Főoldal Hírek Ajánló Határesetek ’70 címmel plakátkiállítás nyílt Szentendrén

Határesetek ’70 címmel plakátkiállítás nyílt Szentendrén

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,285
 ehaccp_topbanner3.jpg

Horkay István és Molnár Gyula grafikusok tárlata szeptember 11-ig várja az érdeklődőket a szentendrei MANK Galériában – közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az OrientPress Hírügynökséggel.

„Mit is jelent ma a kép? Merre tart az alkotás folyamata? Mi a kép mediális helyzete a mai digitális kultúrában? Mi az a látvány által felkínált újdonság, amit előnynek vagy csak sémáknak tekinthetünk az új eszközök használatával?” – tették fel közösen a kérdést a grafikusok.

A tájékoztatás szerint a  kiállított művek felvonultatják a klasszikus alkotási metódusokat, a montázst, a fotográfiát, a mintát, a rajzolt, festett látványokat, a tipográfiát és a digitális manipulációkat. Ezek a plakátképek keresik azokat az új megnyilvánulási formákat és helyszíneket, amelyeknek tere már nem az utca, hanem az elektronikus csatornák online rendszere. A virtuális tér virtuális képeket szül, amely új észlelési és értelmezési szokásokat igényel tőlünk. E képeket fizikailag is realizálni kell, hogy az a mérhetetlenül sok energia – ami egy-egy műben megvalósul a virtuális térben – ne vesszen el. Az itt látható plakátképeket a világ több pontján láthatták már az érdeklődők, azonban most első alkalommal összegyűjtve mutatják be.

Horkay István és Molnár Gyula grafikusok Határesetek ’70 című plakátkiállítása
Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Az elmúlt három év munkáiból válogatott a kiállításra Molnár Gyula Szepes Hédi kurátorral közösen. Ezeken megmutatja, hány féle emberi tulajdonság kell az empátiához, és korábbi rajzai azon adaptációi is láthatók, amelyek Vasarely tiszteletére készültek. „110 esztendős lenne idén Vasarely, akinek emlékére nagy gyűjteményes kiállítást szerveznek Pécsen, a kiállított munkáim egy része oda készült – mondta Molnár Gyula. Két olyan munkája is látható továbbá a tárlaton, ami az egyik legnagyobb kortárs tipográfiai kiállításon, Kínában jelent meg.

A kiállítás szeptember 11-ig tekinthető meg.

OPh

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…