Főoldal Hírek Átólzéig Útra fel: Átadták a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házát

Útra fel: Átadták a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házát

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,839
 ehaccp_topbanner3.jpg

Útra fel: Átadták a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házát

 

    Elkészült a főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató Viktória-ház a Nyíregyházi Állatparkban. A több mint 640 millió forintba kerülő beruházást pénteken adták át a nyírségi nagyváros turisztikai látványosságában.

    Egy olyan különlegesség létrehozása volt a cél, amely látványvilágban követi a “nagy testvért”, azaz a Zöld Piramissal elkezdett utat – mondta el Gajdos László, az állatpark igazgatója az ünnepségen. Szavai szerint a befejezett, illetve hamarosan induló más fejlesztések segítségével a látogatóknak gyakorlatilag körbe lehet járni a földrészeket a Nyíregyházi Állatparkban, és megismerkedhetnek a kontinensek ritka állataival.

    A Viktória-ház az amazonasi tündérrózsáról (Victoria amazonica) kapta nevét, ezzel szeretnénk jelezni, hogy nemcsak állatokat, hanem különleges növényeket is bemutatunk – fogalmazott az igazgató. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, hogy az állatkertek fejlesztésére kiírt uniós pályázaton az országban működő állatkertek közül csak a Nyíregyházi Állatpark nyert el pénzt, mintegy 250 millió forintot.

    A fejlesztéshez 250 millió forintot az állatpark, további 140 milliót pedig a város biztosított.

    Az új épület péntektől várja a közönséget. A csaknem 650 millió forintból felépült épületben kapott helyet például az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer, amelyben ritka halakat és hüllőket, valamint egy összefüggő trópusi dzsungelnövényzetet tekinthet meg a közönség. Egy speciális üvegfolyosón áthaladva testközelből lehet megnézni a park páncélos hüllőit, például a kihalás szélén lévő kubai krokodilt vagy a mississippi aligátorokat.

    A Viktória-ház egyben a különleges és bizarr külsejű állatok gyűjteménye is: a vendégek bepillantást nyerhetnek a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba, a sörényes hangyász pár és a felettük lakó halálfejes majmok életébe. Velük átellenben binturongok és különleges papagájok laknak.

    Bár a Nyíregyházi Állatpark új látványossága főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, a látogatók találkozhatnak ázsiai és afrikai fajokkal is, amelyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll. Ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen négyszáz egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már négy tigris alfaj látható a nyírségi állatkertben.

    A trópusi növények gyűjteményében láthatóak például a sivatagi kaktuszok, papagáj virágok és ritka pálmafélék, az épület egyik sarkában pedig kakaó- és kávécserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád ültetvényeket telepítettek. A Viktória kijáratánál egy különleges bemutatóteret alakítottak ki, egy állandó kiállítás keretében egy több száz egyedből álló rovargyűjteményt, valamint kagyló- és csigagyűjteményt rendeztek be.

 

MTI/Pixabay
   

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…