Főoldal Hírek Átólzéig Magyarország egyre jobban látszik a turizmus világtérképén

Magyarország egyre jobban látszik a turizmus világtérképén

9 perc átlagos olvasási idő
0
960
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kormánynak a turizmus több mint egy gazdasági ágazat, az a hazaszeretet egyik meghatározó kifejezési formája. Magyarország egyre határozottabban jelenik meg az idegenforgalom világtérképén, amit az idei turizmus világnapi konferencia megrendezése is jól bizonyít – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a turizmus világnap csütörtöki megnyitóján Budapesten.

 

Hozzátette: van mit mesélnünk, Magyarország egy olyan ország, amely évszázadokon át küzdött szabadságáért, azt nem is akarja kiadni a kezéből. Egy olyan ország, amelyik gazdaságilag egyre erősebben áll a saját lábán, büszke ezeréves hagyományaira, és amely megbecsüli kulturális és természeti kincseit.

 

A konferencia is bizonyítja, hogy Magyarország egyre jobban látszik a turizmus világtérképén. Ezt a folyamatot nemzetközi fesztiválok, feltörekvő borvidékek, időtálló természeti kincsek, rangos sportversenyek és egyre karakteresebb gasztronómia segítik – fejtette ki. Dömötör Csaba kiemelte: a turizmus Magyarországon közvetve a GDP 10 százalékát adja, 420 ezer dolgozót foglalkoztat. A turizmus a magyar gazdaság húzóágazata – hangsúlyozta.

 

Dömötör Csaba kitért arra, hogy a szabadidős turizmus mellett folyamatosan erősödik a hivatás és konferenciaturizmus: a Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) legfrissebb nemzetközi városrangsorában Budapest a 12. helyre lépett előre 2017-ben, az előző évhez képest négy helyet javított. Kifejtette, Budapest a világ egyik legszebb és legbiztonságosabb fővárosa, és a biztonság egyre inkább felértékelődik, nem csak a turizmusban.

 

A tanácskozás témájára utalva azt mondta, érdeklődéssel várják a szakértők megállapításait, következtetéseit, például arról, hogy az internetes szállásmegosztók térnyerésével hogyan garantálhatók az adóbevételek. Hozzátette, Magyarország a digitális átalakulás nyertese szeretne lenni.

 

Zurab Pololikashvili, az UNWTO (az ENSZ turisztikai világszervezete) főtitkára arról beszélt, hogy tavaly 16 millió turista kereste fel az országot, amit jelentős sikernek nevezett.

 

A kilátások alapján ez a szám tovább fog növekedni, egyre több turista fog érkezni Magyarországra – mondta.

 

Zurab Pololikashvili szerint a szektor jövőjében a vidéki turizmus jelentős szerepet játszik, és Magyarország régiói változatos gasztronómiával, kultúrával rendelkeznek.

 

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

 

Az idei világnap fő témája a digitalizáció és az innováció a turizmusban, mivel mérni kell az ágazatra gyakorolt hatását az új technológiáknak – hangsúlyozta.

 

A főtitkár az MTI érdeklődésére elmondta: a világnapi rendezvényekre Budapestre az idén több mint 50 országból érkeztek turisztikai vezetők és szakértők, közel négyszáz résztvevőt várnak.

 

A világ legnépszerűbb úti céljai – sorrendben a turistaérkezések alapján – Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Államok, Kína és Olaszország. A legtöbbet költő országok rangsorát Kína vezeti, majd az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Királyság, és Franciaország következik.

 

Közölte: az idén január-áprilisban 6 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, ami nemcsak a tavalyi növekedést haladta meg, hanem az UNWTO 4-5 százalékos várakozásait is. Már 2017 is rekordév volt, amikor 1,323 milliárd nemzetközi érkezést regisztráltak, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez a legnagyobb mértékű növekedés a legutóbbi világválságot követő első esztendő óta, és a növekedés 2018-ban is folytatódik – jelezte.

 

Idén az UNWTO a spanyol turisztikai csoporttal, a Globalia-val közösen egy globális versenyt is hirdetett olyan fiatal turisztikai startup vállalkozásoknak, amelyek innovatív ötleteikkel forradalmasíthatják az utazást és az élményszerzést. A jelentkezők közül a világszervezet kiválasztotta a 20 legérdekesebb ötlettel nevező vállalkozást, és közülük Budapesten választja majd ki a szakmai zsűri a legjobb vállalkozást. Az eseményre magyar turisztikai startup cégeket is meghívtak, amelyek számára így lehetőség nyílik a tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre.

 

A turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. A helyszínt a régiók között rotációs alapon választják ki, Európa legközelebb 2024-ben adhat ismét otthont a rangos eseménynek.

 

 

 

MTI Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Már Budapesten is az okos élelmiszerek

Új taggal bővült az okos élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon. Budape…