Főoldal Hírek Utazás Október 21-én rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepet

Október 21-én rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepet

5 perc átlagos olvasási idő
0
169
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Somlói borvidék nevezetes szőlőfajtája, a juhfark válogatott tételeit vonultatja fel október 21-én a somlói Tornai Pincészetben a tizennégy helyi borászat részvételével meghirdetett 8. Somlói Juhfark Ünnep, amely workshopokat, pincelátogatást és dűlőtúrát is kínál a Somló hegyen.

    A juhfark a Somló ősi fajtája, és évszázadok óta utánozhatatlan párost alkotnak: “együttműködésükből” olyan borok születnek, amelyek a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt – hangsúlyozták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.


    Kiemelték, a somlói terroir – az egyedi kőzetösszetételű, vulkanikus talaj és a helyi klimatikus viszonyok – egyedülálló ízvilágot ad az itteni boroknak, a juhfark pedig olyan fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a legszebben képes megmutatni.


    A szervezők hangsúlyozták azt is, hogy a juhfarknak “rengeteg arca van”, és minden borstílusban kiemelkedő minőséget produkál. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és sok esztendőn át a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető.


    A Somlói Juhfark Ünnep a somlói borászok összefogásából jött létre, és 2016 óta évről évre megrendezik. Fontos jellemzője a személyesség és hitelesség: a borok készítői maguk kínálnak és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a vendégek kérdéseire a Somló hegy tövében – áll a közleményben.


    Az idei sétálókóstolón 2017 és 2022 közötti évjáratú, változatos stílusban készült borokat, 14 pincészettől összesen 25 tételt kóstolhat a közönség.


    A megszokott dűlő- és pincetúra mellett két új workshopot is meghirdettek: somlói és nem a Somlón készülő juhfark tételek összehasonlító kóstolóját, valamint juhfarkból készült borkoktélok bemutatóját és kóstolóját.


    A rendezvényre különbusz indul Budapestről, és a jegyhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a környék szálláshelyeiről – közölték a szervezők.

mti/PIXABAY
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?M…