Főoldal Hírek Csőposta Kopogtatni vagy lékeltetni? – Avagy hogyan válasszunk dinnyét?

Kopogtatni vagy lékeltetni? – Avagy hogyan válasszunk dinnyét?

8 perc átlagos olvasási idő
0
570
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kopogtatni, lékeltetni, szagolni, ütögetni, nyomkodni. Számos trükk és praktika forog közszájon, ha a legtökéletesebb dinnye kiválasztásáról van szó. De honnan tudjuk, hogy valóban érett az általunk kiválasztott darab? A Tesco, ahova július közepétől 7.000 tonna finom, lédús görögdinnye érkezik a magyar szállítóktól, most ehhez ad tanácsot.

Élelmiszer-biztonsági okokból régóta tilos a dinnye lékelése, és a jelenlegi, fokozott biztonsági óvintézkedéseket igénylő mindennapokban egyébként sem lenne javasolt ez a megoldás. Ennek hiányában azonban kívülről kell megállapítanunk, melyik a legérettebb. Bánfi Péter, a Körös Projekt Kft. vezetője, a Tesco egyik dinnyeszállító-partnere szerint, ha kezünkbe vesszük a dinnyét és kicsit megütögetjük, éreznünk kell a tenyerünkben a rezgést. Ha rezeg, a dinnye biztosan mézédes. De ugyanígy nem szabad idegenkedni azoktól a daraboktól sem, amiknek mechnaikailag kicsit sérült a héjuk.„A dinnye ugyanis – hasonlóan az emberi szervezethez – oda koncentrálja az energiáit, ahol a sérülés van, így a gyógyítási folyamat hatására a dinnye még édesebb lesz”– bátorítja Bánfi Péter a vásárlókat a szemre hibásnak tűnő darabok kiválasztására. Arra azonban feltétlenül figyeljünk, hogy válogatás közben is tartsuk be az aktuális higiéniai és egészségügyi útmutatásokat, hiszen a legfontosabb mindannyiunk biztonsága.

Görög, sárga, mini, magszegény – a Tesco áruházak polcain mindenki megtalálja, amit szeret. Az áruházlánc kínálatában számos fajta és méret kapható a mézédes finomságból, július közepétől pedig már csak magyar származású görögdinnye lesz elérhető a zöldség-gyümölcs osztályokon, összesen 7.000 tonna mennyiségben. Sőt, amint a termés mennyisége lehetővé teszi, a Tesco többi közép-európai áruházának vásárlói is a magyar termelők munkájának gyümölcsét fogyaszthatják majd. Idén ugyanis várhatóan 8.000 tonna magyar dinnye érkezik a Tesco cseh, szlovák, lengyel áruházaiba.

A Tesco elkötelezett a hazai termelők és termékek támogatása mellett. Az áruházlánc több száz magyarországi szállítóval működik együtt, segíti őket, hogy fejleszthessék vállalkozásukat, termékeiket, sőt, számos esetben a vásárlók igényeihez igazodva a szállítókkal közösen keresi a választék bővítésének lehetőségeit is.

„Technológus szakembereink partnereinkkel együttműködve dolgoznak azon, hogy a hazai dinnye minél jobban megfeleljen a vásárlóink igényeinek, és széles görögdinnye-választékot fejlesztettek ki. Együttműködésünk egyik jó példája az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft. A szövetkezettel a kapcsolatunk 16 éve kezdődött. Partnerségünk lehetőséget nyújtott rá, hogy a cég mára mindegyik közép-európai piacunk stratégiai görögdinnye-beszállítójává váljon. Tavaly több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállítottak a Tescónak, és több mint 3 millió kilogrammot exportáltak”– mondta el Hidvégi János, a Tesco Magyarország Közép-európai beszerzője.

Ismerje meg hogyan dolgozik együtt a Tesco magyar dinnyeszállító partnereivel:

Az áruházlánc dinnyeszállító partnerének tanácsai az áruházi dinnyeválasztáshoz: 

Sajtóközlemény
  • Elindult a hazai dinnyeszezon

    Elindult a hazai dinnyeszezon, az elmúlt néhány évvel ellentétben jó esély van egy „nagyon…
  • Közeleg a dinnyeszezon

    A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minős&ea…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…