Csőposta Magyarország Tortája 2024. – a döntős torták Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-03-08 9 perc átlagos olvasási idő 0 353 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. Az első zsűrizési kör élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon. A nevezett torták vitrinekben voltak kiállítva, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt. A 2024. évi versenyünket témaköre a „Szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Az alábbi alapanyagkosarakból minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder, gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles, zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró. Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 31 torta nevezése érkezett.A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása. Az idei döntős torták a következők: ÁRVÁCSKA – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest FEKETE GYÖNGY – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged HETEDHÉT – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest MÁKVIRÁG – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác RIGÓFÜTTY – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest TÖKIBOGYÓ – Szoljár Csaba – Solier Café – GödöllőA zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri az hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.Az idei zsűri tagjai:Auguszt Ibolya (Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca) Baracskay Angéla (Kreatív cukrász chef, műsorvezető) Harrer-Abosi Beatrix (Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron) Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula) Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) Knezsik István (az Autós Nagykoalíció elnöke) Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését. Az első zsűrizést követően a döntőt júniusban tartják meg a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.Koncertek, összművészeti események és széles gasztrokínálat a Pécsi Napokon Intenzív országos terjeszkedésbe kezdett a Caffè Vergnano Eltűnhet a málna, terem a banán, új háziállatok lesznek a magyar mezőgazdaságban Becsöngettek a Séfklubban is Orbán Ráhel: szakmai összefogás kell a turizmus fejlesztéséhez
Tisztítsd télen is zöld smoothie-kkal a tested és a lelked – 3+1 ok, hogy miért fogyassz zöld turmixot minden reggel
A fejtetűveszély miatt abba kellene hagyni a közös szelfizést az orosz fogyasztóvédelmi hatóság szerint
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Le vagyunk maradva zöldségfogyasztásban Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a …
Milyen és mennyi szaloncukrot fogyasztunk? Íme,a nagy szaloncukor teszt Milyen és mennyi szaloncukrot fogyasztunk? Íme,a nagy szaloncukor teszt A karácsonyi ünnepek előtt a …