Főoldal Hírek Színes Évente közel 70 kilogramm élelmet dobunk ki fejenként

Évente közel 70 kilogramm élelmet dobunk ki fejenként

9 perc átlagos olvasási idő
0
968
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutatói elkészítették és összesítették az első hazai részletes élelmiszerhulladék-felmérés adatait. A kutatás szerint a magyarok több élelmiszert pazarolnak, mint ami az eddigi adatokból kiderült: az Európai Unió által becsült 39 kg helyett 68 kg-ot átlagosan egy emberre vetítve. A helyzet javításához a NÉBIH „Maradék nélkül” programjával kíván hozzájárulni.

 

Mára a fejlettebb országokban – így hazánkban is – a háztartásokban keletkezik az élelmiszerhulladékok meghatározó hányada. A jelenség mindennapjaink része, a lakosság csaknem egészét érinti, így megkerülhetetlen kérdéssé vált a NÉBIH tudásmegosztó és szemléletformáló programjaiban is – közölte a szervezet.

 

A szükségtelenül keletkező élelmiszerhulladékok, vagyis az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a NÉBIH– az EU LIFE pályázatának támogatásával megvalósuló „Maradék nélkül” elnevezésű programja. Mivel a konkrét javaslatok kidolgozásához elengedhetetlen az aktuális helyzet pontos ismerete, ezért a program első mérföldköveként a hivatal kutatói – 100 család közreműködésével – megvizsgálták a háztartások jelenlegi gyakorlatát. A hivatal korábbi, reprezentatív felmérésből kiderült, a magyar lakosság meghatározó része komoly problémának tekinti az élelmiszerpazarlást, ugyanakkor saját háztartásuk szintjén csak kevesen gondolták végig, hogy ténylegesen mennyi élelmiszert dobnak ki.

 

A NÉBIH friss kutatása szerint az EU által becsült fejenkénti 39 kg helyett körülbelül 68 kg-ot tesz ki az élelmiszerhulladék mennyisége egy év alatt Magyarországon. Ennek csaknem a fele (33 kg) a tényleges pazarlás, vagyis, amikor azért kerül egy termék a kukába, mert eleve feleslegesen vásároltuk meg, vagy tárolási hiba miatt kellett idő előtt megválnunk tőle. A fennmaradó hányadból körülbelül 47%-ot a nem elkerülhető hulladékok (pl. burgonyahéj, csirkecsont) képviselnek, míg a potenciálisan elkerülhető, alapvetően ehető összetevők (pl. alma, kenyérhéj, csirkebőr) mintegy 4%-ot tesznek ki.

 

Az elkerülhető élelmiszerhulladékok között leggyakoribbak az ételmaradékok, ezt követik a sütőipari termékek (elsősorban kenyér, kifli, zsemle, kalács), majd a zöldségek és gyümölcsök, valamint a tejtermékek.

 

A háztartásokban elpazarolt élelmiszertömeg összesen mintegy 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő Magyarországon, míg más aspektusból vizsgálva az adatokat a tudatos vásárlói magatartás a házi kasszában személyenként 10-12 ezer forint megtakarítást eredményezhetne évente. A hivatal javaslata, hogy ezzel az összeggel bánjunk tudatosan, és a mennyiség helyett minőség elvet alkalmazzuk, vagyis vásároljunk inkább kicsit kevesebb, de jobb minőségű, lehetőleg magyar termékeket – ezzel egyúttal, a rövidebb szállítási távolságok miatt, a környezetet is védjük.

 

FM Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …