Ajánló II. Magyar Gasztronómia napja: Mérföldkő és országokat átölelő siker Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-03-21 18 perc átlagos olvasási idő 0 741 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Szombaton rendezték meg Felcsúton a II. Magyar gasztronómia napja című rendezvényt, melynek keretében a sok színes program mellett, a Magyarország étele 2023. szakácsverseny döntője, a Szamos- Tányérdesszert verseny döntője és a „Befordúltam a Konyhára” rajzpályázat kiállítása és eredményhirdetése is megvalósult. Az eredményhirdetésen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: „a magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani”. Szerinte a magyar konyhaművészet hagyományait folytatni kell, ebben pedig könnyebbséget jelent, hogy van mire építeni és büszkének lenni. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke videóüzenetében arról beszélt, hogy az ételek összehozzák és össze is tartják az embereket. A magyar kormány több mint tíz éve erősíti az összetartozást, a többi között a gasztronómia terén is, és ebben ez a rendezvény sokat segít – mondta. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a szakácsverseny elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek. Rámutatott, a nemzeti konyha eltűnhet, ha nem erősítik meg, ezért azt javasolta: „a szakácstudást haza kell hozni, de nem kell más nemzetek ételeit lemásolni, hanem hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni”.„A gasztronómia is a kultúránk része, így ezt a területet nekünk szakembereknek gondoznunk, ápolnunk, átörökítenünk kell. Hinnünk kell a Magyarságunkban és bátran meg kell tudni azt úgy mutatnunk, hogy az elismerés a majdani vendégeken keresztül kijárjon érte.Szervezői munkánkban és a versenyzők oldaláról nézve is a legnehezebb, hogy egy nemzetközi „fősodorban” kell a gyökereket kutatva újat alkotni, mely 50-100 éves ciklusokban gondolkodva meghatározó lesz a magyar konyha megújításában. Ezért is mondom sokszor azt, hogy a történelem most zajlik, ezek az események pedig történelmi pillanatok.” – fogalmazott az elnök.Magyarország étele 2023. A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe. Az idei verseny tematikája kötődött a 200 éve született Petőfi Sándorhoz, ezért elvárásként fogalmazták meg a szervezők, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető. A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek. Az étel megalkotása során fontos volt a tradíció, a regionális hazai alapanyagok megjelenése, kötelezően használandó elem volt a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely, Magyarországról származó öko- vagy hazai védjegyes termék.Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton. A verseny második helyezettje a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata lett Bíbor hajnal elnevezésű ételsorával.A harmadik helyen a Róna Ászai nevű csapat végzett Csonkatányér nevű ételkompozíciójával. Magyarország étele 2023. eredmények Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny A rendezvénynek első alkalommal volt kísérőrendezvénye a Szamos Mátyás-tányérdesszertverseny, amelyet Kubinyi Dániel (Castellum Hotel, Hollókő) nyert meg.A „Szamos – Tányérdesszert versenyt” a Magyarország étele szakácsverseny részeként, de önálló versenyként hirdették meg. Célja, hogy új magyar tányérdesszertek szülessenek, ugyanis a szervezők elmondása szerint az étlapokon talán ez a terület a leginkább beszűkült. Szükség van a szakácsok/cukrászok kreativitására, hogy a jövő gasztronómiai kínálatát megalkossák. Szamos Mátyás-tányérdesszert verseny eredmények „Befordúltam a konyhára” rajzverseny A szervezők meghirdettek egy rajzpályázatot is „Befordúltam a konyhára” címmel, erre 875 pályamű érkezett alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás korosztályban.875 rajz, 4 ország, 1 nemzet Zsűri tagjai: Helga Madár, Melinda Vajda, Baki Zoltánné Udvari Edina, Radisics Milán Befordúltam a konyhára rajzverseny erdmények FináléA tassi Földváry Gábor kéttannyelvű általános iskola „Dalos pacsirták” kórusának és a helyszínere is ellátogató Kiss kata zenekarnak köszönhetően a nap végére mindenkinek egyértelmű lehetett, hogy tényleg „…együtt dobban a szív és benne dobban a szó, magyarnak lenni igenis jó”- Kiss Kata Zenekar: Magyar vagyok)FelvonulásSzakács- és cukrászfelvonulás 2023Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2023-ban is megszervezi a szakácsok és cukrászok részére meghirdetett díszfelvonulását. Amennyiben Te is részese kívánsz lenni ennek a békés célú, látványos, kulturális célú díszfelvonulásnak, nincs más dolgod, mint csatlakozni.Dresscode: Fekete nadrág, fehér szakácskabát és sapka.A díszfelvonulás élén a szokásoknak megfelelően Magyarország étele 2023. szakácsverseny és a Szamos tányérdesszert verseny győztesei fognak sétálni, kezükben a győztes receptúrákkal, melyet <az utókor számára> a menet végén a Parlamentben letétbe helyezünk.A gyülekező időpontja: 2023. június 07. 14:30 óraGyülekező helye: Budapest, Fővám térLegyünk minél többen, mutassuk meg, hogy kik és mennyien dolgoznak a konyhákon!Magyarország étele 2023. döntő zsűritagjai a következők:Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem és a Kígyósi csárda konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Bálint Ferenc – Világbajnoki arany és Olimpiai ezüstérmes mesterszakács, a szegedi Hunguest Hotel Forrás konyhafőnökeBorda Attila – Olimpiai ezüst és bronzérmes mesterszakács, a sárvári Spirit Hotel konyhafőnökeMile József – Világbajnok aranykoszorús mesterszakács, az Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel konyhafőnökeOláh Zoltán – Castellum hotel Hollókő konyhafőnökeNémeth László – Executive Chef, T. Nagy Tamás Kft., BudapestRédai Attila – Mesterszakács, a Di Stefano Bisztró konyhafőnökeMagyarország étele 2023. elődöntő zsűritagjai a következők voltak:Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeGoda Gábor – Mesterszakács, Executive chef, Corall Hungary Kft.Juhász Attila – Konyhafőnök, Olimpiai bajnok mesterszakácsKovács Sándor – Executive Chef, Bagatell étterem, KecskemétKőrössy Kálmán – Venesz és életműdíjas mesterszakács, a miskolci Aranykorona Történelmi Étterem & Látványpince konyhafőnökeSzabó György – Mesterszakács, Executive chef, Vaskohász étteremVárhelyi Miklós – szakács szakoktató, Olimpiai bajnok, Venesz- és Aranysapka díjas mesterszakács. A Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa.A verseny fővédnökei:Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettesPásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeNagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeNagy István – AgrárminiszterPotápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkáraRétvári Bence – Belügyminisztérium Parlamenti államtitkáraNobilis Márton, Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkáraBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetTessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselőHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökA Magyarország étele Szamos Tányérdesszert verseny projekthez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalMcCain Food serviceBold Agro KftFiwi-Hűt KftOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniDamSteelPro KecskemétLa Verde gyümölcslevekCorall Hungary KftPaulus borházFoodPack KftRauch MagyarországKitchenAid MagyarországA Magyarország étele Szamos Tányérdesszert verseny projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Agrárminisztérium (AM)Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)A rendezvény a Magyar kormány támogatásával valósult meg.A Magyarország étele 2023. program megvalósult a Magyar Kormány támogatásával! BGA/5712/2022
Augusztus 20-án ünnepel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,átadják az idei MKVM-emlékérmet
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Hamarosan itt a Gresham teakeverék Hamarosan itt a Gresham teakeverék “Az inspiráció a kíváncsisággal fonódik össze” – emeli ki …
Szakácsfelvonulás 2019 – összefoglaló Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is A szöveges összefoglaló …