Csőposta Bíboros, Diós és Mákos – Az Év Bejglije 2024. verseny eredményei Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2 hét ezelőtt 8 perc átlagos olvasási idő 0 55 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett. „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is. Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak. A zsűri tagjai voltak: • Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány • Maródi Margit cukrászmester – Maródi Cukrászda, Hévízgyörk • Urbán Ildikó cukrászmester – Ildikó Cukrászda, Szarvas • Andrész Zoltán cukrászmester – Andrész Családi Cukrászda, Biatorbágy • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető és cukrász kolléga • Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse • Knezsik István – elnök, Autós Nagykoalíció • Pataki Ádám cukrászmester – Pataki Cukrászda, Érd • Szépréti László cukrászmester – Szépréti Cukrászda alapítója Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is. Íme a versenyeredmények: Hagyományos diós kategóriában: – Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti – Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna – Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest Hagyományos mákos kategóriában: – Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest – Ezüstérmes: Virágh Krisztina – Némi Kenyér Pékség, Budapest – Bronzérmes: Szabó Zsombor – Mignon Cukrászda, Debrecen Ínyenc kategóriában: – Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti – Ezüstérmes: Téli Ambrózia – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök – Bronzérmes: Csendes éj mannája – Vámosi Péter – Karl Kávézó, Dunaharaszti A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti Az Év Ínyenc Bejglije, a Bíboros egy aszalt szilvás – vörösboros – diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli különlegesség. *** (X) Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Padlizsánban sült kecskesajt Padlizsánban sült kecskesajt Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg kecskesajt 40 dkg padlizsán …
Parlagfű: másodfokú riasztást adott ki az OKI Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) másodfokú riasztást adott ki a magas pollenkoncentráció miatt, mivel …