Ajánló OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-05-11 14 perc átlagos olvasási idő 3 1,562 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr 2021-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével újra meghirdeti az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy megméretnék magukat. A verseny fővédnökségét: Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István Agrárminiszter,Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese ésDr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökeHorváth Vilmos a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnöke vállalta magára. A verseny kiemelt célja a közétkeztetők inspirálása-, és tudásuk bővítése mellett, az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. További cél a közétkeztetés és a benne felkínált ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, technológiai megújítása, azok egészségesebb elkészítése. Az idei év témája: „Fenntartható jövő!”. A 2020-as Közétkeztetési szakácsverseny összefoglalója… Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy: „az elmúlt tíz évben a kormány célul tűzte ki, hogy minél többeknek, minél egészségesebben biztosítsa a közétkeztetés lehetőségét. A jövő évi költségvetés rekordösszegével együtt 2010 óta csaknem háromszorosára növelte a kormány a közétkeztetés forrásait. Bővítették a jogosulti kört, és mivel olyan szabályok léptek életbe, amelyek egészségesebb ételek elkészítését írják elő, emelték az ehhez szükséges forrásokat” Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója elmondta: „a járványidőszak fokozott kihívást jelentett a közétkeztetést végző vállalkozásoknak, ezért nem az ellenőrzésre és a szankcionálásra helyezték a hangsúlyt, hanem a segítő, informáló tájékoztatásra, a tanácsadásra.” „A közétkeztetők nem csupán a jó ízekért felelősek, hanem a gazdaságos működtetésért és a jogszabályoknak való megfelelésért is. Ezért a napi munkához kapcsolódva sok számolni és tervezni valójuk van, ezért kiemelkedően fontosak az inspiráló versenyek. Szervezőként fontos számunkra, hogy reálisan gondolkodva, ténylegesen a kínálatba építhető receptúrák születhessenek. A közétkeztetésben <mivel nagy adagszámról beszélünk> az ételek beltartalma a lényeges, mert az ilyen ételek prevenciós hatással is bírnak. Szeretnénk, ha sokkal több hazai természetes alapanyag kerülhetne a közétkeztetésbe és ezzel arányosan kevesebb mesterséges. A verseny üzenete, hogy a külcsín mellett a belbecs számítson!” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. A bio alapanyagokról azt mondta: a közétkeztetésben nem szükséges közbeszerzést kiírni a bio alapanyagokra, ezt kevesen tudják, ezért is szeretnék felhívni a közétkeztetők figyelmét, hogy nézzenek utána, milyen biotermékeket tudnak beszerezni és felhasználni. A szervezők a versenyben a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü megalkotását/elkészítését várják a nevezőktől. Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 450 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt elkészíteni, a 37/2014 EMMI rendelet 11-14 éves korcsoportjára vonatkozó nyersanyag-kiszabati előírás alapján. A versenybe az ország minden tájáról érkezhetnek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, így a nevezésekben megmutatkozik majd a hazai szakemberek tudása, kreativitása. A verseny során készülő ételek kötelezően használandó alapanyagok: bármilyen BIO minősítésű alapanyag,Naszálytej Zrt. Fittej tejföl 20%, ésbármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyes termék (lista mellékelve) és/vagy bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és/vagy élelmiszer. A 2020-as győztesek öröme… A verseny menete: A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak majd <amit a döntő napjáig kizárólag a szervezők ismerhetnek, a versenyzők nem>, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálják. A szervezők így értik el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson. A verseny a döntővel zárul, ahol már az is eldől, hogy melyik csapat lesz a „2021-es év Közétkeztetője”. A döntő ősszel, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján kerül megrendezésre. A verseny további részletei a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon elérhetők. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűritagjai a következők: Endrédi Zsolt: Zsűrielnök, Mesterszakács, az art’otel konyhafőnökeBereznay Tamás: mesterszakács, a Korhely faloda és daloda étterem konyhafőnökeHortobágyi Péter: szakácsinstruktor, Közétkeztetési európai bajnokság bronzérmesePálvölgyi Zoltán: Konyhafőnök, Rengő BisztróSzabó György: üzletvezető, séf, Vaskohász étteremVárhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakácsZsidákovits Richárd: Executive Chef – FlyBy Steakház Gyerek zsűri: Pimvicska-Danyi Lara (10 éves)Canizzo Benedetta (17 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnökePimvicska-Danyi Botond (13 éves)Gyuris Botond (12 éves) Az OKÉS Országos közétkeztetési szakácsversenyhez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott: Agrárminisztérium (AM)Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE) Az OKÉS Országos közétkeztetési szakácsversenyhez támogatóként csatlakozott: Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – FittejConinvestBerkelSous Vide ChefGasztronauta Kft.Bonduelle Food serviceUpfield ProfessionalOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.Duni Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze Feketén a tányér mögött: fekete fizetések a vendéglátásban Sztárkavalkád Balatonfüreden – ahogy még nem láttad és nem hallottad 30 éves a Krisna-völgyi Búcsú – ünnep, ami megérinti a lelked Indul a nyár legmenőbb sörös játéka Budapesten
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Baconos csirkemell rolád, kolbászos, szalonnás rizzsel Baconos csirkemell rolád, kolbászos, szalonnás rizzsel Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg csirkemell …
Megalakult a Digitális Turizmus Szövetség Utazás- és rendezvényszervezők, szállásadók, vendéglátók, valamint számos érdekképviselet részvételével megalakult a Digitális Turizmus Szövetség (DTSZ) – …