Főoldal Hírek Átólzéig A magyar kultúrával foglalkozik két hétig a svájci Radio Espace 2

A magyar kultúrával foglalkozik két hétig a svájci Radio Espace 2

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,260
 ehaccp_topbanner3.jpg

A magyar kultúrával foglalkozik két hétig a svájci Radio Espace 2
 

    (MTI) – Majdnem két hétig a magyar zenével, irodalommal, történelemmel, Budapest kulturális kínálatával foglalkozik a francia nyelvű svájci Radio Espace 2 a Bartók Rádióval együttműködésben megvalósuló nagyszabású programfolyamban.

    Mint Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a lausanne-i székhelyű kulturális rádiócsatorna kezdeményezésére elindított, november 10. és 22. között sugárzott tematikus programcsomag révén potenciálisan több millió francia nyelvű ember tudása gazdagodhat a magyar kultúráról és a magyarországi kulturális turizmus nyújtotta kínálatáról.

    “Az elmúlt években nem volt példa arra, hogy egy külföldi rádiócsatorna ilyen léptékű – összesen mintegy 50 órát felölelő – műsorfolyamban foglalkozzon Magyarországgal. A mostani közös projekt katalizátora Philippe Zibung, a svájci rádiócsatorna vezetője volt, aki személyes érdeklődésétől is vezérelve maga is több riportot készített, illetve készít Budapesten” – mondta Jónás István.

    A programok között megtalálható többek között a budapesti nevezetességeket, a főváros történetét, kultúráját ismertető hatrészes sorozat, a Kodály Zoltán, a magyar lélek című tízrészes műsor, továbbá egy olyan riport-összeállítás, amelyben egykori emigránsok mondják el, hogy több évtized után miért térnek vissza Magyarországra. 

    A hallgatók a magyar népzenét bemutató adásokkal és írókkal rögzített riportokkal is találkozhatnak, szó lesz mások mellett József Attiláról és Bartók Béláról, valamint a magyar történelemről és társadalomról, a magyarországi romákról is.
    A magyar hetet egy közös, francia-magyar nyelvű műsorvezetéssel megrendezett koncert koronázza meg november 21-én, pénteken este, amelyet a Magyar Rádió budapesti 6-os stúdiójából élőben közvetítenek mindkét csatornán. A Népdal útja című hangversenyen Bartók Béla eredeti népi dallamokat felhasználó kamaraműveit Balog József zongora- és Zalai Antal hegedűművészek szólaltatják meg, de a koncert itt nem ér véget, hiszen egy fiatalokból álló népzenei zenekar, a Buda Folk Band és a dzsesszt képviselő Borbély Quartet újra is gondolja a műveket.

    A műsorfolyam a svájci rádió honlapján (www.rts.ch/hongrie) is követhető.

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…