Főoldal Hírek Utazás 2018 kimagasló éve a magyarországi légi közlekedésnek

2018 kimagasló éve a magyarországi légi közlekedésnek

6 perc átlagos olvasási idő
0
419
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szakmai elismeréseket adott át a nemzetközi polgári repülés napja alkalmából 2018. december 7-én, Budapesten. Az államtitkár elmondta: 2018 kimagasló éve a magyarországi légi közlekedésnek, az ágazat sok szempontból korábban sosem látott csúcsteljesítményt nyújt.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az utasok számában tavaly a teljes évben elért 13,1 milliós rekordértéket már december elejére felülmúlta. A fővárosi légikikötő azzal büszkélkedhet, hogy most repül a valaha volt legtöbb légitársaság (45), a valaha volt legtöbb menetrend szerinti (134) és a valaha volt legtöbb hosszú távú járat (9). A teherforgalom sem marad el a személyszállítás mögött, a tavalyi, több mint 127 ezer tonnás áruszállítási csúcsérték után idén új rekord várható – fejtette ki az államtitkár.

Mosóczi László hozzátette: csúcsra jár a magyar légiforgalmi szolgálat is. A HungaroControl által kezelt forgalom az elmúlt évi 900 ezres mozgásszám után idén hétszámjegyűre vált, a társaság történetében először lépi túl az egymilliót. A 2010-es 700 ezres összes mozgásszámhoz képest az átrepülőforgalom önmagában megközelíti a 800 ezret.

Az igények növekedéséhez igazodva folyamatosak a létesítmény- és szolgáltatásfejlesztések: a Liszt Ferenc Repülőtéren 2018-ban új utasmólót adtak át, megnyílt a repülőtéri szálloda, megtörtént az 1-es futópálya teljes körű felújítása, megkezdődött a Cargo City és a parkolóház kivitelezése. A HungaroControl továbbfejlesztette tavaly átadott távoli irányító tornyát, a Wizz Air a közelmúltban nyitotta meg a Magyarországon egyedülálló technológiával felszerelt képzési központját – ismertette az eredményeket az államtitkár.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Közgyűlése létrejöttének 50. évfordulóján, 1992-ben nyilvánította december 7-ét a nemzetközi polgári repülés napjává. Magyarországon 15 éve ebből az alkalomból adják át a Magyar Polgári Repülésért Érdemérmet, amelynek odaítéléséről idén is közösen döntöttek az ágazat szakmai szervezetei, meghatározó gazdasági társaságai és sportági szövetségei.

2018-ban négy szakember példás tevékenységét ismerték el a díjakkal, amelyeket Molnár Tibor, a Nyír Air Service Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Péter, a Szemp Air Kft. ügyvezetője, a Wizz Air Hungary Kft. pilótája, oktató kapitánya, Szabó Zoltán, a Wizz Air Hungary Kft. képzésért felelős igazgatója és Szalóky Péter, a HungaroControl Zrt. ATM szakreferense vehetett át. Junior díjat kapott Somogyi-Tóth Dániel, karmester, orgonaművész, a fővárosi repülőtér látogatóközponti funkcióit és az Aeropark repülőmúzeumot fejlesztő Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. alapítója, ügyvezetője. Mosóczi László Közlekedésért Érdemérmet adott át Pataki Ferencnek, a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyugalmazott munkatársának.

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…