Főoldal Hírek Utazás Szlovéniában rekordot döntött a turisták száma tavaly

Szlovéniában rekordot döntött a turisták száma tavaly

3 perc átlagos olvasási idő
0
208
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

    Zágráb/Ljubljana, 2024. január 25., csütörtök (MTI) – Tavaly 6,2 millió turista látogatott Szlovéniába és 16,1 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 5,5 százalékkal, a vendégéjszakáké 3,5 százalékkal volt több az előző évinél, ami új rekordot jelent – közölte csütörtökön az ország statisztikai hivatala, hozzátéve, hogy az eddigi legjobb évhez, 2019-hez képest 4 százalékkal nőtt a belföldi és 2 százalékkal a külföldi vendégek száma.

    A belföldi vendégéjszakák száma 17 százalékkal csökkent, 4,6 millióra, a külföldről érkezőké azonban 15 százalékkal, 11,5 millióra emelkedett.

    A legtöbb külföldi turista Németországból érkezett (16 százalék), őket az olaszok, osztrákok, a csehek és hollandok követték.

    A hegyvidéki települések mellett a főváros volt a turisták legnépszerűbb úti célja tavaly, utóbbiban 20 százalékos volt a növekedés. A hegyvidéki településeken szintén emelkedés volt tapasztalható, míg a fürdő- és tengerparti városokban csökkent a turisták száma 2022-höz képest.

    A turisták többnyire szállodákban szálltak meg, de a legnagyobb növekedést a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában éves összehasonlításban a magánszállások, apartmanok és vendégházak esetében regisztrálták.

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…