Főoldal Hírek Átólzéig Bizonytalan a kis kertészetek jövője

Bizonytalan a kis kertészetek jövője

7 perc átlagos olvasási idő
0
827
 ehaccp_topbanner3.jpg

Megoldhatatlan gondot okoz az idénymunka a kertészetekben, sok termelő nem talál munkásokat, akik leszednék a termést. A munkaerőhiány az egész agráriumban probléma, azzal együtt is, hogy a KSH bővülő foglalkoztatást mért – írja a Világgazdaság.

 

Egy-egy kertészetben általában minden munkafolyamatot meg tudnak oldani az állandó alkalmazottakkal, kivéve a szedést, amikor idénymunkásokra van szükség – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Most a dinnyetermesztőknél jelentkezik a legégetőbben a probléma, de a szabolcsi almáskertekre vagy a szentesi, hajtatott zöldséget termelő gazdaságokra ugyanúgy jellemző az idénymunkások hiánya. Az évtized elején, amikor még nagy volt a munkanélküliség, sorban álltak az emberek az idénymunkáért is, azóta romlott a helyzet, három éve súlyossá vált a hiány. Sokan nyugati uniós országban kerestek munkát, a korábban nagy számban érkező erdélyi és kárpátaljai munkások is nyugat felé vagy – főleg a kárpátaljaiak – Lengyelországba mennek. Ledó Ferenc szerint május közepétől október végéig 50-60 ezer munkás hiányzik a kertészetekből, de a szentesi zöldségültetvényeken már április közepétől folyamatos a hiány. Itt ezerforintos órabér alatt már nem találnak munkást, az órabérekben már nincs is több tartalék – mondta az elnök.

 

A legnagyobb gondban azok a kertészetek vannak, ahol a szezonban csak heti 1-2 napra kellene pluszmunkaerő a szedéshez, ilyet szinte lehetetlen találni. Javíthatna a helyzeten, ha több diák és nyugdíjas jelentkezne kertészeti idénymunkára. Ledó Ferenc a közmunkások átirányításában nem hisz, szerinte, aki közülük alkalmas rendszeres munkára, már elhelyezkedett.

 

Bizonyos kertészeti kultúráknál enyhíthet a munkaerőpiaci gondokon a termelés gépesítése, amivel a fajlagos költségek és a kézimunkaerő-igény is alacsonyabb lesz. A Vidékfejlesztési program kertészeti fejlesztéseinek megvalósulása korszerűsödést hoz az ágazatba, de kérdéses ennek mértéke. A beruházási költségek ugyanis a pályázatok beadása óta 20-30 százalékkal emelkedtek, így félő, hogy nem minden tervezett fejlesztés valósul meg. Ledó Ferenc szerint a termelőknek javítaniuk kell a munkakörülményeken is: egy dinnyeföldön nem mindegy például, hogy a 10-15 kilós dinnyéket egymásnak dobálva juttatják-e ki a munkások a tábla szélére, vagy egy szállítószalagra rakva.

 

A kertészet problémái az egész élelmiszer-gazdaságra jellemzők, a zöldség- és gyümölcstermesztésen kívül elsősorban az állattenyésztésben, a szaporítóanyag-előállításban kirívóak.

 

A számok ugyanakkor csak részben jelzik a problémát: a KSH adatai bővülő foglalkoztatást és kevesebb ledolgozott munkaórát jeleznek a mezőgazdaságban.

 

A statisztikák szerint az éves munkaerőegységben kifejezett munkaerő-felhasználás tavaly 1,9 százalékkal csökkent a 2016-oshoz képest, ez teljes munkaidőben kifejezve 426 ezer ember agrártevékenységének felelt meg. A foglalkoztatottak 5 százaléka, 217,3 ezer ember dolgozott a mezőgazdaságban az idei első negyedévben, a bővülés 2014 óta töretlen.

 


A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

 

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…