Átólzéig A vendéglátás területén legalább résnyire, de már nyitni kellene az ajtót Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-02-08 13 perc átlagos olvasási idő 0 527 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A turizmust és a vendéglátást a pandémiát követő nyitás után maga a vendég mentheti meg leginkább. Minél többen lesznek, annál hamarabb magához tér az ágazat, de így is évekre lesz szüksége. Horváth Vilmossal beszélgettünk.Az országos arányokhoz képest nehezebb helyzetben van Sopron, ha a turizmus és a vendéglátás gazdasági erejét nézzük. A megroppant ágazat tartalékairól és a lehetséges kiutakról kérdeztük Horváth Vilmos kamarai elnököt.– Sokan és sokszor mondják el, hogy a közel egy éve tartó pandémiás helyzet legnagyobb vesztese a turizmus, a vendéglátás, az, amit a béke legnagyobb iparágaként szoktunk emlegetni. De most nincs béke, közel egy éve háborúban állunk egy láthatatlan ellenséggel – mondta elöljáróban Horváth Vilmos, aki amellett, hogy a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke is. Több évtizedes tapasztalata van a turizmusban, amit nem íróasztal mellől ismert meg és ismert ki. De ilyet, mint amit a pandémia okozott az ágazatnak, még ő sem látott. Ahogy persze más sem.Horváth Vilmos kamarai elnök látja a problémákat, de bízik a mielőbbi újrakezdésben. Enyugat.hu– Szerencsére a magyar gazdaság nyolcvan százaléka köszöni szépen jó állapotban van, sőt, vannak olyan iparágak, amelyeknek rekorderedményeket is hozott a vírusháború. A fennmaradó húsz százalék viszont nem meggyengült, hanem szinte teljesen megroppant. A turizmus alapvető feltétele szűnt meg, a helyváltoztatás és a szolgáltatások igénybevételének lehetősége – folytatta az elnök, akit a soproni helyzetről is kérdeztünk.Kiderült, Sopronban az országos aránynál is nagyobb gondot okozhat az ágazat padlóra kerülése, hiszen itt a gazdasági szereplők több mint ötven százaléka érdekelt – ha áttételesen is – a vendégforgalomban. Az őstermelőktől kezdve, a mosodákon át a borászatokig rengeteg vállalkozás, szakma kapcsolódik a vendéglátáshoz.– A kormányzati segítség általánosságban jó, de sok területen nem elégséges. A klasszikus vendéglátásban sok szereplőnél a tartalékok az elmúlt időszakban teljesen kimerültek, egy részüknél már az újraindításuk is kétséges. Az állami szerepvállalás döntően bértámogatást jelentett, amelyben a most ígért soron kívüli kifizetések és jövőbeni támogatási előleg reményt ad, de a szakma szerint az ötven százalékos támogatást hetvenöt százalékra kellene emelni és az újranyitást követő három hónapig fent kellene tartani. Fontos lenne, hogy e bértámogatásokat a turizmushoz, a vendéglátáshoz kapcsolt egyéb szolgáltatásokra is kiterjesszék, például a személyszállításra, az idegenvezetésre, a rendezvényszervezésre – sorolja a példákat Horváth Vilmos. Véleménye szerint a kárenyhítésben és a nagyon várt újraindításban nem csak az államnak van szerepe, hanem az önkormányzatoknak is.– A tulajdonukban álló üzletek bérleti díjának, a teraszok területfoglalási díjának elengedésével, majd méltányos csökkentésével segíthetnek. Ez Sopronban már gyakorlat, követendő példa. Támogatást jelenthet a saját tulajdonú üzleteknél az építményadó mérséklése, illetve halasztott fizetés lehetőségének megadása. A magánbérleményeknél szükség van a bérbeadók észszerű kármegosztására, nevezetesen, hogy a tulajdonosok is felismerjék azt, egy átmeneti bérleti díjkedvezmény a jövőben elégedett és pontosan fizető bérlőt ad a számukra – folytatta az elnök. – Az egész iparágban fontos lenne az esetleges csődök miatti végrehajtások felfüggesztése és a kormányzati szándékból is ismert válságkezelő és újraindítási hitelprogramok kibővítése, állami garanciával elérhetővé tétele.– Mi vendégek nem is gondolunk arra, hogy a tavaly novemberben bezárt vendéglátó helyek árukészletének szavatossági ideje többségében lejárt, az újraindításhoz fel kell tölteni a készleteket és sajnos arra is készülni kell, hogy a nagyon várt újranyitás után sem lesz olyan a forgalom, mint egy évvel ezelőtt. Az emberek, jogosan, még sokáig óvatosak lesznek, hiszen túl mély nyomot hagytak bennünk a történtek. A teljes helyreállásra még éveket kell várnunk. További kihívást jelenthet az, hogy a sok tízezer, szakmáját kényszerből elhagyó jól képzett szakember – például szakács, felszolgáló – vissza tér-e egyáltalán a kényszerből választott új pályáról? Mert ha nem, az tovább fogja nehezíti az újranyitást – figyelmeztet az elnök.Horváth Vilmos szerint első körben az országon belüli turizmus fog újraindulni a kellő átoltottsági szint után, majd a szomszédos országokba is elindulhatunk, döntően személygépkocsival. Ezt minden ország így fogja tenni.– A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai szervezetekkel egyetértésben egyöntetűen a kellő biztonsági intézkedések betartásával – mint amilyen a korlátozott vendégszám, a távolságtartás, a teraszok engedélyezése – a mielőbbi újranyitást szorgalmazza a vendéglátás, turizmus területein. Ajánlva a SZÉP kártyán túl, egy, a lakosság egészének juttatott vendéglátásban és kapcsolódó szolgáltatásokban elkölthető forgalomélénkítő utalvány vagy kupon bevezetését – foglalt állást a kamara.A soproni elnök minden bizonnyal reálisan látja a helyzetet, Horváth Vilmos viszont – bár tudja, hogy utolsó tartalékait élik fel sokan az ágazatban – mégis bizakodó. Miben hisz? A vendégben!– Ha az elmúlt időszakban a vendéglátással, turizmussal, s az e területen dolgozókkal szimpatizálók és együtt érzők a következő hónapokban vendégekként is megjelennek, tehát forgalmat hoznak, akkor van remény ennek a nehéz sorsú iparágának az újbóli felvirágzására…enyugat.hu/pixabayEurópai és magyar jövőt a helyi értékek megbecsülésén keresztül lehet építeni Programsorozattal ünnepli Budapest egyesítésének 151. évfordulóját a fővárosban Megjelent az Oldalas magazin 2024. novemberi száma! Profession.hu: Nógrád vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben Magyarország étele: Két naposra nő Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye
Profession.hu: Nógrád vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Kezdődik a Gyulai Pálinkafesztiválra nevezett párlatok zsűrizése Csütörtökön kezdődik a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2017 Pálinka és …
Ennyien olvasnak Magyarországon online híreket:az európai élmezőnyben vagyunk Budapest, 2022. december 16. – Károly Róbert PR & Marketing | KRPR.huAz Eurostat 2022-es …