Ajánló X. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-11-10 14 perc átlagos olvasási idő 0 802 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Jövőre 56 milliárd forinttal több jut közétkeztetésre, mint 2010-ben: a kormány 2022-ben 87 milliárd forintot fordít a gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetésére – jelentette be Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton, Felcsúton.A verseny fővédnökei voltak:Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István Agrárminiszter,Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyetteseDr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökeHorváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökeAz Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) tizedszer rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt.A verseny kiemelt célja a közétkeztetők inspirálása-, és tudásuk bővítése mellett, az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. További cél a közétkeztetés és a benne felkínált ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, technológiai megújítása, azok egészségesebb elkészítése.A Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján rendezett verseny témája a fenntartható jövő volt, ezt annyira komolyan gondolták a szervezők, hogy a receptek mellett még az edények, tányérok és az evőeszközök is lebomló anyagokból készültek. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára Sölch Gellért a X. OKÉS Országos Közétkeztetési és Szakácsverseny díjátadóján hangsúlyozta: a kormány megalkotta a speciális étrendi szabályokat a közétkeztetés számára, hogy a speciális és diétás igényű gyerekeket is biztonságosan el tudják látni ételekkel.A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy talán a közétkeztetés változásának, az iskolagyümölcs és -zöldség, az iskolatej programnak, valamint az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének is köszönhető, hogy hazánk a húsfogyasztást tekintve az uniós átlaghoz viszonyítva négy helyet javítva negyedik helyen áll, halfogyasztásban ötödik, a tejtermékek fogyasztásában pedig második az unióban.Sölch Gellért megjegyezte, hogy kiemelt cél a hazai alapanyagok közétkeztetésbe juttatása is, ezért jövőre a hazai élelmiszerek arányát 60 százalékra emelik, míg egy évvel később ez 80 százalék lesz.„A közétkeztetők nem csupán a jó ízekért felelősek, hanem a gazdaságos működtetésért és a jogszabályoknak való megfelelésért is. Ezért a napi munkához kapcsolódva sok számolni és tervezni valójuk van, ezért kiemelkedően fontosak az inspiráló versenyek. Szervezőként fontos számunkra, hogy reálisan gondolkodva, ténylegesen a kínálatba építhető receptúrák születhessenek. A közétkeztetésben <mivel nagy adagszámról beszélünk> az ételek beltartalma a lényeges, mert az ilyen ételek prevenciós hatással is bírnak. Szeretnénk, ha sokkal több hazai természetes alapanyag kerülhetne a közétkeztetésbe és ezzel arányosan kevesebb mesterséges. A verseny üzenete, hogy a külcsín mellett a belbecs számítson!” – fogalmazott Asztalos István. Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szervezők a versenyben a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü megalkotását/elkészítését várták a nevezőktől.Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 450 Ft/fő) kellett a 3 fogásos menüt elkészíteni, a 37/2014 EMMI rendelet 11-14 éves korcsoportjára vonatkozó nyersanyag-kiszabati előírás alapján.A verseny során készülő ételekhez kötelezően használandó alapanyagok:bármilyen BIO minősítésű alapanyag,Naszálytej Zrt. Fittej tejföl 20%, ésbármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyes termék (lista mellékelve) és/vagy bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és/vagy élelmiszer.Kocsonya Kálmán a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgató-helyettese elmondta, nagy öröm számukra, hogy a Magyarország étele szakácsversenyen felül egy másik országos versenyben is házigazdaként vehetnek részt, ráadásul ebbe bevonva a tanulóikat példát mutathatnak számukra.Szabó György a zsűri elnöke beszédében elmondta, hogy bár most mindenki szépen helyt állt, mégis minden verseny kiváló eszköz ahhoz, hogy megismerjük magunkat és lássuk hol kell még fejlődnünk?OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűritagjai a következők:Szabó György: üzletvezető, séf, Vaskohász étterem, ZsűrielnökDéryné Ly. Zsuzsa: Konyhafőnök, Larus étteremVárhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakácsVarga László, Konyhafőnök, Fekete sas rendezvényházPákozdi Norbert: a GasztVital konyhafőnökeSóskúti György, Konyhafőnök, Vác és Vidéke VendéglátóSzappanyos Viktor: Konyhafőnök, Nyereg étteremGyerek zsűri:Canizzo Benedetta (17 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnökePimvicska-Danyi Lara (11 éves)Pimvicska-Danyi Emma (10 éves)Pimvicska-Danyi Botond (13 éves) Keszi Konyha csapata (Horváth Erika és Reinhardt Tiborné, Mózesné Krisztina), valamint a gyermekzsűri A gyermekzsűri szerint a legjobb ételt főzte: Keszi Konyha (Horváth Erika és Reinhardt Tiborné) lett. A szakmai zsűri döntése értelmében:III. helyezett Beszt-A-Team (Besztercán János és Aschenbrenner Attila) Beszt-A-Team csapata (Besztercán János és Aschenbrenner Attila) II. helyezett Escobar csapat (Herczku Attila és Sas Norbert) Escobar csapat (Herczku Attila és Sas Norbert) I. helyezettHegylakók – Lifestyle Hotel Mátra csapata (Fodor Szabolcs és Simon András). Hegylakók – Lifestyle Hotel Mátra csapata (Fodor Szabolcs és Simon András). További képek ide kattintva elérhetők>>>Szakmai partnerek:Agrárminisztérium (AM)Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)A verseny támogatói:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – FittejConinvestBerkelSous Vide ChefGasztronauta Kft.Bonduelle Food serviceUpfield ProfessionalOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniVilágbajnok borválogatás a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészettől Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten A kürtőskalács litván testvére is bemutatkozik az idei Kürtőskalács Fesztiválon Magyar fejlesztés segíthet az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában Szemben az árral – amit az ADHD-s gyerekek szüleinek ritkán mondanak el
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Gyászhír: Elhunyt Nemeskövi Dénes Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy Nemeskövi Dénes, háromszoros Olimpiai- és háromszoros Világbajnok, …
MTÜ: folytatódhatnak a strandfejlesztések A Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy Strandfejlesztési Programja folytatódik. Újabb 3,3 milliárd forint vissza nem …