Főoldal Hírek Csőposta Gyorstalpaló a pulyka előkészítéséből

Gyorstalpaló a pulyka előkészítéséből

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,718
 ehaccp_topbanner3.jpg

IGAZOLT HIÁNYZÁS

Gyorstalpaló a pulyka előkészítéséből

Ha kiskorodban a fára mászást és a homokozást választottad a konyhában lábatlankodás helyett, bizonyára kiestek alapvető ismeretek az ételek készítésével kapcsolatban. Ha épp hiányoztál anyukád szoknyája mellől, miközben a húsok előkészítésével foglalatoskodott, Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonyának mini tanfolyamával behozhatod a lemaradást.

„A pulyka kifejezetten kezdőknek ajánlott, mert néhány egyszerű lépéssel előkészíthető a sütéshez – magyarázza Dosso Gabi. Négy apró trükkel tökéletes állagúra formálható.”

 

Klopfolás: A pulykát alapvetően nem szükséges klopfolni, ha túl vastagra sikerült szeletelni a mellét, lazíthatjuk a rostokat egy kis veréssel, ami lapíthatja és a roncsolással még könnyebben emészthetővé teszi a húst. A klopfoló kalapácsot mártsuk vízbe, hogy a hús ne ragadjon rá, és a szelet mindkét oldalát egy-két erőteljes ütéssel lazítsuk. Mindig a szelet szélénél induljunk és haladjunk körkörösen a közepe felé, így biztosan nem szakad ki a hús és egyenletes szeleteket kapunk. A széleken maradó esetleges hártyákat aprón vagdaljuk be, hogy sütés közben ne zsugorodjanak össze.

 

Szeletelés: A húst mindig a szálirányra merőlegesen vágjuk, mert akkor puhul könnyebben, ha a hosszában futó izomszálakat keresztben átvágjuk. Ez egyben a fűszerek íz anyagának felvételét, illetve a könnyebb emésztést is segíti. A szeletelést mindig a hús szélesebbik felének irányából kell kezdeni.

 

Csontozás: Szárnyasoknál a csontot mindig az ízületnél vágjuk el, tehát a pulyka alsócombját is így választjuk el a felsőtől, hogy ne keletkezzen szilánkos csont. Ezután a felsőcombcsontot középen egy éles késsel körbevágjuk, és kiemeljük, hogy a hússzelet teljesen kiterüljön.

 

Tűzdelés, spékelés: A tűzdelés vagy spékelés füstölt szalonna lapokkal való burkolást jelent. Ha egyben sütjük a pulykamellet, érdemes így előkészíteni, mert száraz a hús.

 

 

 

Receptajánló:

Cukkinis pulykamell tekercs

Hozzávalók:

1 kg cukkini
1 marék vörös áfonya
1 csokor zöldhagyma
8 vékony szelet pulykamellfilé
néhány ág rozmaring

bors
olívaolaj

 

A húsokat kiterítjük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk a megmosott, szárazra törölt cukkiniből, és beborítjuk vele a húsokat. Rozmaringlevelet csipkedünk rá és szorosan feltekerjük. Olívaolajjal megkenjük és alufóliába csomagoljuk. Két végét összetekerjük, mint egy szaloncukrot. Tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.

A maradék cukkinit felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. Kevés olívaolajon megpirítjuk a zöldhagymát, majd nagy lángon a cukkinit is, végül hozzádobjuk az áfonyát. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.

A karikára vágott hústekercset az áfonyás cukkinivel tálaljuk.

 

  • Hiánycikk lett Amerikában a hálaadási pulyka

    Hiánycikk lett az amerikai hálaadási pulyka és az ünnepi vacsora egyéb hozzávalói a globál…
  • Kezdjük pulykahússal a napot!

    Ha új év, akkor új élet. Az eseményben szegény január alkalmat ad rá, hogy átgondoljuk szo…
  • Ünnepi fogást pulykából

    A karácsonyi ebédek, vacsorák magyar családi hagyományához egy ideje hozzátartoznak a puly…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…