Főoldal Hírek Átólzéig Minden étterem és szálloda bezár, kijárási tilalom este 8-tól

Minden étterem és szálloda bezár, kijárási tilalom este 8-tól

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,188
 ehaccp_topbanner3.jpg

A járvány Európában megint felszállóágban van, a járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában nyolc millióan betegedtek meg – jelentette be a miniszterelnök a Facebook-oldalán megosztott videóban. 

Az egészségüget a kormány felkészítette, az egészségügyi dolgozók is emberek, de számuk véges, a vakcináig pedig több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem tudnak megbírkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés már nem elég. Korlátozó intézkedésekre van szükség – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Minden rendelkezésre áll, de a vakcina megérkezéséig még több hét van – mondta Orbán Viktor. Ha az Országgyülés pénteken megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be – tette hozzá.

  • Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Este nyolc órára mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából való közlekedés és rendkívüli esetek kapnak.
  • Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak. Csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék tarhatnak nyitva – tette hozzá Orbán Viktor.
  • Az üzletek, fodrászok és egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak – jelentette be. A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tizen vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, a temetéseken csak 50 fő vehet részt. A szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt.
  • A sportmérkőzéseket zártkapuk mögött tarthatják meg, szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos – emelte ki a miniszterelnök.
  • A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni. 
  • A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
  • A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, ovónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú.
  • A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.
  • Az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intzékedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbítjatják, az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba. 

Nem lesz könnyű, de a vakcina már elérhető távolságban van, addig kell kibiírni, addig is vigyázni kell az idősekre, betegekre, és be kell tartani a szabályokat. Ha összefogunk, együtt újra sikerülhet – zárta a videót Orbán Viktor. 

OPH/MagyarHírlap/ Fotó: Facebook/Orbán Viktor 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…