Főoldal Hírek Ajánló X. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny

X. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny

14 perc átlagos olvasási idő
0
170
 ehaccp_topbanner3.jpg

Jövőre 56 milliárd forinttal több jut közétkeztetésre, mint 2010-ben: a kormány 2022-ben 87 milliárd forintot fordít a gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetésére – jelentette be Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton, Felcsúton.

A verseny fővédnökei voltak:

  • Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Nagy István Agrárminiszter,
  • Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese
  • Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Horváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) tizedszer rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt.

A verseny kiemelt célja a közétkeztetők inspirálása-, és tudásuk bővítése mellett, az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. További cél a közétkeztetés és a benne felkínált ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, technológiai megújítása, azok egészségesebb elkészítése.

A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján rendezett verseny témája a fenntartható jövő volt, ezt annyira komolyan gondolták a szervezők, hogy a receptek mellett még az edények, tányérok és az evőeszközök is lebomló anyagokból készültek.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára

Sölch Gellért a X. OKÉS Országos Közétkeztetési és Szakácsverseny díjátadóján hangsúlyozta: a kormány megalkotta a speciális étrendi szabályokat a közétkeztetés számára, hogy a speciális és diétás igényű gyerekeket is biztonságosan el tudják látni ételekkel.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy talán a közétkeztetés változásának, az iskolagyümölcs és -zöldség, az iskolatej programnak, valamint az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének is köszönhető, hogy hazánk a húsfogyasztást tekintve az uniós átlaghoz viszonyítva négy helyet javítva negyedik helyen áll, halfogyasztásban ötödik, a tejtermékek fogyasztásában pedig második az unióban.

Sölch Gellért megjegyezte, hogy kiemelt cél a hazai alapanyagok közétkeztetésbe juttatása is, ezért jövőre a hazai élelmiszerek arányát 60 százalékra emelik, míg egy évvel később ez 80 százalék lesz.

„A közétkeztetők nem csupán a jó ízekért felelősek, hanem a gazdaságos működtetésért és a jogszabályoknak való megfelelésért is. Ezért a napi munkához kapcsolódva sok számolni és tervezni valójuk van, ezért kiemelkedően fontosak az inspiráló versenyek. Szervezőként fontos számunkra, hogy reálisan gondolkodva, ténylegesen a kínálatba építhető receptúrák születhessenek. A közétkeztetésben <mivel nagy adagszámról beszélünk> az ételek beltartalma a lényeges, mert az ilyen ételek prevenciós hatással is bírnak. Szeretnénk, ha sokkal több hazai természetes alapanyag kerülhetne a közétkeztetésbe és ezzel arányosan kevesebb mesterséges. A verseny üzenete, hogy a külcsín mellett a belbecs számítson!” – fogalmazott Asztalos István.

    Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szervezők a versenyben a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü megalkotását/elkészítését várták a nevezőktől.

Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 450 Ft/fő) kellett a 3 fogásos menüt elkészíteni, a 37/2014 EMMI rendelet 11-14 éves korcsoportjára vonatkozó nyersanyag-kiszabati előírás alapján.

A verseny során készülő ételekhez kötelezően használandó alapanyagok:

  • bármilyen BIO minősítésű alapanyag,
  • Naszálytej Zrt. Fittej tejföl 20%, és
  • bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyes termék (lista mellékelve) és/vagy bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és/vagy élelmiszer.

Kocsonya Kálmán a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgató-helyettese elmondta, nagy öröm számukra, hogy a Magyarország étele szakácsversenyen felül egy másik országos versenyben is házigazdaként vehetnek részt, ráadásul ebbe bevonva a tanulóikat példát mutathatnak számukra.

Szabó György a zsűri elnöke beszédében elmondta, hogy bár most mindenki szépen helyt állt, mégis minden verseny kiváló eszköz ahhoz, hogy megismerjük magunkat és lássuk hol kell még fejlődnünk?

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűritagjai a következők:

  • Szabó György: üzletvezető, séf, Vaskohász étterem, Zsűrielnök
  • Déryné Ly. Zsuzsa: Konyhafőnök, Larus étterem
  • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács
  • Varga László, Konyhafőnök, Fekete sas rendezvényház
  • Pákozdi Norbert: a GasztVital konyhafőnöke
  • Sóskúti György, Konyhafőnök, Vác és Vidéke Vendéglátó
  • Szappanyos Viktor: Konyhafőnök, Nyereg étterem

Gyerek zsűri:

  • Canizzo Benedetta (17 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
  • Pimvicska-Danyi Lara (11 éves)
  • Pimvicska-Danyi Emma (10 éves)
  • Pimvicska-Danyi Botond (13 éves)
Keszi Konyha csapata (Horváth Erika és Reinhardt Tiborné, Mózesné Krisztina), valamint a gyermekzsűri

A gyermekzsűri szerint a legjobb ételt főzte:

Keszi Konyha (Horváth Erika és Reinhardt Tiborné) lett.

A szakmai zsűri döntése értelmében:

III. helyezett

Beszt-A-Team (Besztercán János és Aschenbrenner Attila)

Beszt-A-Team csapata (Besztercán János és Aschenbrenner Attila)

II. helyezett

Escobar csapat (Herczku Attila és Sas Norbert)

Escobar csapat (Herczku Attila és Sas Norbert)

I. helyezett

Hegylakók – Lifestyle Hotel Mátra csapata (Fodor Szabolcs és Simon András).

Hegylakók – Lifestyle Hotel Mátra csapata (Fodor Szabolcs és Simon András).

Szakmai partnerek:

  • Agrárminisztérium (AM)
  • Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)

A verseny támogatói:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Naszálytej Zrt. – Fittej
  • Coninvest
  • Berkel
  • Sous Vide Chef
  • Gasztronauta Kft.
  • Bonduelle Food service
  • Upfield Professional
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Nika Cafe
  • Napkin Magyarország
  • Csom2001 Kft.
  • Duni
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Indul a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az …