Csőposta Magyarország Tortája 2024. – a döntős torták Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-03-08 9 perc átlagos olvasási idő 0 617 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát. A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. A nevezett torták vitrinekben voltak kiállítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt. A 2024. évi versenyünket témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál: bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder, gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles, zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró. Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab. Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett.A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása. Az idei döntős torták a következők: ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő A zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri az hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Az idei zsűri tagjai: Auguszt Ibolya (Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca) Baracskay Angéla (Kreatív cukrász chef, műsorvezető) Harrer-Abosi Beatrix (Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron) Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula) Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) Knezsik István (az Autós Nagykoalíció elnöke) Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd. Balatoni vörösbor történelmi sikere a világ legnagyobb borversenyén Akár 40 foknál is melegebb jöhet idén nyáron: így védekezhetnek a gazdák a 2025-ös hőhullámok ellen Több mint levendula – Gyógynövények, illatok és balatoni hangulat a tihanyi Levendula Fesztiválon Milyen jogok illetik meg az embert a pszichiátrián? KÁN Egyetemi Napok 2025 – Agrárinnováció, hagyomány és közösség három napon át
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Orbán Viktor: a kormány folyamatosan megújítja a szakképzést A kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és …
Magyarországon, a világ közepén Számos olyan hely található hazánkban, ahol az építőknek köszönhetően úgy érezhetjük, körülöttünk forog a …