Átólzéig Négy ország sóletjét lehet megkóstolni az idei Sóletfesztiválon Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-08-29 4 perc átlagos olvasási idő 0 1,203 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A zsidó konyha kedvelői négy ország, Magyarország mellett Jemen, Izrael és Lengyelország sóletjét kóstolhatják meg vasárnap a Budapest belvárosában megrendezett Sóletfesztiválon; az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén harmadik születésnapját ünneplő rendezvényén a kulináris élményeken kívül kulturális programok is várják a látogatókat. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a rendezvényt megnyitó köszöntőbeszédében elmondta, sokan úgy hiszik, hogy a gasztronómia kizárólag a főzés, az ételek elkészítésének tudománya, ugyanakkor ennél sokkal több tartalma lehet: a szeretetről, fantáziáról, egymás megismeréséről is szól. „A vendégfogadás az emberiség kultúrtörténetében komoly szerepet játszott, hiszen a közös étkezés közelebb hoz egymáshoz, a gasztronómia sokszor szervezője is a szociális életünknek” – idézi a polgármestert az EMIH MTI-hez eljuttatott közleményében. A libahúsból készült magyar, valamint a jemeni, az izraeli és a lengyel sóleten kívül kóser sütemények és saláták is szerepelnek a fesztivál kínálatban. A szabadtéri fesztivál résztvevői nemcsak a kóser konyha, hanem a zsidó élet rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek. A kulináris kalandok mellett a kultúra is fontos szerepet kap az eseményen. A fesztivál házigazdájával, Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával Somogyi Zoltán szociológus beszélget a zsidó szokásokról, kultúráról, a zsidó-nem zsidó együttélés kérdéseiről. A színpadon folytatott gasztrokerekasztal-beszélgetés során zsidó nők osztják meg gondolataikat a kóser konyha titkairól és az étkezés szabályairól. A rendezvény teljes ideje alatt elérhető a közkedvelt Kérdezd a rabbit-stand, ahol bárki felteheti kérdéseit a jelenlévő rabbinak. A Kazinczy utcában zajló egész napos fesztiválon klezmerzenekarok váltják egymást a nagyszínpadon, a gyerekeket játékos feladatok és színes programok is várják. MTI/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Világbajnok lett a Spirit of Attila magyar csiliszósz Világbajnok lett a Spirit of Attila magyar csiliszósz Világbajnok lett …
Milliók ivóvízhez jutását segítheti a magyar fejlesztés Ázsia, Afrika és Dél-Amerika több országában is forgalomba kerülhet a Water&Soil Kft. talajnedvességet javító …