Főoldal Hírek Csőposta Gasztrovideó-sorozat a HYPEANDHYPER-en Liptay Dáviddal

Gasztrovideó-sorozat a HYPEANDHYPER-en Liptay Dáviddal

14 perc átlagos olvasási idő
0
669
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Elindult a HYPEANDHYPER és a Blitz Pizza Budapest közös projektje, a Szabad tűzön címet viselő gasztrovideó-sorozat, melyben Liptay Dávid experimentális séf a fúziós konyha úttörőivel és a modern gasztronómia legprogresszívebb hazai arcaival rak hatalmas tüzeket az ország különböző
pontjain, és így készíti el hagyományok inspirálta receptúrák szerinti kedvenc ételeinket. A tűz körüli élményeket gazdagítják a natúr borok, a tájakhoz kapcsolódó tradíciók, a panoráma, néhány tűzmenedzsment-lecke és persze az isteni, szabad tűzön készülő ételek, melyekhez a pontos receptek is megtalálhatók a HYPEANDHYPER-en.

Nyáron debütált a kelet-közép-európai régió kreatív tartalmaira fókuszáló HYPEANDHYPER online design- és trendmagazin első saját készítésű videósorozata, a hazai tájakat bemutató Indulj el!, mely a Hortobágy, a Gemenc, az Őrség, a Balaton-felvidék, a Mátra, a Dunakanyar és Tokaj környékére kalauzolta az olvasókat. (A sorozathoz készült imázsvideók erre a linkre kattintva megtekinthetők.) A sorozat folytatásaként megszületett Szabad tűzön kulináris élményeket kínál: lángon sütött lepénytől az agyagba tapasztott halig Liptay Dávid és partnerei a tűzön való sütés-főzés legősibb módszereit elevenítik fel.

A körülbelül nyolcperces videókban Liptay Dávid együtt főz a Séfek Séfjéből is ismert Kelemen Áronnal, aki egyben a Mazel Tov, a Tereza és a Smoke Riders BBQ executive séfje is; Szilágyi Bencével, a Grand Vin de Barnag borászával; valamint a MasterChef VIP zsűrijében is feltűnt Farkas Richárddal, akivel jelenleg az őrségi Pajta bisztró séfjeként találkozhatunk.

A videókat a HYPEANDHYPER oldalán pontos receptek kísérik, melyek segítségével bárki elkészítheti a szabad tűzön készült ételeket.

A videók a megjelenés ütemében frissülnek és az alábbi linkre kattintva érhetőek el.

Kipróbáltuk az ősember pizzáját

Liptay Dávidot legtöbben Budapest egyik kedvenc pizzájáról, a Blitz Pizzáról ismerik, amit idén már három helyen, a Blitz KERT-ben, A Majomhoz – Buda titkos kertjében és a Pontoon-on is élvezhettetek. A modern és tradicionális kulináris szemléletet ötvöző crunchy pizzát ezúttal Szilágyi Bencéék szőlősében, egy helyszíni alapanyagokból megépített kétemeletes sufnikemencében sütötték meg a Grand Vin de Barnag borai kíséretében.

Dávid és Bence a Madách térről ismerik egymást, ahol Bence bora először került fel egy budapesti hely borlapjára. Azóta a Grand Vin de Barnag már a tengeren túlon is sokakat örvendeztet, épp úgy, ahogy tette ezt velünk is a gyönyörű balatoni panoráma mellett, miközben a natúrborokban rejlő szabadságról és kihívásokról hallhattunk és pizzát ettünk. Mert hogy végül is megsült az ősember pizzája, Dávid pedig megosztotta velünk az alap Blitz Pizza receptet, hogy otthon, vagy szabad tűzön ti is kipróbálhassátok.

Bence ajánlásával pedig töltsetek mellé a hamarosan debütáló Schmutzig borból, ami egy szupergyümölcsös zweigelt egy idős pécselyi ültetvényről.

Hozzávalók a pizzatésztához:

  • 1 kg ’00’-ás liszt
  • kb 0,6 liter víz
  • 40 g tengeri só
  • 2-3 g sörélesztő (száraz élesztő)

Hozzávalók a sütéshez:

pizzalapát, amivel becsúsztatjuk a pizzánkat a forró sütőbe vagy pedig egy öntöttvas lábos, amit a sütőbe is be tudunk rakni (értelemszerűen ne legyen műanyag vagy egyéb éghető anyagból a fogója).

Feltétek:

  • Jó minőségű paradicsomszósz (boltban kaphatók közül a Mutti vagy valami házi okosság)
  • Bivalymozzarella
  • Pecorino Romano sajt vagy bármilyen egy évnél öregebb kemény juhsajt.
  • Extra szűz olivaolaj vagy őrségi tökmagolaj, amibe friss bazsalikomot, friss kaport, friss petrezselymet, kis fokhagymát, egy kis darabka csilit aprítunk.

Elkészítés:

Egy nagy dagasztótálban a víz 90%-ában az összes sót feloldjuk, a maradék 10% vizet félretesszük. A lisztet egy szitán átszórva apránként belekeverjük a sós vízbe az egyik kezünkkel. Addig dolgozzuk, amíg egy kellemesen rugalmas de még ragadós tésztát kapunk, mielőtt azonban teljesen elválna a dagasztótál falától. Ekkor elővesszük a maradék vizet és belekeverjük az élesztőt, habverővel eldolgozzuk benne és a tésztához adjuk. Ekkor újra túl vizes ragadós lesz a tésztánk, így még annyi lisztet szórunk hozzá apránként, míg egy szép, egynemű tésztát nem kapunk. Néhányszor áthajtogatjuk mint egy kenyeret, majd lefedve pihentetjük és félóránként kb. 3-4x áthajtogatjuk. A hajtogatások között szobahőmérsékleten pihenni hagyjuk. Miután egy ruganyos, de már picit buborékosodó tésztát kapunk, kirakjuk a tésztánkat egy enyhén belisztezett, tiszta munkafelületre. Megfelelő nagyságú, körülbelül 250-300 grammos szeleteket vágunk belőlük. Ezeket formás pizzalabdákká formázzuk és egy magasabb tálcán elhelyezzük őket, picit beolajozzuk a tetejüket (ez csak amiatt hogy a folpack ne ragadjon a tésztalabdák tetejéhez) és folpackkal lefedjük. Ezt követően körülbelül 12 órára a hűtőbe helyezzük őket.

Bedurrantjuk az otthoni sütőnket maxra egy órával a sütés előtt, kivesszük a hűtőből a megkelt pizzalabdákat és nagyjából egy órán át szobahőmérsékleten hagyjuk őket, hogy magukhoz térjenek a lassú kelésből.

Kinyújtuk őket egy lisztes felületen, egyenletesen elosztunk rajta egy nagy kanál paradicsomszószt és fölcsúsztatjuk a pizzalapátra (ha van), majd bedobjuk a forró sütőbe.

Ha nincs pizzalapátunk, viszont van öntöttvas serpenyőnk, akkor a kinyújtott tésztát ebbe rakjuk bele és itt kenjük meg paradicsommal. Gyújtsunk alá és előbb süssük meg az alját kb. 2 perc alatt, aztán pedig tegyük be serpenyőstül a forró sütőbe, ahol a teteje is jól meg tud sülni.

Amint kijött a sütőből egy fadeszkára dobjuk (vagy sütőrácsra egy fél perce), felvágjuk, ráreszeljük a pecorino romanot, majd rátépkedünk egy annyi bivalymozzarellát amennyit nem szégyellünk. Végül jól meglocsoljuk a fűszerolajunkkal, a széleit is.

Közlemény
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …