Főoldal Hírek Ajánló II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker

II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker

18 perc átlagos olvasási idő
0
741
 ehaccp_topbanner3.jpg

Szombaton rendezték meg Felcsúton a II. Magyar gasztronómia napja című rendezvényt, melynek keretében a sok színes program mellett, a Magyarország étele 2023. szakácsverseny döntője, a Szamos- Tányérdesszert verseny döntője és a „Befordúltam a Konyhára” rajzpályázat kiállítása és eredményhirdetése is megvalósult.

    Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott:

„a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani”.


    Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni.

    Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít – mondta.

    Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.
    Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta:

„a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni”.

„A gasztronómia is a kultúránk része, így ezt a területet nekünk szakembereknek gondoznunk, ápolnunk, átörökítenünk kell. Hinnünk kell a Magyarságunkban és bátran meg kell tudni azt úgy mutatnunk, hogy az elismerés a majdani vendégeken keresztül kijárjon érte.

Szervezői munkánkban és a versenyzők oldaláról nézve is a legnehezebb, hogy egy nemzetközi „fősodorban” kell a gyökereket kutatva újat alkotni, mely 50-100 éves ciklusokban gondolkodva meghatározó lesz a magyar konyha megújításában. Ezért is mondom sokszor azt, hogy a történelem most zajlik, ezek az események pedig történelmi pillanatok.” – fogalmazott az elnök.


Magyarország étele 2023.

    A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.

    A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

    A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával.

A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával.


Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny    

A rendezvénynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.

A „Szamos – Tányérdesszert versenyt” a Magyarország étele szakácsverseny részeként, de önálló versenyként hirdették meg. Célja, hogy új magyar tányérdesszertek szülessenek, ugyanis a szervezők elmondása szerint az étlapokon talán ez a terület a leginkább beszűkült. Szükség van a szakácsok/cukrászok kreativitására, hogy a jövő gasztronómiai kínálatát megalkossák.

„Befordúltam a konyhára” rajzverseny

    A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is „Befordúltam a konyhára” címmel, erre 875 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.

875 rajz, 4 ország, 1 nemzet 🇭🇺 💗 🇭🇺

Zsűri tagjai: Helga Madár, Melinda Vajda, Baki Zoltánné Udvari Edina, Radisics Milán

Finálé

A tassi Földváry Gábor kéttannyelvű általános iskola „Dalos pacsirták” kórusának és a helyszínere is ellátogató Kiss kata zenekarnak köszönhetően a nap végére mindenkinek egyértelmű lehetett, hogy tényleg „…együtt dobban a szív és benne dobban a szó, magyarnak lenni igenis jó”- Kiss Kata Zenekar: Magyar vagyok)

Felvonulás

Szakács- és cukrászfelvonulás 2023

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2023-ban is megszervezi a szakácsok és cukrászok részére meghirdetett díszfelvonulását. Amennyiben Te is részese kívánsz lenni ennek a békés célú, látványos, kulturális célú díszfelvonulásnak, nincs más dolgod, mint csatlakozni.

Dresscode: Fekete nadrág, fehér szakácskabát és sapka.

A díszfelvonulás élén a szokásoknak megfelelően Magyarország étele 2023. szakácsverseny és a Szamos tányérdesszert verseny győztesei fognak sétálni, kezükben a győztes receptúrákkal, melyet <az utókor számára> a menet végén a Parlamentben letétbe helyezünk.

A gyülekező időpontja: 2023. június 07. 14:30 óra

Gyülekező helye: Budapest, Fővám tér

Legyünk minél többen, mutassuk meg, hogy kik és mennyien dolgoznak a konyhákon!

Magyarország étele 2023. döntő zsűritagjai a következők:

  • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • Bálint Ferenc – Világbajnoki arany és Olimpiai ezüstérmes mesterszakács, a szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnöke
  • Borda Attila – Olimpiai ezüst és bronzérmes mesterszakács, a sárvári Spirit Hotel konyhafőnöke
  • Mile József – Világbajnok aranykoszorús mesterszakács, az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel konyhafőnöke
  • Oláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnöke
  • Németh László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., Budapest
  • Rédai Attila – Mesterszakács, a Di Stefano Bisztró konyhafőnöke

Magyarország étele 2023. elődöntő zsűritagjai a következők voltak:

  • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Goda Gábor – Mesterszakács, Executive chef, Corall Hungary Kft.
  • Juhász Attila – Konyhafőnök, Olimpiai bajnok mesterszakács
  • Kovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, Kecskemét
  • Kőrössy Kálmán – Venesz és életműdíjas mesterszakács, a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince konyhafőnöke
  • Szabó György – Mesterszakács, Executive chef, Vaskohász étterem
  • Várhelyi Miklós – szakács szakoktató, Olimpiai bajnok, Venesz- és Aranysapka díjas mesterszakács. A Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa.

A verseny fővédnökei:

  • Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes
  • Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
  • Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Nagy István – Agrárminiszter
  • Potápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
  • Rétvári Bence – Belügyminisztérium Parlamenti államtitkára
  • Nobilis Márton, Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára
  • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Tessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök

A Magyarország étele Szamos Tányérdesszert verseny projekthez támogatóként csatlakozott:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsalád
  • Bonduelle Food service
  • Upfield Professional
  • McCain Food service
  • Bold Agro Kft
  • Fiwi-Hűt Kft
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Nika Cafe
  • Napkin Magyarország
  • Csom2001 Kft.
  • Duni
  • DamSteelPro Kecskemét
  • La Verde gyümölcslevek
  • Corall Hungary Kft
  • Paulus borház
  • FoodPack Kft
  • Rauch Magyarország
  • KitchenAid Magyarország

A Magyarország étele Szamos Tányérdesszert verseny projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • Agrárminisztérium (AM)
  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)

A rendezvény a Magyar kormány támogatásával valósult meg.

A Magyarország étele 2023. program megvalósult a Magyar Kormány támogatásával! BGA/5712/2022
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Szalonna nélkül, túrós csuszából készít csokoládét a magyar desszertséf

Túrós csuszából készült csoki Nagykanizsán Lehet, hogy a túrós csuszás csokoládé lesz az ú…