Főoldal Hírek Ajánló Vállalatokat tehet tönkre a hét fő bűn

Vállalatokat tehet tönkre a hét fő bűn

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,113
 ehaccp_topbanner3.jpg

Vállalatokat tehet tönkre a hét fő bűn

 

Bár a kiszámíthatóság alapvetően jó tulajdonság, mégis a vállalati vezetés hét fő bűne közül az első helyet foglalja el, mert hatalmas versenyhátrányt okoz azáltal, hogy a cég konkurensei előre tudni fogják a menedzsment következő lépését. Emellett egyre gyakoribb probléma a felső vezetők extrém javadalmazása, akik viszont az érdemi munkát és a felelősséget az alsóbb szintekre igyekszenek hárítani – mondta a Rádió Orienten Komor Levente gazdaságpszichológus. 

Egy vállalat vezetése nem könnyű feladat, a hatalommal felruházott vezetők sokszor követnek el hosszú távon súlyos károkat okozó hibákat. A vezetés hét bűne közül az első a kiszámíthatóság, amely a stratégiai gondolkodásban versenyhátrányt jelent. „A versenytársaink ugyanis ez esetben előre tudni fogják, mit fogunk lépni, s megelőző lépésekkel a saját maguk malmára hajtják a vizet” – mondta példaként említve a nyugati cégek ázsiaiak által történő felvásárlását, amely hosszú távon a teljes piac megszerzését célozta. „Bár a stratégia ezzel a hozzáállással kiszámítható lett, egyúttal gátat szabtak a versengő innovációnak” – tette hozzá. 

A következő bűn az új terek hiánya, hiszen sok esetben minden vállalat ugyanazt a piacot célozza meg. Márpedig Komor Levente elmondása szerint vannak olyan korlátok, amiket nem szabad túllépni, mint az eltartó-képesség vagy a biológiai megújulás lehetősége. „Minél jobban kizsákmányoljuk a természetet vagy a társadalmat, a végeredmény a rendszer összeomlása, aminek költéségét mindig a társadalom viseli.”

Szintén problémát okoznak az indokolatlan szervezési sémák, amelynek oka, hogy a felsővezetők a feladatok leosztásával szeretik áthárítani a felelősséget az alsóbb szintekre, s ez vezet a ma már egyre gyakoribb napi 10-12 órás munkaidőhöz. Komor Levente szerint az egyik fő gond, hogy a vezetők mechanisztikusan használják a sémákat és nem vizsgálják azok társadalmi hatását, a hatékonysági oldalt. 

Bár a hatékonyságot próbálja növelni, több kárt mint hasznot okoznak a teljesítményértékelés hibái. Az egyik legnagyobb gond ezzel kapcsolatban a felsővezetői javadalmazás, amely komoly hatás gyakorol a vállalatra. Az első számú vezetők ugyanis a hatékony munkavégzés helyett az extrém javadalmazásra törekednek, pedig a menedzsment hozzáadott értéke sokszor szinte egyenlő a nullával. Ezzel függ össze az ötödik fő bűn, nevezetesen a stratégiai hierarchia, amelynek lényege, hogy a felső vezetés felel a stratégiáért, az alatta lévő szint pedig a végrehajtásért, így az alsóbb szinteken lévő dolgozók kreativitása nem játszik szerepet a vállalati döntéshozatalban. 

A hatodik fő bűn az abból fakadó pótcselekvés, hogy a vezetők csak az adminisztratív rendszerek felépítésére koncentrálnak, az ügyfelek minőségi és teljes körű kiszolgálására már kevesebb figyelem jut. Márpedig a felső vezetésnek az az óvatossága, hogy nem képes a szervezet tagjait bevonni a vállalati megújulásba, ezzel viszont a csak a megfelelő alkalomra váró befektetőt szolgálja ki, aki megvárja még a menedzsment tönkreteszi a céget, majd felvásárolja azt – hívta fel a figyelmet Komor Levente. 

 

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Nádházi Norbert lett Magyarországi idei sommelier bajnoka

Nádházi Norbert, a Babel Budapest étterem munkatársa nyerte el a Magyarország sommelier ba…