Átólzéig Egy Szürke nap margójára Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-05-05 10 perc átlagos olvasási idő 1 729 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr 2021. május 4.-én került megrendezésre a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) szervezésében az első „gasztro szakmai rendezvény”, mégpedig a budaörsi székhelyű Kende Gastro bemutatókonyháján.A rendezvényre elsősorban séfeket, tulajdonosokat vártak, ugyanis annak célja volt, hogy a szürkemarhahús sokoldalú prezentálásával, annak gyakorlatias bemutatásával népszerűsítsék azt.A szürkemarha egyesületA rendezvényen megtudtuk, hogy az 1960-as évekre drasztikusan lecsökkent a szürkemarha állomány Magyarországon. Megmentéséért a megmaradt gulyák tenyésztői, példa értékű összefogással, az utolsó pillanatban összeszedett, sokszor az akkori szabályokkal szemben menő tenyésztői munkát végezve megmentették a fajtát a kipusztulástól. Ennek a szakmai egyeztetésnek kiteljesedéseként 1982-től éves gazdatalálkozókat szerveztek, majd 1991-ben, mikor lehetőség nyílt rá, hazánkban civil szervezetként elsők között alapították meg a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületét. Az Egyesület ezt követően gyors növekedésnek indult, mára országos méretű, több száz aktív tagot számlál. Nagy Gézától, az Egyesület elnökétől hallhattuk, hogy érdekképviseletük nem csak szakmai, hanem egyúttal gazdasági társulás is egyben.Szürkemarhák Apajpuszta közelébenA szürkemarhaEredete bár pontosan nem ismert, de valószínűsíthetően a honfoglaló magyarsággal érkezett. A középkorban már bizonyítottan a Kárpát-medencében élő fajta. Szilárd szervezetű, szívós, színe rendkívül variábilis ezüst szürkétől a sötét daruszínig, szarva hosszú, változatos állású. Az 1800-as évekre a hazai marhaállomány 99%-a magyar marha volt (azaz szürke marha). Lábon hajtva az ország legnagyobb hasznot hajtó exportcikke, hazánk középkori fejlődésének mozgatórugója. A gépesítettség kezdetéig igásökörként meghatározó szerepe volt a szántóföldek művelésében. A gépesítettség széleskörű elterjedése és a szövetkezeti átszervezés halálra ítélte a fajtát. A mélyponton, az 1960-as években a hazai állomány mindössze 3 Állami Gazdaság gulyájára apadt (6 bika, 200 tehén). Megmentését a nemzeti érzésből eredő ellenállás jóérzése tette lehetővé, elszaporítását mai napig a gazdaságosságán felül a hazafias tudat segíti. A fajta jelentősége napjainkban szerencsére növekvőben van.A szürkemarha húsEllenálló, minőségi bio húst állít elő, kiváló borjúnevelő, magas genetikai és esztétikai értéket képvisel. Jó partner a haszonállat-előállító keresztezéseknél, béranyaként kiváló intenzív fajták szaporítására alkalmas. A hungaricum haszonállat jövője, éttermi felhasználásaFerencz Attila, a társaság alelnöke és Katona Zoltán cégvezetőtől megtudtuk, hogy mára már a céljuk, a saját szakembergárdán, valamint 3 vágóhídjukon-, és bontó húsüzemükön keresztül, minőségi hússal ellátni a céljukként tűzött 150 vendéglátóipari egységet.Elmondták, hogy a programhoz csatlakozó éttermek, ha vállalják, hogy szürkemarhára építik a borvacsoramenüiket, akkor Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete jovóltából, Kovács Antal Sommelier-t biztosítják díjmentesen a rendezvény mellé. Igaz, ehhez a cégen keresztül kell az alapanyagot beszerezniük, ami egyben garancia is egyben a hús valódiságára. Sajnos még jelenleg is probléma, hogy sok a „kamu szürkemarha hús” ezért egy tanúsító igazolást is kiállítanak azon egységek részére, akik ehhez partnerek.Az első évben, tervezetten 200-250 bikát terveznek vágóhídra küldeni. Ezek a növendékállatok 6 hónapos korukig szabadtartásúak, utána azonban karámban fogják őket hízókúrára, ahol kizárólag nemzeti parki takarmánnyal etetik őket.Szürkemarha a Szomor ÖkofarmonA rendezvényen Friedrich Antal és Friedrich Gergő hideg- és meleg fogásokon, míg Horváth „KicsiZsó” Zsolt BBQ konyhán keresztül mutatta be a szürkemarha sokoldalú felhasználását.Kóstolhattunk tatárt, Gulyást, rántott húst, két féle hamburgert, valamint BBQ velős csontot, tépett húst és szegyet.A kóstoláshoz Kovács Antal sommelier mutatta be Polgár Zoltán kiváló borait. Sajnálatunkra a helyszín megközelítése és a nap közbeni program okán ezt ki kellett hagyjuk. De az idei évben biztosan célba vesszük Villányt és a Polgár pincészetet, ugyanis borászatról és szőlőről csak a legnagyobbak tudnak olyan szeretettel beszélni, mint Polgár Zoltán.Szürkemarha workshop >>>2024-ben is indul a #vadateszem kampány Láthatatlan ellenség ellen: fájdalommentes biofilmterápia forradalmasítja a fogápolást The House Of Angostura Global Cocktail Challenge 2024/2025 Magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak Mennyei újdonság: Megnyílik a Kürtős Fondülde a 11. Kürtőskalács Fesztiválon
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Boldoggá tehet a vásárlás? A vásárlási döntések szempontjából az Y és a Z generáció, vagyis az 1980 és …
Minden békéscsabai fiatalt megtanítana a kolbászkészítésre a Csabai Kolbászklub Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el …