Főoldal Hírek Csőposta Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

6 perc átlagos olvasási idő
0
72
 ehaccp_topbanner3.jpg

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában – közölte a helyi sajtó kedden.

    Ana Rost, a Hisa Franko étterem séfjét 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de éppen Ros miatt döntött úgy, hogy 2020-ban Szlovéniáról is kiadnak regionális kalauzt. A Hisa Franko 2023-ban nyerte el harmadik Michelin-csillagját, amelyet idén sikerült megtartania.


    A Kranjska Gorában található Milka étterem első Michelin-csillagját 2022-ben nyerte el, a másodikat pedig egy évvel később.


    A Lasko várában található Pavus első alkalommal kapott Michelin-csillagot. Marko Pavcnik, az étterem séfje nagy figyelmet fordít a fenntarthatóságra a helyi alapanyagok beszerzésénél, valamint “az orrától a farkáig” filozófiát követi, azaz az állat minden porcikáját felhasználja.


    További hét étterem, a Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, továbbá a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB, valamint a ljubljanai Strelec étterem sikeresen megtarthatta csillagját.


    Tíz szlovén étterem Bib Gourmand minősítést kapott a jó ár-érték arányú ételekért.


    A Michelin 2020-ban egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kívánja felhívni a figyelmet azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget. Szlovéniában összesen nyolc olyan étterem van, amely megkapta a zöld Michelin-csillagot, amellyel az első helyen áll az európai országok között az egy főre jutó zöld Michelin-csillagok számát tekintve.


    Dejan Zidan, a Gazdasági, Turisztikai és Sportminisztérium államtitkára úgy vélte: Szlovénia vonzó, zöld turisztikai célpont vendégszerető polgárokkal és minőségi turisztikai kínálattal. “Országunk a világban egyre inkább kivételes gasztronómiai célpontként válik ismertté” – hangsúlyozta.


    Pak Olaj, a Szlovén Turisztikai Szövetség igazgatója szerint az idegenforgalmi ágazat felismerte a szlovén gasztronómia gyors növekedését, és úgy döntött, hogy a globális gasztronómiai kalauzokkal együttműködve tovább ösztönzi azt.


    “Az első évtől kezdve, amikor hat étterem kapott csillagot, egészen napjainkig, amikor 10 étterem összesen 13 csillagot visel, a Michelin segítségével milliókat értünk el, és a szlovén gasztronómia iránti érdeklődés jelentősen megnőtt” – fogalmazott az igazgató.

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet júli…