Főoldal Hírek Ajánló 2018-ban szakácsversenyekkel és Magyarország ételével jön az Étrend

2018-ban szakácsversenyekkel és Magyarország ételével jön az Étrend

13 perc átlagos olvasási idő
0
3,479
 ehaccp_topbanner3.jpg

2017.10. 02-án tartotta az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a szokásos havi workshopját, melyen a kések voltak terítéken.

 

A helyszín ezúttal a Benczúr hotel (www.hotelbenczur.hu) volt, ahol az előzetes helyszínbejáráson meglepődéssel tapasztaltuk, hogy hány különböző méretű konferenciateremmel büszkélkedik a ház. Vendéglátóink Tégel Imre Séf úr, és Gráf Attila vendéglátás igazgató volt, akik mindent meg is tettek azért, hogy a Séfek maximális kiszolgálás mellett-, és megfelelő környezetben gyűlésezzenek.

 

A gyűlés Asztalos István köszöntőjével kezdődött, aki megismertette a tagokkal az elmúlt hónap eredményeit, valamint röviden felvázolta a jövőbeli céljaikat.

 

A köszöntőt követően ifj. Flaschner Kálmán késes-köszörűs beszélt a késekről (www.facebook.com/FlaschnerKesesMukoszorus) , a vásárlás szempontjairól, valamint azok típusairól. Elmondta, hogy a Váci utca 73.-ban található üzlete 1856-ban alakult, így 161 éves tapasztalat van mögöttük.

 

Őt a debreceni Jeneses József követte (www.jeneses.hu), akinek neve egybeforrt a hazai, manufakturális késkészítéssel. A késkészítő elmondta, hogy nehéz helyzetben van a késes szakma, de nem adják fel. Valamint az élezés lehetőségeit és szokásait is ismertette. Mint ahogyan azt is érdekes volt hallani, hogy egy-egy keményebb kés, miként bánik el az élezésre megalkotott acéllal, vagy hogyan arányul a testmagasság a kés formájához és vastagságához.

 

Az előadásokat követően az egyesületi tagok kézbe is vehették a mesterek által forgalmazott/gyártott késeket.

 

Ezt követte az eHACCP rendszer (www.ehaccp.hu)  tulajdonosának, Bődi Leventének előadása, melyben megismertette a Séfeket az általuk kidolgozott rendszerrel, mely teljes egészében képes kiváltani a papíralapú HACCP dokumentációt. A rendszert egyébként az Egyesület tagjai 6 hónapig díjmentesen használhatják, és a Séfklub kedvezmény részeként a kulcsrakészre alakítás is alanyi jogon jár. A rendszer elnyerte a Séfek érdeklődését, mellyel munkaidőt spórolhatnak, amellett pedig a rendszer használata nem csak kényelmi okból, hanem anyagilag is megtérül majd.

 

Asztalos István a gyűlésen jelentette be, hogy az eHACCP ötletgazdájával gyermekkori ismerősök, mely szoros kapcsolat megalapozta, hogy a vendéglátóipari iskolák a közös akciójuk keretében díjmentesen használhatják a rendszert, beépítve azt az oktatásba, mellyel a diákok munkaerőpiac értékének javulását kívánják megcélozni. Az elnök a lehetőséget úttörőnek nevezte.

 

A gyűlés közgyűléssel folytatódott, ahol az Egyesület székhelymódosítása miatt volt szükség, hiszen az, a Budapesti Gazdasági Egyetemről átkerül a szintén pesti Váci utcába. Ennek oka egy jogszabályi ütközés, mely nem teszi lehetővé, hogy állami intézményben legyen a civil szervezet bejegyezve, így költözniük kell. A székhelymódosítást a tagság egyhangúan megszavazta.

 

Mint ahogyan arról is ellenvetés nélkül döntöttek, hogy helyes az az innovatív út, melyet az Egyesület vezetése célozott meg. Asztalos István elmondta, azért kérte a tagok megerősítését, melyben a bizalmukról biztosították őt, mert az előttük álló projekteket csak erős tagsággal és azok maximális bizalmával tudják sikeresen megvalósítani.
A célok felvázolását követően a tagság egyhangú támogatásáról biztosította a vezetést és Asztalos István elnököt.

 

A felvázolt célok között szerepelt, hogy 2018-ban

  • vélhetően a Budapesti Gazdasági Egyetemen kerül megrendezésre a Séfklub frissen zárult pályázatának díjkiosztója. Valamint az, hogy az idei év kimaradása után, jövőre már hetedszer rendezik meg az
  • OKÉS közétkeztetési szakácsversenyt, ezen felül pedig egy új projektként
  • egy melegkonyhás szakácsversenyt hívnak életre, melynek tétje nem kevesebb,mint, hogy a győztes elnyeri a Magyarország étele 2018 cím használatát.
  • februárra tervezetten pedig Nemeskövi Dénes vezetésével a Séfbál szerevezését is megkezdték, melyet valamennyire igyekezni fognak visszavinni a gyökerekhez, ugyanakkor némileg fel is kívánják frissíteni azt.

 

Az elnök elmondta, hogy kiváló kapcsolatuknak köszönhetően a versenyekkel kapcsolatban már megegyezés született a Biokultúra szövetséggel, a Biokontroll Hungáriával, az Egészséges Táplélkozásért Egyesülettel (ETE), valamint az Élelmezésvezetők Országos szövetségével (ÉLOSZ). Mely kapcsolatoknak köszönhetően igyekezni fognak a hazai mezőgazdaságnak/gazdáknak kellő segítséget adni, melyben az egészségmegőrzés is fontos figyelmet kap. Több további együttműködővel pedig már megkezdték a tárgyalásokat.

 

A Séfklub legfiatalabb tagjaként, a 10 éves Fekete Panni megkapta a fekete-fehér Étrend logót, mellyel pártolói tagnak fogadták a Séfek, gondolva ezzel az ösztönzésére és ezáltal a szakma jövőjére, utánpótlására.

Szabó Károly, elnöki főtanácsos javaslatára pedig a fiatal tagot beválasztották a 2018-as OKÉS Közétkeztetési szakácsverseny zsűrijébe is.

 

A közgyűlés zárását követően a versenykiírásokra terelődött a szó, mert a vezetést érdekelte a tagság ez irányú tapasztalata, melyből sok észrevételt át is fog emelni a kiírásokba, a színvonalasabb verseny érdekében.

 

A gyűlés zárásáig a szokásos kiváló hangulat uralkodott, melyet a jövőben is fent kívánnak tartani.

 

A következő taggyűlés 2017. november 6-án Budaörsön a Friedmann Házban lesz, ahol a Helit Kft. hazai és külföldi húskínálatával fog bemutatkozni a Séfklub tagjai részére. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni!

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…