Főoldal Hírek Csőposta Bíboros, Diós és Mákos – Az Év Bejglije 2024. verseny eredményei

Bíboros, Diós és Mákos – Az Év Bejglije 2024. verseny eredményei

8 perc átlagos olvasási idő
0
55
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

• Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
• Maródi Margit cukrászmester – Maródi Cukrászda, Hévízgyörk
• Urbán Ildikó cukrászmester – Ildikó Cukrászda, Szarvas
• Andrész Zoltán cukrászmester – Andrész Családi Cukrászda, Biatorbágy
• Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető és cukrász kolléga
• Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
• Knezsik István – elnök, Autós Nagykoalíció
• Pataki Ádám cukrászmester – Pataki Cukrászda, Érd
• Szépréti László cukrászmester – Szépréti Cukrászda alapítója

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is.

Íme a versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:

– Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
– Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategóriában:

– Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
– Ezüstérmes: Virágh Krisztina – Némi Kenyér Pékség, Budapest
– Bronzérmes: Szabó Zsombor – Mignon Cukrászda, Debrecen

Ínyenc kategóriában:

– Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Téli Ambrózia – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
– Bronzérmes: Csendes éj mannája – Vámosi Péter – Karl Kávézó, Dunaharaszti

A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Az Év Ínyenc Bejglije, a Bíboros egy aszalt szilvás – vörösboros – diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli különlegesség.

 

***

(X)

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

 

 

  • 2023-ban a Spicces Füge Respektus lett Magyarország Tortája

    Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” fantázi…
  • Év fagylaltja verseny 2023.

    A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves, nagy néps…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Houdini tiszteletére egyedülálló alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta

Harry Houdini magyar származású világhírű illuzionista és bűvész születésének 150. évfordu…