Főoldal Hírek Átólzéig 9 dolog, amiről fogalmad sem volt az evéssel kapcsolatban

9 dolog, amiről fogalmad sem volt az evéssel kapcsolatban

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,400
 ehaccp_topbanner3.jpg

9 dolog, amiről fogalmad sem volt az evéssel kapcsolatban

 

Egy Charles Spence nevű angol pszichológus végzett izgalmas kísérleteket az Oxford Egyetemen az evéssel kapcsolatban. Egészen pontosan arról, hogymi minden befolyásolja az ízlelést, és azt, hogy mennyit eszünk. Ő, és más kutatók, például Brian Wansink egy csomó olyan tényezőt azonosított, amiről az ember sosem gondolná, hogy szerepel lehet az étkezésben.

  

Ugyanaz az étel jobban ízlik az embereknek, ha azt hiszik, hogy drága, és kevésbé, ha azt gondolják, hogy olcsó.

 

A nehezebb dolgokat általában jobb minőségűnek gondolják, ugyanazt a joghurtot krémesebbnek érezték a kísérletben, amikor nehéz ezüstkanállal ették, és kevésbé ízlett, amikor műanyaggal kellett szedni belőle.

 

A zenének is erős hatása van. Ha klasszikus zene szól egy étteremben, akkor a vendégek hajlamosabbak drágább ételek választani. Ha hangos zene szól egy szórakozóhelyen, akkor több ital fogy.

 

Tévé előtt többet eszik az ember, mint az asztalnál, ha a műsorra figyel, akkor kevésbé veszi észre, hogy már nem éhes. A szomorú  filmek alatt az emberek többet esznek, mint amikor vígjátékot néznek.

 

A tányér, illetve a világítás színe is befolyásol. Piros tányérról többet eszik az ember. Ha egy étkezőt kék fénnyel világítanak meg, ott kevesebbet esznek az emberek.

 

Az étel / ital színe is nagyon erősen befolyásolja a fogyasztót. Egy kísérletben először fehérbort adtak a résztvevőknek, akik azt a fehérborra jellemző szavakkal írták le, mint citrusos, mézes, stb.. Amikor után a ugyanehhez a borhoz ételfestéket adtak, és vörösborként szolgálták fel, akkor a kóstolók a vörösborra jellemző szavakkal (csoki, szilva, dohány) írták le ugyanazt az aromát.

 

Egyedül kevesebbet eszünk, mint társaságban. Ha egy másik ember van ott, akkor 35 százalékkal többet eszünk, ha három másik, akkor 75 százalékkal többet, ha pedig hét vagy annál több ember eszik együtt, akkor kétszer annyit eszünk.

 

A változatosság is evésre sarkall, egy tál M&Ms-et gyorsabban eszünk meg, ha különböző színű drazsék vannak benne, és lassabban fogy el, ha csak egyszínűek.

 

9 Az éttermen gyakran annak ízlik a legjobban az étel, aki elsőnek rendel. Ennek az az oka, hogy az emberek sokszor egyediségre törekszenek, ezért nem szeretik ugyanazt rendelni, mint aki előttük kért. Így viszont előfordul, hogy végül olyan dolgot esznek, amit nem is akartak igazán, mert az előttük rendelők már kikérték a nekik szimpatikus ételeket.

 

Forrás: mivoltma.444.hu

 

 

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…