Színes Kiválasztották a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős tortáit Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-06-11 11 perc átlagos olvasási idő 0 592 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Izgalmas alapanyagok domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban rendezett meg. Bár a mandula és az eper volt a sláger, de néhány extrém alapanyag, mint a yuzu, a tonkabab, a napraforgókrém is felkeltette a zsűri figyelmét. Végül a mogyorós, csokoládés, epres és málna ízű kreációk kerültek a döntőbe, melyek közül június végén kerül ki az idei győztes. A cukrászok az utóbbi hetekben sok kihívással találták szembe magukat a vírusjárvány kapcsán, de a kísérletező kedvüket az iparágat ért nehéz körülmények sem vetették vissza. Idén ugyanis újszerű ízpárosításokkal és különleges technológiák alkalmazásával készítették el pályamunkáikat a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre. A szerdai elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László, cukrászmester zsűrielnökként segítette kiválasztani a 2020-as év legjobbjait tortáit. A zsűritagok ezúttal – a járvány-helyzet miatti biztonsági intézkedéseket betartva – nem egy asztalnál ülve, hanem egymástól 1,5 méteres távolságban, külön asztaloknál pontozták a versenyműveket. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan édességek is szerepeltek, melyekben különlegességek, a többi között tonkabab, csipkebogyóliszt, yuzu (japáncitrom), som, édesburgonya, cékla, napraforgókrém alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint az eper, a mandulaliszt vagy éppen a kakaó. Kicsi MogyoróForrás: Magyarország Cukormentes Tortája A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett – a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak diabétesszel élők és az egészséges életmód hívei is. A versenyművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a cukrászok. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be: Szecsői mámor – Hisztéria cukrászda, TápiószecsőAmi pisztácia – AMI Süti Kft. MonorKicsi mogyoró – Virág cukrászda, SzegedCsicsíjja – Virág cukrászda, SzegedSzentivánéji álom – Ludwig & Mentesi Kft. Pilisszentiván A zsűri június végén választja ki a nyertes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortát, melynek elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszer-vizsgáló laboratórium végzi majd. A győztes cukrász nyereménye egy 100 000 Ft értékű Beurer Health Manager egészségcsomag a versenyt támogató Beurer Medical Hungary Kft. felajánlásából. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft., az okos Dcont® vércukormérő készülékek fejlesztője és gyártója ebben az évben is különdíjjal jutalmazza „A leginnovatívabb recept” megalkotóját. A verseny támogatója, a Diabess Kft. idén először különdíjat ajánlott fel a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta készítőjének. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győzteseit augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 19-től az ország számos cukrászdája árusítja majd. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese, Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének képviseletében a Cukorbetegek nagy diétáskönyvének dietetikai szerzője, Ifj. Bergmann Ernő, cukrász, dr. Végh Dániel Ph.D. a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának fogszakorvosa, a Nemzetközi Diabétesz Társaság Ifjúsági Programjának mentora és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Nagy Attila stratégiai igazgató. A cukrászokat szakmai tanácsadóként Pető Adrienn, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa a versenyre való felkészülésben segítette. Elindult a hobbicukrászok versenye A Magyarország Cukormentes Tortája verseny mellett idén is meghirdette az alapítvány a háziversenyt, melyen a legfinomabb és a legegészségesebb otthon készült tortát díjazzák. A nevezés részletei: www.egycseppfigyelem.hu OPH/Archívum II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker Magyarország étele 2023. eredmények Szamos Mátyás-tányérdesszert verseny eredmények Befordúltam a konyhára rajzverseny erdmények Elindult a nevezés a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Leginkább belföldre utaznának a járvány után a magyarok A magyarok több mint fele utazni készül a járvány után – derült a Magyar …
Megjelent az Oldalas magazin 2019. októberi száma! Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, mindenki számára ingyenesen és azonnal elérhető a …