Főoldal Hírek Átólzéig BOR-RINGLIS – a magyar itallap koronája!

BOR-RINGLIS – a magyar itallap koronája!

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,642
 ehaccp_topbanner3.jpg

BOR-RINGLIS – a magyar itallap koronája!

 

Egy elismert minőségi borszakértő meghúzza a “vörös vonalat” a 46-dik szélességi fokon. Ezen a határon túl a szőlőtermesztést meg kellene tiltani; hiszen ott inkább a burgonya fejlődik és terem sokkal jobban. Így egy kicsit rejtélyes marad, hogy miért büszkék a németek annyira a szőlőjükre illetve boraikra, és várnak el érte tapsot és csodálatot.
Freinsheimi púpos zenész-nek (Freinsheimer Musikantenbuckel) és Crövi mesztelen ülep-nek (Cröver Nacktarsch) nevezik kedvesen de komolyan azt a naptól egy kicsit elhanyagolt terméket, mely iszogatás közben torz grimaszt csal az arcunkra, és lényegében egy salátalére emlékeztet. Hacsak nem „nemesítjük” egy kis cukorral vagy glikollal, ami végleg elrontja azt teljesen.

Ezzel szemben egy nagyobb ugrással lejjebb, több szélességi fokkal dél felé, olyan területeken mint Görögország, kezdődik az a környék, ahol a szőlőtőkék a nap által kínált sugarakat túl sok édes „energiává” alakítják át. Ez egy olyan élvezeti irány, ami fogyasztás után egy-néhány koponyában robbanást és kínzó fájdalmakat okozhat.

A két említett terület között fekszik a gyönyörű Magyarország! Talaja elkényeztet, és ez által a szőlőszemeknek egy széles csokor varázslatos, fűszeres aromát

adományoz, kiegészítve ezt egy kiegyensúlyozott mértékű égből kapott édességgel. Ettől a zamattól az ízlelőbimbók szinte táncra perdülnének, csárdást járnának.

A területi- és talaj különbségek, és egy a sok generáción át ápolt, szakértői termesztési hagyomány tökéletesítése hoztak létre egy széles spektrumot eme válogatott növényekből. Minden szőlőfajtának megvan a maga saját, különös, kellemes íze, mely borkóstolás közben minden ínyencnek egy élvezettel teli pillanatot ajándékoz.

És ez egy Magyar büszkeségéhez hozzá tartozik, részére majdnem nemzeti kötelesség, hogy néha- néha a varázslatos finomságok kertjében sétálgasson, kóstolgasson. Ezek a színes, csábító és egészséges finomságok természetesen szakmailag feljegyezve, katalogizálva vannak.

A külföldi turista, aki értékeli a magyar kulturális örökséget és az örömteli életformát, sohasem tudna egy üdítő borkóstolást kihagyni.

A borkóstolás önmagában is egy hangulatos esemény. De meglepő módon éppen egy német ember fejlesztett ki egy berendezést, ami a borkóstolásból egy ünnepi, vidám és boldog alkalmat formálhat: ez a BOR-RINGLIS.

Egy körhinta-szerű keret vagy állvány, amelyben megjelölt próbapohárkák sorakoznak, idézhet fel nosztalgikus emlékeket a gondtalan gyermekkorból. Öntudatlanul bebújik az érzelmi világba a kínált bortípus karakterének romantikus, virágos leírása is. A  stimulánsok varázsa és a zamatos, élvezetes kortyok ellendítik a kóstolót egy kellemes, álmodozó állapotba, ahol az ajkak barátságos szóváltásra nyílnak, miközben „felülünk” a BOR-RINGLISre és repülünk a boldogság szárnyain.

Ez egy német ötlet magyar lelke!

 

/Karl Engels/

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…