Főoldal Hírek Csőposta Évről évre csökken a jogsértések száma a karácsonyi vásárokon

Évről évre csökken a jogsértések száma a karácsonyi vásárokon

5 perc átlagos olvasási idő
0
779
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket végzett a Vörösmarty és a Szent István téri karácsonyi vásárokon Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósága. A fogyasztóvédelmi jogsértések száma ugyan évről évre csökken, a hatósági idén is három esetben indított eljárást hitelesített mérlegek, mérőeszközök hiánya miatt. A szakemberek emellett az árak, átváltási árfolyamok és további előírt ügyfél-tájékoztatók meglétét is ellenőrizték.

 

Advent első vasárnapja után a szabadtéri karácsonyi vásárokon folytatott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósága. A szakemberek Vörösmarty téren és a Szent István téren megrendezett karácsonyi vásárokon összesen húsz ellenőrzést végeztek, amelyek tapasztalatai azt mutatták, hogy kirívóan súlyos jogsértés nem történt a legnépszerűbb budapesti karácsonyi vásárokon. Az ellenőrök a vizsgálatok során összesen három esetben találtak olyan problémát, amelyek miatt a hatóságnak eljárás kellett indítani. Két esetben nem voltak hitelesítve a kereskedő által használt mérlegek, míg egy esetben nem tudtak hiteles mérőeszközt bemutatni az ellenőrzést végző hatóságnak.

 

A vizsgálatok során emellett mindössze néhány esetben kisebb, a helyszínen is pótolható, elsősorban a megfelelő ügyféltájékoztatással kapcsolatos hiányosságokkal találkoztak a fogyasztóvédelmi ellenőrök. Például az üzemeltető adatairól nem volt teljes körű tájékoztatás, vagy az euróban és forintban is feltüntetett árak mellett nem volt tájékoztatás a kereskedő által használt átváltási árfolyamról. A helyszínen feltárt apróbb hiányosságok pótlása még az ellenőrzést végző hatósági ellenőrök jelenlétében megtörtént, így ezek a vállalkozások tovább végezhették az üzleti tevékenységüket és a fogyasztók is a jogszabályoknak minden tekintetben megfelelő árusokkal találkozhatnak nézelődésük, vásárlásaik során.

 

Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatóságának tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően évről évre csökken a jogsértések száma és a vállalkozások is együttműködő magatartást tanúsítanak. Kirívóan súlyos jogsértésekre az elmúlt évek során nem került sor.

 

A vásárlók számára további hasznos tanácsok itt találhatók.

 

 

OPH/BFKH sajtó Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Platinalemezzel és nemzetközi dalpremierrel startolt az új supergroup!

Induló zenekar csak álmodhat olyan bámulatos kezdésről, ami a Charme zenekarnak megadatott…