Főoldal Hírek Átólzéig Négy ország sóletjét lehet megkóstolni az idei Sóletfesztiválon

Négy ország sóletjét lehet megkóstolni az idei Sóletfesztiválon

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,195
 ehaccp_topbanner3.jpg

A zsidó konyha kedvelői négy ország, Magyarország mellett Jemen, Izrael és Lengyelország sóletjét kóstolhatják meg vasárnap a Budapest belvárosában megrendezett Sóletfesztiválon; az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén harmadik születésnapját ünneplő rendezvényén a kulináris élményeken kívül kulturális programok is várják a látogatókat.

 

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a rendezvényt megnyitó köszöntőbeszédében elmondta, sokan úgy hiszik, hogy a gasztronómia kizárólag a főzés, az ételek elkészítésének tudománya, ugyanakkor ennél sokkal több tartalma lehet: a szeretetről, fantáziáról, egymás megismeréséről is szól.

“A vendégfogadás az emberiség kultúrtörténetében komoly szerepet játszott, hiszen a közös étkezés közelebb hoz egymáshoz, a gasztronómia sokszor szervezője is a szociális életünknek” – idézi a polgármestert az EMIH  MTI-hez eljuttatott közleményében.

A libahúsból készült magyar, valamint a jemeni, az izraeli és a lengyel sóleten kívül kóser sütemények és saláták is szerepelnek a fesztivál kínálatban.
A szabadtéri fesztivál résztvevői nemcsak a kóser konyha, hanem a zsidó élet rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek.

A kulináris kalandok mellett a kultúra is fontos szerepet kap az eseményen. A fesztivál házigazdájával, Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával Somogyi Zoltán szociológus beszélget a zsidó szokásokról, kultúráról, a zsidó-nem zsidó együttélés kérdéseiről.

A színpadon folytatott gasztrokerekasztal-beszélgetés során zsidó nők osztják meg gondolataikat a kóser konyha titkairól és az étkezés szabályairól. A rendezvény teljes ideje alatt elérhető a közkedvelt Kérdezd a rabbit-stand, ahol bárki felteheti kérdéseit a jelenlévő rabbinak.

A Kazinczy utcában zajló egész napos fesztiválon klezmerzenekarok váltják egymást a nagyszínpadon, a gyerekeket játékos feladatok és színes programok is várják.

 

MTI/Pixabay

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
  • Egekben a fűszerárak

    A klímaváltozás miatt is drágul a trópusi növények termesztése Az egész bolygót érintő klí…
  • NMHH: egyre többet mobilnetezünk külföldön

    Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezel…
  • Szatmári malom: Folyamatos fejlődés

    A 100%-ban magyar tulajdonú Szatmári Malom Kft több, mint 30 éve a magyar élelmiszeripar m…
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Intenzív országos terjeszkedésbe kezdett a Caffè Vergnano

Budapest, 2024. szeptember 3. – Az olasz prémium kávék rajongói újabb több mint 90 helyszí…