Csőposta Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-06-19 6 perc átlagos olvasási idő 0 186 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában – közölte a helyi sajtó kedden. Ana Rost, a Hisa Franko étterem séfjét 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de éppen Ros miatt döntött úgy, hogy 2020-ban Szlovéniáról is kiadnak regionális kalauzt. A Hisa Franko 2023-ban nyerte el harmadik Michelin-csillagját, amelyet idén sikerült megtartania. A Kranjska Gorában található Milka étterem első Michelin-csillagját 2022-ben nyerte el, a másodikat pedig egy évvel később. A Lasko várában található Pavus első alkalommal kapott Michelin-csillagot. Marko Pavcnik, az étterem séfje nagy figyelmet fordít a fenntarthatóságra a helyi alapanyagok beszerzésénél, valamint „az orrától a farkáig” filozófiát követi, azaz az állat minden porcikáját felhasználja. További hét étterem, a Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, továbbá a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB, valamint a ljubljanai Strelec étterem sikeresen megtarthatta csillagját. Tíz szlovén étterem Bib Gourmand minősítést kapott a jó ár-érték arányú ételekért. A Michelin 2020-ban egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kívánja felhívni a figyelmet azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget. Szlovéniában összesen nyolc olyan étterem van, amely megkapta a zöld Michelin-csillagot, amellyel az első helyen áll az európai országok között az egy főre jutó zöld Michelin-csillagok számát tekintve. Dejan Zidan, a Gazdasági, Turisztikai és Sportminisztérium államtitkára úgy vélte: Szlovénia vonzó, zöld turisztikai célpont vendégszerető polgárokkal és minőségi turisztikai kínálattal. „Országunk a világban egyre inkább kivételes gasztronómiai célpontként válik ismertté” – hangsúlyozta. Pak Olaj, a Szlovén Turisztikai Szövetség igazgatója szerint az idegenforgalmi ágazat felismerte a szlovén gasztronómia gyors növekedését, és úgy döntött, hogy a globális gasztronómiai kalauzokkal együttműködve tovább ösztönzi azt. „Az első évtől kezdve, amikor hat étterem kapott csillagot, egészen napjainkig, amikor 10 étterem összesen 13 csillagot visel, a Michelin segítségével milliókat értünk el, és a szlovén gasztronómia iránti érdeklődés jelentősen megnőtt” – fogalmazott az igazgató.MTI/PixabayHoudini tiszteletére egyedülálló alkalmi bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta KSH: a szolgáltatás külkereskedelmi többlet a harmadik negyedévben 3,5 milliárd euró volt Torinót választották az intelligens turizmus európai fővárosának Újraindul a turizmus-vendéglátás szak a MATE Georgikon Campusán Bioforradalmat sürgetnek a szakemberek a közétkeztetésben – Íme, a XXXIV. Biokultúra Tudományos Nap zárónyilatkozata
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Lezajlottak az OKÉS Közétkeztetési szakácsverseny régiós elődöntői Lezajlottak az OKÉS Közétkeztetési szakácsverseny régiós elődöntői A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával …
Grillezett, töltött burgonya, salátával Grillezett, töltött burgonya, salátával Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg burgonya 20 dkg …