Életmód FAO: Az erdők kínálnak menedéket a beporzóknak Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-06-11 8 perc átlagos olvasási idő 0 607 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Pixabay. A Kép csak illusztráció! Az erdők és fák kulcsfontosságúak a méhek, pillangók és más beporzók munkájában, ezért az élőhelyek eltűnésének azonnal gátat kell szabni a biológiai sokféleség megóvásáért – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében. A FAO és a Biodiversity International közös jelentésének célja, hogy felhívja a figyelmet az erdei beporzók fontos szerepére és munkájára az erdőgazdálkodók, tájtervezők és földhasználati döntéshozók körében. „Az erdők adnak otthont a vadméheknek, a denevéreknek, a pillangóknak és még egy sor már beporzónak, akik alapvető fontosságúak az ökoszisztémák megóvásában, a biológiai sokféleségben és a növénytermesztésben, vagyis a mi élelmezésünkben,” – mondta Tiina Vahanen, a FAO erdészeti osztályának vezetője. „A beporzók csökkenése kihat az erdők megújulására, csökkenti az erdei fák genetikai sokféleségét, ellenálló és alkalmazkodóképességét.” Számos beporzónak szüksége van az erdőkre a költéshez és táplálékhoz. Azonban, ahogy a jelentés megjegyzi, az erdők eltűnése és a táj átalakulása a klímaváltozással együtt átalakította a szerepüket, kihatva az ökoszisztéma fenntarthatóságára, az élelmezés- és létbiztonságra. A vadon élő növények mintegy 88 százaléka, a haszonnövények 70 százaléka állati beporzású, jegyzi meg a jelentés. Amikor a méhek és más rovarok áthordják a pollent egyik növényről a másikra, ezzel nem csupán a gyümölcsöket, olajos magokat, és haszonnövényeinket biztosítják, hanem a nagyobb változatosságot és magasabb minőséget is. A földhasználat és talajgazdálkodás változása felszabdalhatják és tönkre tehetik élőhelyüket. A jelentés szerint a vad beporzók áldásos munkájában nem helyettesíthetők a házi méh révén. „Ha a szelektív fakitermelés és a ritkítás a facsoportok heterogenitásának megtartásával történik, azzal nagy szívességet teszünk a beporzóknak és más erdei életközösségeknek,” – mondta Damien Bertrand, a jelentés társszerzője. A FAO jelentés több mint 35 esetet mutat be, köztük Brazília példáját, ahol a méhek és erdők sokfélesége kifejezetten pozitív hatással volt a kávészektorra, továbbá Costa Ricáét, ahol egyes méhfajok csak az erdőkben találhatók. Habár a városok terjedése a beporzók számának csökkenését hozta magával, a városi élőhelyek is számtalan beporzó fajnak adnak otthont, olykor még nagyobb sokféleséget felmutatva mint máshol. Ezért a városi erdőgazdálkodás, más előnyei mellett, fontos szerepet játszhat a beporzó-közösségek fenntartásában a városkörnyéki térségekben. A jelentéssel része a FAO és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) előkészítő munkájának az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítás évtizedére, amelyre a 2020 utáni időszak globális biodiverzitás keretprogramjaként tekintenek. A FAO május 20-án ünnepelte a méhek nemzetközi napját, ráirányítva a figyelmet a méhek és a méhész szektor szerepére a vidéki közösségek életében és az élelmezés és táplálkozás javításában. OPH/Pixabay II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker Magyarország étele 2023. eredmények Szamos Mátyás-tányérdesszert verseny eredmények Befordúltam a konyhára rajzverseny erdmények Elindult a nevezés a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
10 európai városlakóból 9 erősen szennyezett levegőt szív 10 európai városlakóból 9 erősen szennyezett levegőt szív Tíz európai városlakóból akár kilenc …
Gyakorlat teszi a mestert Egyre nagyobb az igény a jól képzett gyakornokokra A turizmus-vendéglátás területén egyre nehezebb …