújtottak be agrártermékük földrajzi árujelzőjének uniós oltalma iránt, az eljárás uniós szakaszában 21, nemzeti szakaszában jelenleg 10 név van, amelyből 3 már a nemzeti szintű kifogásolási szakaszban jár. Az utóbbi félévben sikeresen lezárult 6 nemzeti eljárás, ennek eredményeként a nemzeti oltalmat szerzett termékek kérelmezői részére a miniszteri elismerő okleveleket átadta az agrártárca államtitkára.

Az elmúlt időszakban átmeneti nemzeti oltalmat szerzett földrajzi árujelzők: az Őrségi tökmagolaj, a Keleméri bárányhús, a Tuzséri alma, a Nagykörűi cseresznyepálinka, a Sárréti kökénypálinka, Madarasi birspálinka mögött álló termelők és csoportosulásaik képviselői szintén az ünnepség keretében vehették át a miniszteri emléklapot. A hagyományos termékeket előállító közösségek együttműködésének elősegítését, a tapasztalatcseréjüket szolgálta a szakmai fórum, amelyen földrajzi árujelzős termékek és termelői közösségek jó példáinak bemutatására került sor (Győr-Moson-Sopron megyei csemegesajt, Madarasi birspálinka, Szegedi tükörponty).


Az idei díjazottak, valamint a földrajzi árujelzős oltalmi eljárások listája az Agrárminisztérium honlapján olvasható.

AM/OPH/Kép: Reuters/Balogh László

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Platinalemezzel és nemzetközi dalpremierrel startolt az új supergroup!

Induló zenekar csak álmodhat olyan bámulatos kezdésről, ami a Charme zenekarnak megadatott…