Főoldal Hírek Átólzéig Cseresznyefogyasztásra ösztönöz az Európai Friss Kalandok program

Cseresznyefogyasztásra ösztönöz az Európai Friss Kalandok program

9 perc átlagos olvasási idő
0
309
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az „istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú cseresznyére igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni, pláne most, amikor indul a szezon. Hogy miért? Az Európai Friss Kalandok programnak 9+1 jó érve van.

Nyári hőségben igazi szomjoltó

A cseresznye 78-82 százaléka víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. De vigyázzunk, az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet!

Fokozza a szervezet védekezőképességét

A cseresznyében az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitaminból van jelentős mennyiség, ezáltal erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása is van.

Súlyos betegségeket előzhetünk meg vele

Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a cseresznye csökkenti a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és hatékony lehet az érelmeszesedés ellen is.

Felveszi a harcot az öregedéssel

A cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, így lassítják az öregedést, segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.

Segít, ha nem alszunk jól

A magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt a cseresznye rendszeres fogyasztása hatékony az álmatlanság ellen és elősegítheti a pihentető alvást.

Edzés után is jól jöhet

A cseresznyében található kálium biztosítja az izmok zavartalan működését, segít megelőzni az izomgörcsöket, és csökkenti az edzés, rendszeres sportolás utáni izomfájdalmat. Emellett ízületi megbetegedések megelőzésére és a reuma enyhítésére is hatásos.

Természetes hormonszabályozó

Rendszeres cseresznyefogyasztással pozitív irányba módosíthatjuk testünk hormontermelését, és helyreállíthatjuk hormonegyensúlyát.

A magja és a szára is felhasználható

A cseresznyeszárból tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető, amely a tüdő, valamint a gyomor számára jótékony hatású, míg magja összetörve fogyasztható és a szívizomzatot erősíti.

Egyszerűen boldoggá tesz

A cseresznye vitamin- és nyomelemtartalmának hála természetes módon növeli az energiaszintünket és fokozza jó közérzetünket, javítja hangulatunkat.

+1 érv a cseresznye mellett: a gyerekek is imádják

A cseresznye játékos és mókás, hiszen a maggal célba lövés igazi fiús játék, míg a lányok számára kihagyhatatlan a cseresznye-fülbevalók próbálgatása. Szóval, ha a gyerekeket szeretnénk rávenni a gyümölcsfogyasztásra, akkor is a cseresznye az egyik legjobb választás.

Azt, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására egészségünk megőrzéséhez szükségünk van, világszerte egyre több kutatás bizonyítja. A WHO szerint naponta legalább 400 grammot kellene fogyasztanunk belőlük fejenként. Magyarországon átlagosan 260 grammot eszünk zöldségből és gyümölcsből, ami elég rossznak számít az uniós országok között. A gyermekes családok és a fiatalok között ez a mennyiség még kisebb, ami különösen aggasztó.

Az Európai Friss Kalandok program, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében valósul meg, ezen szeretne változtatni. Ennek érdekében igyekszik megismertetni a gyermekeket, a fiatalokat a zöldségek, gyümölcsök „szuper erejével”, jótékony hatásaival, a szülőknek pedig konkrét tippekkel, gyakorlati tanácsokkal és Wolf András séf izgalmas receptjeivel nyújt támogatást.

OPH/NAK Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…