Főoldal Hírek Ajánló 2018-ban szakácsversenyekkel és Magyarország ételével jön az Étrend

2018-ban szakácsversenyekkel és Magyarország ételével jön az Étrend

13 perc átlagos olvasási idő
0
3,433
 ehaccp_topbanner3.jpg

2017.10. 02-án tartotta az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a szokásos havi workshopját, melyen a kések voltak terítéken.

 

A helyszín ezúttal a Benczúr hotel (www.hotelbenczur.hu) volt, ahol az előzetes helyszínbejáráson meglepődéssel tapasztaltuk, hogy hány különböző méretű konferenciateremmel büszkélkedik a ház. Vendéglátóink Tégel Imre Séf úr, és Gráf Attila vendéglátás igazgató volt, akik mindent meg is tettek azért, hogy a Séfek maximális kiszolgálás mellett-, és megfelelő környezetben gyűlésezzenek.

 

A gyűlés Asztalos István köszöntőjével kezdődött, aki megismertette a tagokkal az elmúlt hónap eredményeit, valamint röviden felvázolta a jövőbeli céljaikat.

 

A köszöntőt követően ifj. Flaschner Kálmán késes-köszörűs beszélt a késekről (www.facebook.com/FlaschnerKesesMukoszorus) , a vásárlás szempontjairól, valamint azok típusairól. Elmondta, hogy a Váci utca 73.-ban található üzlete 1856-ban alakult, így 161 éves tapasztalat van mögöttük.

 

Őt a debreceni Jeneses József követte (www.jeneses.hu), akinek neve egybeforrt a hazai, manufakturális késkészítéssel. A késkészítő elmondta, hogy nehéz helyzetben van a késes szakma, de nem adják fel. Valamint az élezés lehetőségeit és szokásait is ismertette. Mint ahogyan azt is érdekes volt hallani, hogy egy-egy keményebb kés, miként bánik el az élezésre megalkotott acéllal, vagy hogyan arányul a testmagasság a kés formájához és vastagságához.

 

Az előadásokat követően az egyesületi tagok kézbe is vehették a mesterek által forgalmazott/gyártott késeket.

 

Ezt követte az eHACCP rendszer (www.ehaccp.hu)  tulajdonosának, Bődi Leventének előadása, melyben megismertette a Séfeket az általuk kidolgozott rendszerrel, mely teljes egészében képes kiváltani a papíralapú HACCP dokumentációt. A rendszert egyébként az Egyesület tagjai 6 hónapig díjmentesen használhatják, és a Séfklub kedvezmény részeként a kulcsrakészre alakítás is alanyi jogon jár. A rendszer elnyerte a Séfek érdeklődését, mellyel munkaidőt spórolhatnak, amellett pedig a rendszer használata nem csak kényelmi okból, hanem anyagilag is megtérül majd.

 

Asztalos István a gyűlésen jelentette be, hogy az eHACCP ötletgazdájával gyermekkori ismerősök, mely szoros kapcsolat megalapozta, hogy a vendéglátóipari iskolák a közös akciójuk keretében díjmentesen használhatják a rendszert, beépítve azt az oktatásba, mellyel a diákok munkaerőpiac értékének javulását kívánják megcélozni. Az elnök a lehetőséget úttörőnek nevezte.

 

A gyűlés közgyűléssel folytatódott, ahol az Egyesület székhelymódosítása miatt volt szükség, hiszen az, a Budapesti Gazdasági Egyetemről átkerül a szintén pesti Váci utcába. Ennek oka egy jogszabályi ütközés, mely nem teszi lehetővé, hogy állami intézményben legyen a civil szervezet bejegyezve, így költözniük kell. A székhelymódosítást a tagság egyhangúan megszavazta.

 

Mint ahogyan arról is ellenvetés nélkül döntöttek, hogy helyes az az innovatív út, melyet az Egyesület vezetése célozott meg. Asztalos István elmondta, azért kérte a tagok megerősítését, melyben a bizalmukról biztosították őt, mert az előttük álló projekteket csak erős tagsággal és azok maximális bizalmával tudják sikeresen megvalósítani.
A célok felvázolását követően a tagság egyhangú támogatásáról biztosította a vezetést és Asztalos István elnököt.

 

A felvázolt célok között szerepelt, hogy 2018-ban

  • vélhetően a Budapesti Gazdasági Egyetemen kerül megrendezésre a Séfklub frissen zárult pályázatának díjkiosztója. Valamint az, hogy az idei év kimaradása után, jövőre már hetedszer rendezik meg az
  • OKÉS közétkeztetési szakácsversenyt, ezen felül pedig egy új projektként
  • egy melegkonyhás szakácsversenyt hívnak életre, melynek tétje nem kevesebb,mint, hogy a győztes elnyeri a Magyarország étele 2018 cím használatát.
  • februárra tervezetten pedig Nemeskövi Dénes vezetésével a Séfbál szerevezését is megkezdték, melyet valamennyire igyekezni fognak visszavinni a gyökerekhez, ugyanakkor némileg fel is kívánják frissíteni azt.

 

Az elnök elmondta, hogy kiváló kapcsolatuknak köszönhetően a versenyekkel kapcsolatban már megegyezés született a Biokultúra szövetséggel, a Biokontroll Hungáriával, az Egészséges Táplélkozásért Egyesülettel (ETE), valamint az Élelmezésvezetők Országos szövetségével (ÉLOSZ). Mely kapcsolatoknak köszönhetően igyekezni fognak a hazai mezőgazdaságnak/gazdáknak kellő segítséget adni, melyben az egészségmegőrzés is fontos figyelmet kap. Több további együttműködővel pedig már megkezdték a tárgyalásokat.

 

A Séfklub legfiatalabb tagjaként, a 10 éves Fekete Panni megkapta a fekete-fehér Étrend logót, mellyel pártolói tagnak fogadták a Séfek, gondolva ezzel az ösztönzésére és ezáltal a szakma jövőjére, utánpótlására.

Szabó Károly, elnöki főtanácsos javaslatára pedig a fiatal tagot beválasztották a 2018-as OKÉS Közétkeztetési szakácsverseny zsűrijébe is.

 

A közgyűlés zárását követően a versenykiírásokra terelődött a szó, mert a vezetést érdekelte a tagság ez irányú tapasztalata, melyből sok észrevételt át is fog emelni a kiírásokba, a színvonalasabb verseny érdekében.

 

A gyűlés zárásáig a szokásos kiváló hangulat uralkodott, melyet a jövőben is fent kívánnak tartani.

 

A következő taggyűlés 2017. november 6-án Budaörsön a Friedmann Házban lesz, ahol a Helit Kft. hazai és külföldi húskínálatával fog bemutatkozni a Séfklub tagjai részére. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni!

 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat

Izgalmas és kreatív hallgatói prezentációkkal zárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a Mag…