Főoldal Hírek Színes Hamarosan felállhat a fővadászi rendszer

Hamarosan felállhat a fővadászi rendszer

8 perc átlagos olvasási idő
0
2,047
 ehaccp_topbanner3.jpg

A tervek szerint 2017 első negyedévében léphet hatályba a végrehajtási rendelet és az új üzemtervezési ciklus indulásával felállhat a mindenki által nagy érdeklődéssel várt fővadászi rendszer is – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Országos Vadásznapon, Kaszópusztán.

A 2016. január elsején hatályba lépett vadgazdálkodási törvény számos új és korszerű rendelkezése mellett visszanyúl a történelmi előzményekhez, a jól működő gyakorlathoz – emelte ki a földművelési tárca vezetője, aki a z elmúlt évtizedek viszonylatában példa nélkülinek nevezte a vadászatban, a vadgazdálkodásban tavaly kezdődött változásokat. Emlékeztetett arra, az új jogszabály 52 tájegységet alapul véve jelöli ki a vadászterületek határvonalait.

A vadászati jog továbbra is a földtulajdon elválaszthatatlan része.

A törvény továbbra is a földtulajdonosok kezében hagyja a döntés jogát arra vonatkozólag, hogy mely vadászatra jogosulttal kívánnak együttműködni a jövőben.

 

MTI/EPA/Danielle Mascolo

 

Fazekas Sándor az Országos Magyar Vadászkamara és a Kaszó Zrt. által szervezett Országos Vadásznap megnyitóján elmondta,

a tervek szerint 2017 első negyedévében léphet hatályba a végrehajtási rendelet és az új üzemtervezési ciklus indulásával felállhat a mindenki által nagy érdeklődéssel várt fővadászi rendszer is.

A földművelésügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy évről-évre nő a vadászat iránt érdeklődők száma, ezáltal a vadászat hozzájárul hazánk turisztikai eredményeinek fejlődéséhez is. Az agrárminiszter arra is ráirányította a figyelmet, hogy az egészséges életmódnak is elengedhetetlen része a természetben eltöltött idő. Ezért is törekszünk arra, hogy minél több magyar ember érezze magáénak a páratlan szépségű magyar erdőket, és óvja, védje élőhelyünket, a természetet – mondta Fazekas Sándor.

A rendezvényen jelen volt Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár aki pohárköszöntőjében a vadászat és vadgazdálkodás magyarországi tradícióit méltatta.

A rendezvényen felolvasták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének köszöntőjét, „a házigazdák méltó helyre invitálták hazánk vadászait. A Galamb Gábor elnök vezérigazgató által vezetett erdészek és vadászok komoly munkát végeztek. Az általuk 2010-ben megkezdett szarvas-gazdálkodás eredményeként tavaly már az érmes trófeák aránya több mint 50 százalék volt, így reményeink szerint néhány esztendő múlva már megszokott lehet a kaszói kapitális bikákról szóló híradás.”

A miniszterelnök-helyettes köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy „megkezdtük a 2021-re tervezett vadászati világkiállítás előkészítését is.

A magyarországi világkiállítás kapcsán kérdésre válaszolva Fazekas Sándor miniszter azt mondta:

reményeink szerint 2021-ben Magyarország ősi hagyományaihoz hű vadászatunkat és vadgazdálkodásunkat is megismertethetjük a világgal.

Galamb Gábor, a házigazda Kaszó Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az Országos Vadásznapok lehetőséget nyújtanak arra, hogy idegeneket is közelebb hozzanak a vadászathoz. Ezek a rendezvények szükségesek is, mert korábban elég nagy volt az ellenszél a vadászattal szemben Magyarországon – tette hozzá a cégvezető.

A szombati vadásznapon sor került ifjú vadászok fogadalomtételére,  vadászkutya és solymászbemutatóra, világrekord trófeák és vadászművészek kiállítására, főzőversenyre és koronglövészetre is.

Oph/pixabay

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…