Főoldal Hírek Kultúra Fognak még olvasni a digitális bennszülöttek?

Fognak még olvasni a digitális bennszülöttek?

4 perc átlagos olvasási idő
0
717
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bár sokan kritizálják a Z és az Alfa generációt, akiket a kütyük világán kívül semmi nem érdekel, szülőként sokat tehetünk azért, hogy emberré neveljük őket – hívta fel a figyelmet Béres Judit irodalomterapeuta a Rádió Orienten.

Az olvasásnak olyan mentálhigiéniás aspektusa van, amely segít elhelyezni magunkat a világban, ezáltal kialakítja önképünket – véli a szakértő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen kisgyermekkorban olvassanak, meséljenek a szülők gyerekeiknek.

A digitális bennszülöttek – a Z és az alfa generáció – azonban a digitális bevándorlók gyerekei, akik mint szülők sokat tehetnek azért, hogy embert neveljenek gyerekeikből – hívta fel a figyelmet Béres Judit. Mindezt személyre szóló figyelemmel, minőségi együtt töltött idővel, közös olvasással, majd azt követően a történet átbeszélésével, a tanulságok levonásával lehet elérni.

Sajnos ma nagyon sok szülő „passzolja” le a gyerekét a digitális babyszittereknek:

a Tv-nek, a tabletnek, a facebooknak. Változik a világ, természetes, hogy vele együtt a technológia is fejlődik, de nem szabad megfeledkezni az olyan alapvető értéket adó dolgokról, mint amilyen az olvasás is.

De mivel, milyen témákkal lehet megnyerni a mai fiatal generációt? Az irodalomterapeuta szerint ehhez nagyon jó eszköz a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom, amely olyan témákkal foglalkozik, amelyek őket foglalkoztatják, az ő problémáikra próbálnak megoldást találni.

Az olvasás gyógyító erővel is bír,

ezért népszerűek az irodalomterápiás csoportok, amelyek olyan speciális témákkal is foglalkoznak, mint a börtönviseltek, a szenvedélybetegek, a párkapcsolati problémák – zárta szavait Béres Judit.

OPH/ Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Tavaszköszöntő Gasztrohét

A tavasz első napsugaraival érkezik a METRO Nagykereskedelem szezonnyitó kulináris kampány…